Elokuinen ilta-aurinko ja lähimetsä tarjosivat täydelliset puitteet lapsiperheiden taidetapahtumalle. Perhekoppis-taidetapahtuma järjestettiin päiväkoti Karhunpesän viereisellä ulkoilureitillä Rautjärvellä 26.8. Tapahtuman teemoina olivat luonto, draama, luovuus ja koko perheen yhteinen tekeminen. Ilta sisälsi tutustumista uhanalaisiin koppakuoriaislajeihin draaman ja tehtävien keinoin, musiikkia, mehubaarin ja villivihannestarjoiluita, lämpimiä kohtaamisia ja iloisia ihmisiä. Tapahtumassa innostettiin perheitä käyttämään yhdessä luovuuttaan hauskojen tehtävien parissa.

Tapahtuman esiintyjänä oli trubaduuripari Kolibri & Kaukomatka, eli Veera Metso ja Tommi Ollikainen. Kolibri & Kaukomatka johdattelivat osallistujia musiikin ja tarinoiden maailmaan ulkoilureitin varrella kulkien. Musiikki loi ihanaa tunnelmaa elokuun aurinkoiseen iltaan. Harvemmin sitä näkee ja kuulee elävää musiikkia keskellä luontoa. Veeran ja Tommin kuunteleminen oli jo itsessään hyvää mieltä tuova elämys.

Kuvassa Kolibri & Kaukomatka, eli Veera Metso ja Tommi Ollikainen. Kuva: Tanja Mäkelä

 

Tapahtumaan sisältyi Koppisten taitorata, joka on kehitetty aiemmin Metsähallituksen Beetles LIFE –hankkeessa. Koppisten taitorata on luontopolku, joka johdattaa osallistujat metsäseikkailuun kahdeksan uhanalaisen kovakuoriaisen johdolla. Perhekoppis-tapahtumassa taitoradan suunnittelusta taidetapahtumaan ja toteutuksesta vastasivat seurakuntaopiston Jaakkiman kampuksen opettaja ja opiskelijaryhmä. Taitoradan tehtäväpisteet rakennettiin päiväkodin viereisen n. kilometrin pituisen ulkoilureitin varteen.

Reipas ja vikkelä Punahärö-koppakuoriainen johdatteli lapsiperheet Koppisten taitoradalle. Kuva: Tanja Mäkelä

 

Rautjärven Asemankirjasto osallistui myös tapahtuman toteuttamiseen. Kirjastolla tehtiin tapahtumaan luontoaiheisista kirjoista kutsuva kirjavinkkilista, jonka monet perheet ottivat kotiin tutkailtavaksi. Kirjavinkkejä oli ripusteltu myös luontopolun varren puihin.

Rautjärven Asemankirjasto oli koonnut kutsuvia kirjavinkkejä taitoradan varrelle. Kuva: Tanja Mäkelä

 

Tapahtumassa oli alun perin tarkoitus järjestää myös kasvomaalauspiste, mutta tästä luovuttiin koronan vuoksi. Tilalle järjestettiin leikkitatuoinnit, joita jaettiin tilaisuudessa lapsille. Nämä osoittautuivat erittäin tärkeiksi. Päiväkodilta kerrottiin, että lapset olivat esitelleet leikkitatuointeja vielä seuraavalla viikollakin. Mitäköhän kotona tykättiin? 🙂

Päiväkoti Karhunpesän henkilöstö loihti tapahtumaan makoisaa Louhisaaren juomaa ja maistuvaa nokkosleipää. Kuva: Tanja Mäkelä

 

Tapahtuman suunnittelu aloitettiin jo alkuvuodesta päiväkodin kanssa, mutta koronakevät pakotti siirtämään tapahtuman syksylle. Tapahtuma oli jo alun perin suunniteltu toteutettavaksi ulkona, joten tämä sopi hyvin vallitsevaan koronatilanteeseen ja turvavälien noudattaminen on ulkona helpompaa. Tapahtumassa oli tarjolla käsidesejä, jotka tuntuivat olevan jo kaikkein pienimmillekin tuttua kauraa. Tapahtuma järjestettiin non stop –periaatteella, eli mukaan sai tulla kun itselle sopi klo 17-20 välillä. Näin ollen osallistujat liikkuivat alueella eri aikoihin. Ulkona järjestettävä tapahtuma on säiden armoilla ja meille kävikin tässä kohtaa hyvä onni sään suhteen. Tapahtumassa kävi illan aikana yhteensä n. 50 osallistujaa. Huikea määrä!

Osallistujat intoutuivat tanssin pyörteisiin Kolibri & Kaukomatkan säestyksellä. Kuva: Tanja Mäkelä

 

Tapahtuman suunnittelusta ja järjestämisestä vastasi VALO Lapsiperheiden hyvinvoinnin vahvistaminen –hanke yhteistyössä päiväkoti Karhunpesän sekä seurakuntaopiston Jaakkiman kampuksen opettajan ja opiskelijaryhmän kanssa. Perhekoppis-taidetapahtuma oli osa Valo-hankkeen kokeiluita kulttuurihyvinvoinnin teemoihin liittyen. Valo-hankkeessa on järjestetty lapsiperheille taidepajaryhmiä ja taidetapahtumia vuosina 2019-2020. Kokeiluiden taustalla on kulttuurihyvinvointi, eli kuinka taiteen ja kulttuurin kokeminen ja tekeminen voivat vahvistaa hyvinvointia. Kokeiluiden yhtenä tavoitteena on kehittää taidepajamallia lapsiperhepalveluihin.

Lystiä oli! Perhe ja koppikset taitoradan jälkeen. Kuva napattiin nopeasti ja turvavälit huomioitiin heti kuvan ottamisen jälkeen. Kuva: Tanja Mäkelä

 

Lisätietoja ja ohjeet Koppisten taitorataan: https://www.metsa.fi/wp-content/uploads/2020/05/Beetles_LIFE_Ohjeet_tehtavaradalle.pdf

 

Tanja Mäkelä
TKI-asiantuntija, YTM