Pieksämäkeläinen startup-yritys GoSleep tunnetaan maailman lentokentillä olevista unimunista, joissa voi pitää rauhallisen lepohetken. Korona vesitti vahvasti alusta saakka kansainvälisen yrityksen uudet kaupat lentokentillä, mutta vahvalla vientiosaamisella löytyi uusi asiakasryhmä, sairaalat.

GoSleepin tuotekehitys alkoi, kun toimitusjohtaja Jussi Piispasen vuonna 2010 päätyi Pariisin lentokentälle jumiin moottoripyöränsä hajottua kesken lomareissun. Kitkuttelu yön yli kentällä ilman lepopaikkaa päättyi aamulla siivoajan huudettua, että hän hakee turvamiehen paikalle.

Kokemus aktivoi Piispasen ja hän löysi yhtiökumppanikseen Esko Koikkalaisen, joka oli kokenut samankaltaista kurjuutta lentokentillä ja myös hänellä oli kytenyt samantyyppinen idea. Parivaljakko alkoi kehitellä tuotetta, joka ratkaisisi monen muunkin lentomatkustajan ongelman.

Yritys perustettiin vuonna 2011, ja Piispanen sai mukaan yhtiökumppanin, joka innostui tuotteen mahdollisuuksista.

”Tuotekehitys vie yleensä 4-5 vuotta, kun kaikki jouduttiin kehittämään alusta saakka uudelleen. Onneksi heti löytyivät oikeat alihankkijat. Startup-yrityksen on hankala löytää rahoituslähteitä. Usein kuulee myös sitä, että ensin pitää onnistua Suomessa, mutta kun ei täällä ole kuin yksi kansainvälinen lentokenttä, maailmalle oli mentävä saman tien.”

Tuotteelle hankittiin malli- ja tavaramerkkisuojat sekä patentit valtamarkkina-alueilla.

”Niiden hankkiminen vaatii isoja ponnistuksia ja rahoitusta, kun eri maissa on erilaiset järjestelmät. Kasvu maailmalla edellyttää leveitä hartioita. Pioneerin rooli on pitkä ja haastava.”

Vauhdilla maailmalle

Yrittäjillä oli heti alusta asti kirkas visio, että maailmalla halutaan olla esillä ja yritetään mennä mukaan alan tapahtumiin.

”Pääsimme pieksämäkeläisen tuttavan välityksellä mukaan lentokenttien ja -yhtiöiden omille erikoismessuille, ja sieltä löytyi ensimmäinen kv. lentokenttäasiakas, jonka kanssa voimme toteuttaa pilottihankkeen.”

Ensimmäiset unikapselit otti käyttöön Abu Dhabin lentokenttä, jonne tilattiin vuonna 2012 ensin kymmenen kapselia ja lopulta määrä kasvoi 22:een.

”Saimme nopeasti kauppoja syntymään, mutta mitä suurempi lentokenttä on, sitä enemmän siellä on vastassa byrokratiaa ja kauppoja joutuu vääntämään liian pitkään”, Piispanen kuvaa.

Nykyään unikapseleita löytyy 20 lentokentältä eri puolilta maailmaa ja ainoalta kotimaan kansainväliseltä kentältä eli Helsinki-Vantaan lentokentältä. Kaukaisimmat unimunat löytyvät Australiasta.

”Alusta saakka oli selvää, ettei kotimaisen kysynnän varaan voi rakentaa yritystä, vaan on lähdettävä tekemään kauppaa maailmalla. Käytännössä paikalliset jälleenmyyjämme ovat etsineet lentokentillä toimivia operaattoreita, joiden palveluvalikoimaan unimunat ovat sopineet.”

Tuloksia tekevän, vakavaraisen jälleenmyyjän löytäminen maailmalta ei aina ole ollut helppoa, vaan agentteja on jouduttu vaihtamaankin. Tukea maailmalle menoon yrityksen tiimi kokee saaneensa eri maissa sijaitsevista Suomen suurlähetystöistä, missä on suhtauduttu aina erittäin myötämielisesti kyselyihin.

Yritys ehti laajeta kuuden työntekijän yritykseksi ja kasvattaa liikevaihtonsa liki 700 000 euroon, kun koronakevät tyhjensi lentokentät ja siten myös GoSleepin tilauskirjat.

”Koronakriisi alkoi näkyä lentokentillä jo aiemmin kuin muilla toimialoilla. Kun Kiinasta alkoi tulla koronauutisia ja ensimmäiset kentät ilmoittivat, etteivät voi ottaa uusia tuotteita vastaan, oli selvää, että ala ottaa nyt kovan iskun.”

