Historiallisen Kuninkaantien tuntee nimeltä moni, mutta harva osaa nimetä sen varrelta löytyviä kulttuurihelmiä. Ajan hampaisiin jäänyt reitti kaipaa kipeästi uusia ratkaisuja löytääkseen taas vanhan loistonsa matkailijoiden keskuudessa. King’s Road Renaissance: New Dimensions and Digital Tools eli tuttavallisemmin Kuninkaantie-hanke pureutuu tähän haasteeseen luomalla digitaalisen alustan, josta on yksinkertaista etsiä kohteita ja tutustua niihin virtuaalisesti jo ennen matkalle lähtöä.

Alustalle halutaan nostaa monipuolisesti matkailullisesti kiinnostavia kohteita ja historiallisia tarinoita. Keskeisenä tavoitteena on luoda alustalle lisätyn todellisuuden ratkaisuja ja mahdollistaa niiden avulla matkailuun uusia ulottuvuuksia. Käyttäjä voi tutustua määränpäähän jo etukäteen katselemalla kattavaa 360 asteen materiaalia keskiaikaisista kirkoista tai nähdä raunioiden nousevan linnaksi 3D-mallinnuksen avulla. Virtuaalitodellisuutta apuna käyttäen voidaan luoda katselijalle todentuntuisia elämyksiä paikasta ja ajasta riippumatta. Mahdollisuudet ovat rajattomat digitaalisten ratkaisujen astuessa kuvioihin ja niillä on tärkeä rooli Kuninkaantien matkailun modernisoinnissa.

Ennen kuin alustaa voidaan alkaa rakentaa, on sinne löydettävä Kuninkaantien kiinnostavimmat kohteet. Kartoitusprosessi käynnistää hankkeen ja sen valmistuessa siirrytään kontaktoimaan lokaatioiden kiinnostuneisuutta osallistua digitaalisen sisällön valmisteluun. Lopulliseen toteutukseen luodaan muutaman kiinnostuneen tahon kanssa erilaisia digitaalisia ratkaisuja, kuten 360 asteen videokuvaa, lisättyä ja virtuaalitodellisuutta. Kaikista kartoitetuista kohteista kerätään perustiedot sekä visuaalista materiaalia, jotka siirretään alustalle. Toteutuessaan onnistunut lopputulos tarjoaa sekä alueen yrityksille ja nähtävyyksille väylän tavoittaa potentiaalisia asiakkaita sekä mielekkään käyttäjäkokemuksen uusia seikkailuja etsivälle matkailijalle.

Hanke on lähtenyt käyntiin vauhdilla ja kartoituksen valmistelu Suomen puolella on jo loppusuoralla. Rajan toisella puolella, Venäjällä, kartoitus käynnistyy toukokuun aikana paikallisten yhteistyökumppaneiden käsissä. Suurena apuna prosessissa ovat olleet Kuninkaantien kunnat, jotka ovat tarjonneet avokätisesti paikallistietämystään ja historiallista asiantuntemustaan. Kuntien lisäksi korvaamatonta tietoa on saatu Kuninkaantie ry:n toimihenkilöiltä, jotka seuraavat hankkeen edistymistä aktiivisesti. Projektin ehdottomasti mielenkiintoisin osuus käynnistyy kesällä, jolloin pääsemme konkreettisesti vierailemaan kohteissa ja taltioimaan digitaalista materiaalia alustaa varten.

Lumi-Emilia Kallionpää, Metropolia AMK

 

Kuva: Haminan kaupungin kuvapankki