Aloitin uudelleen opiskelijaelämän kolmisen vuotta sitten saadessani opiskelupaikan Etelä-Savon ammattiopiston matkailulinjalta, edellisistä opinnoista olikin jo kulunut tovi. Valmistuin 1993 Mikkelin ammattikoulusta ensin suurtalouskokiksi ja jatko-opinnoilla erikoistuin dieettikokiksi.

Kaksi kokin tutkintoa taskussani, ajauduin kuitenkin kaupanalalle. Tuon työn piti olla vain väliaikaista ja haaveissa oli jatko-opinnot ravitsemisalalla. Väliaikaisuus kesti yli 20 vuotta, työ oli mielekästä ja ylenin osa-aikaisesta myyjästä täysipäiväiseksi tuoteryhmävastaavaksi. Myymälämme sai erilaisia meriittejä, mm. Vuoden luomukauppa, Juustoseuran kunniamaininta parhaasta juustotiskistä jne. Työyhteisöllä oli kova draivi päällä ja työ oli kivaa!

Vuosikymmenet suorastaan lensivät, ihmiset ja organisaatiokin muuttuivat ajan myötä. Kahdenkymmenen vuoden uran jälkeiset muutokset antoivat minulle potkun miettiä; ”Mitä nyt?”. Minun oli aika siirtyä uuteen, päätin hakeutua matkailuvirkailijan opintoihin Esedulle.

Parin vuoden opintovapaa työstä tuntui helpottavalta ja jännittävältä. Opinnot sujuivat helposti ja motivaatio oli huipussaan. Opettajani ammattiopistolla antoi kullanarvoisia mahdollisuuksia opinnoissa ja verkostoituminen alkoi luontevasti eri projektien ja harjoitteluiden muodossa.

Osan tutkinnostani suoritin Xamkin avoimen amk:n puolella ja tuli sieltä poimittua muutama kurssi ihan vain mielenkiinnosta. Espanjan kieltäkin kävin opiskelemassa avoimessa ennen harjoitteluani Espanjan Lleidassa. Avoimesta kertyi opintopisteitä ja ammattikorkean kampus tuli tutuksi. Palo opiskeluun roihusi vielä, kun jo piti suunnitella viimeisiä kuukausia ja näyttöjä ennen valmistumista matkailuvirkailijaksi. Hakeminen restonomikoulutukseen tuntui hyvin luonnolliselta. Koska olin käyttänyt oikeuteni opintorahaan Esedun koulutuksen aikana, hain restonomi (AMK) monimuoto-opintoihin, jota voisin suorittaa työn ohessa.

Voi sitä onnenpäivää, kun tieto valinnastani tuli!

Tiesin, että edellisistä opinnoistani ja kokemuksestani tulisi olemaan hyötyä opinnoissani ammattikorkeakoulussa. Yllätyin kuitenkin positiivisesti, kuinka opettajat osasivat hyödyntää jo opitun ja kokemuksen henkilökohtaista opintosuunnitelmaa tehdessään. Hyväksiluvuilla jo opituissa asioissa ja pienillä lisätehtävillä, moni kurssi olikin jo suoritettu. Xamkin avoimessa suoritetuista kursseista puhumattakaan.

Aloitus Xamkissa tuntui helpolle – ensimmäinen lukuvuosi ammattikorkeassa oli ohi aivan hujauksessa. Opintoympäristöt Moodle ja Office 365 olivat tulleet tutuiksi jo Esedulla sekä avoimessa opiskellessa. Väylä matkailuvirkailijasta restonomiopintoihin oli kuin luonnollinen jatkumo – entiset opinnot tukevat nykyistä ja tulevaa.

 

Hyvää lukuvuotta!

Marika
Restonomi (AMK) –opiskelija, Mikkeli