 

Sairaalat kiinnostuivat unimunista

Toukokuussa yrityksessä oli taas toiveikas meno, kun uusi kohderyhmä, sairaalat, oli alkanut vetää. Kotimaassa unimunia oli HUSin yksiköissä kaksi kappaletta. Sitten amerikkalaisagentti sai Bronxin sairaalasta New Yorkista tilauksen ja sitä kautta tuli referenssejä Yhdysvaltoihin.

Viime vuonna löytynyt Hollannin ja Belgian sairaalamaailmaan erikoistunut jälleenmyyjäyrityskin alkoi saada kauppoja maaliin. Tällä hetkellä kysyntä onkin vilkkainta Benelux-maissa eli Hollannissa, Belgiassa ja Luxemburgissa. Unimunia löytyy jo 30 eurooppalaisesta sairaalasta.

”Euroopassa unimunia ostavat sairaaloihin myös yksityiset lahjoittajat. Meillä Suomessa on HUSin lastensairaalassa yksi lahjoittajien ostama unimuna käytössä.”

Myös Isosta-Britanniasta löytyneeltä jälleenmyyjältä odotetaan paljon.

”Briteissä ensimmäiset unimunat menivät nyt NHS:n alaiseen sairaalaan käyttöön. Sairaaloissa on huomattu, että koronavirusta vastaan taisteltaessa tehdään pitkiä työvuoroja ja pienetkin rauhalliset lepohetket vuorojen välissä ovat tärkeitä.”

Kotimaahan uusi palvelukonsepti

Syksyllä yritys toi kotimarkkinoille uudenlaisen palvelukonseptin. Yrityksille ja yhteisöille tarjotaan kuukausisopimuksella unimunia testikäyttöön ilman ostopakkoa. Käytännössä GoSleep tuo ja asentaa podin toivottuun paikkaan. Nyt haussa on edelläkävijäyrityksiä, jotka testaisivat kotisohvamaisia unimunia

Yritys etsii nyt palvelun käyttäjiksi edelläkävijäyrityksiä, joille työntekijöiden hyvinvointi on tärkeää. Yritys tuo ja asentaa podin toivottuun paikkaan. Euroopassa unimunia ovat hankkineet myös urheiluseurat, jotka haluavat tarjota jäsenilleen palauttavia lepotaukoja treenien välillä ja löytyy unimunia myös yliopistoista.

”Unimunat voisivat toimia hyvin aloilla, missä tehdään vaarallisia, tarkkuutta vaativia töitä, ajetaan pitkää matkaa ja tehdään pitää päivää. Ajattelemme, että tuote voisi kiinnostaa logistiikkayrityksiä tai startup-yrityksiä. Haluamme tuoda palvelun kätevästi eri käyttäjäryhmien ulottuville kotimaassa”, myyntijohtaja Topi Piispanen sanoo.

Käytäntö on jo osoittanut, että unimunalle ei tarvitse tehdä erillistä lepohuonetta, vaan se mahtuu nurkkaukseen tai käytävällekin, missä on joutotilaa. Materiaalit ja pinnat on suunniteltu helposti puhdistettaviksi.

”Jo ennen koronaa aloimme kehittää ratkaisua, joka puhdistaisi ilman unimunan ympäriltä pölyttömäksi. Tavoitteena on, että unimunan ympäristö voisi olla myös viruksista vapaa. Pääsimme tekemään tätä kehitystyötä saatuamme siihen koronarahoitusta.”

Tehokas oma myyntitiimi

GoSleepin myyntijohtaja Topi Piispanen on insinööriksi valmistuttuaan työskennellyt useita vuosia Baltiassa ja Intiassa. Yrityksen vaiheita hän on seurannut läheltä alusta saakka. Korona toi GoSleepiin töihin myös pitkään Isossa-Britanniassa asuneen, Pieksämäeltä kotoisin olevan Reeta Behmin.

Yhdessä kaksikko tekee töitä, että korona-aikanakin saataisiin pidettyä yhteydet yllä maailmalle ja tehtyä kauppaa. Työtä helpottaa maailmalta tuleva asiakaspalaute.

”Jopa tiivistahtista työtä tekevä kirurgi antoi palautetta, että hän käy aina kun mahdollista leikkausten välissä ottamassa lyhytaikaisen levon unimunassa, jotta hänen vireystilansa ja keskittymisensä ovat mahdollisimman hyvät ennen seuraavaa operaatiota.”

Yrityksessä on tiedostettu, että tarvetta tauoille löytyy työelämän muuttuessa eri aloilla koko ajan kiireisemmäksi. Moni kokee väsymystä, innostus katoaa ja uupuminen uhkaa.

”Vaarana on, että tuottavuus katoaa, jollei tehdä mitään. Uskomme, että unimunamme on osaltaan ratkaisu, joka auttaa eri alojen yritysten työntekijöitä ja yrittäjiä palautumaan.”

Teksti, kuva ja videoklippi: Päivi Kapiainen-Heiskanen