Kohti resurssiviisasta tekstiilikiertotaloutta

Tänä vuonna tehdyn tekstiilivirtaselvityksen mukaan suomalainen kulutti vuonna 2019 vaatteita ja kodintekstiilejä 11,3 kiloa henkeä kohden. Nykyisellään iso osa poistotekstiilistä päätyy polttoon. Tähän on kuitenkin tulossa muutos, kun vuodesta 2025 lähtien EU-direktiivi velvoittaa jäsenmaita järjestämään poistotekstiileille erilliskeräyksen. Suomen tavoitteena on olla tekstiilien kiertotalouden edelläkävijämaa. Suomen Valtioneuvosto onkin hyväksynyt jätelakiesityksen, jonka mukaan poistotekstiilin alueellinen vastaanotto alkaisi Suomessa jo vuoden 2023 alusta lähtien.

Uusi hanke käynnistynyt

Etelä-Savossakin on jo tartuttu toimeen. Kesäkuussa käynnistyi Mekstiili-suunnitteluhanke (1.6.2021–28.2.2022), jossa kehitetään toimintatapoja poistotekstiilien keräykseen, lajitteluun ja monipuoliseen hyödyntämiseen. Tavoitteena on luoda Mikkelin ympärille alueellinen verkosto, joka lähtee kehittämään Etelä-Savon kunnille resurssiviisasta tapaa vastata jätelakiesityksen velvoitteisin.

Hanke on saanut rahoituksen Etelä-Savon maakuntaliitosta, maakunnan omaehtoisen kehittämisen määrärahasta. Hanketta koordinoi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu. Yhteistyökumppaneita ovat Metsäsairila Oy, Mikkelin Toimintakeskus ry, ViaDia Mikkeli ry ja Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy.

Haluatko mukaan?

Onnistunut tekstiilikiertotalous vaatii laajaa yhteistyötä niin yritysten, yhdistysten, oppilaitosten kuin alueen asukkaiden kesken. Haluatko sinä olla osaltasi vaikuttamassa tekstiilikiertotalouden kehittymiseen Etelä-Savossa? Ota rohkeasti yhteyttä. Hankkeessa järjestetään myös kyselyitä ja webinaareja, joiden avulla keräämme ideoita ja kokoamme aiheesta kiinnostuneita yhteen.

Päivitämme hankkeen kuulumisia blogissa ja yhteistyökumppaneiden some-kanavilla. Uusimmat blogiartikkelit löydät aina hankkeen kotisivuilta: https://xamk.fi/mekstiili. Sieltä löydät myös yhteystiedot. Tervetuloa mukaan kehittämään Etelä-Savon kestävää elinvoimaa!

Metsäsairila Mikkeli ViaDia ry

Kuva: Pixabay

Kirjoittaja: Kati Jordan, Mekstiili-suunnitteluhankkeen projektipäällikkö

Kirjoita kommentti

*