NY Start Up -ohjelma starttasi syyskuussa Mikkelin kampuksella. Tässä 10 opintopisteen kokonaisuudessa korkeakouluopiskelijat perustavat lukuvuoden ajaksi monialaisen, oikealla rahalla toimivan miniyrityksen. Yritykset toimivat oikeilla markkinoilla tarjoten tuotteita tai palveluita asiakkaille. Opintojakso tarjoaa erinomaisen omien ideoiden ja liiketoiminnassa tarvittavien taitojen kehittämiseen.

Opintojakson aloitti joukko eri alojen opiskelijoita, mukana on liiketalouden, sosiaali- ja terveysalan sekä metsätalouden opiskelijoita. Syksyn aikana opiskelijat muodostavat tiimit, joissa yritystoimintaa tullaan kehittämään sekä tekemään. Tavoitteena on, että opiskelijat oppivat tekemällä ja tätä oppimista tuetaan säännöllisillä tapaamisilla, joissa on oma teemansa sekä runsaasti vierailevia asiantuntijoita. Opettajien rooli on kurssilla valmentajamainen, joten ”luentoja” ei pidetä, eikä valmiita vastauksia anneta.

Joulun lähestyttyä kaikilla opiskelijoilla on NY-yritys perustettuna, liiketoimintasuunnitelma valmiina sekä kyky myydä ideansa mukaista tuotetta tai palvelua sekä osaaminen oman ideansa esittämiseen. Kevätlukukaudella opiskelijat jatkavat liiketoimintaansa sekä osallistuvat oman ideansa ja yrityksensä kanssa erilaisiin NY tapahtumiin. Samalla he saavat hyvää oppia mm. yrityksen toiminnan pyörittämisestä, yhteistyöstä tiimin muiden jäsenten ja asiakkaiden kanssa sekä yrityksen talouden hoitoon liittyvistä tehtävistä. Lukukauden käydessä kohti loppua NY-yritysten liiketoiminta lopetetaan hallitusti ja arvioidaan, kuinka menestyttiin ja mitä opittiin. Hyvistä ideoista ja toiminnasta voidaan myös valmentajien tukiessa perustaa oikeita yrityksiä. Yrittäjäksi –hankkeen yhteistyö opintojakson toteutuksessa mahdollistaa opiskelijoille osallistumisen erilaisiin tilaisuuksiin ja tempauksiin mm. myymään ja markkinoimaan tuotteitaan ja palveluitaan sekä verkostoitumiseen.

Tervetuloa seuraamaan blogia, joss tutustumme mm. siihen, millaisia yrityksiä opiskelijat ovat perustaneet syksyn aikana.

Yrittäjäksi – opiskelijoille tukea yrittämisen alkuun –hankkeessa kehitetään yrittäjyyden polkuja opiskelijoille. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun hallinnoimaa hanketta (01.05.2017 – 31.08.2019) rahoittaa Etelä-Savon ELY-keskus Euroopan sosiaalirahastosta. Hankkeen keskeisenä tavoitteena on tukea nuorta tai opiskelijaa yrittäjyyden polulle lähtemisessä. Syksyn 2017 aikana XAMKissa on lähdetty toteuttamaan NY Start Up-ohjelmaa ja tämän lisäksi tarjoamaan opiskelijoille erilaisia mahdollisuuksia innostua ja oppia yrittäjyydestä.

 

Kirjoittaja

Anna-Maija Torniainen

projektipäällikkö