Kuvasimme muutaman minuutin mittaiset esittelyvideot kahdesta mentoristamme. Videoiden tarkoituksena on tehdä mentoreitamme, sekä mentorointipalveluamme tutuiksi erityisesti nuorten kanssa toimiville ammattilaisille.

Video on helppo tapa antaa tietoa ja herättää kiinnostusta. Sen avulla voidaan tavoittaa isompiakin yleisöjä paikasta ja ajasta riippumatta. Huomasimme meillä olevan tarvetta ainakin kahdenlaiselle videolle: Nuorille suunnattu mentorointipalvelusta kertova, informatiivinen tuotos sekä nuorten parissa työskenteleville suunnattu video mentoreista. Koska olimme kevään aikana löytäneet muutamia mentoreita, päätimme lähteä liikkeelle heidän tarinoistaan.

ELÄMÄNTARINA KOMPAKTISSA KOOSSA

Pohdimme tiimissämme videoiden käsikirjoitusta. Rakentelimme sisällölle runkoa, teimme apukysymyksiä, mietimme, kuinka tekisimme kuvattavan olon rennoksi. Kysyimme mentoreilta itseltään mielipiteitä ja ajatuksia. Konsultoimme myös Xamkin laboratoriomestari Sauli Simolaa kalustopuolen asioissa ja saimme samalla kullanarvoisia vinkkejä ja ehdotuksia videon toteuttamiseksi.

Lopulta päädyimme toteuttamaan kuvaukset haastattelemalla mentoreita. Kysymykset sekä vinkit kameran edessä olemiseen toimitettiin mentoreille ennakkoon. Näin kuvattavilla oli aikaa valmistautua eikä jännittävää ja uutta tilannetta tarvinnut pahemmin stressata. Kuvauspaikaksi valikoitui Xamkin puupaja erään mentorin omasta ehdotuksesta. Puupaja oli hänelle luonteva ja tuttu ympäristö, joka kertoi samalla henkilöstä ja hänen kiinnostuksen kohteistaan. Toinen mentori kuvattiin kirjaston tiloissa.

Haastattelukysymysten avulla saatiin tallennettua muun muassa mentoreiden polkuja nykyiseen asuinpaikkaansa sekä heidän koulutus- ja työtaustojaan. Lisäksi videot kertovat enemmän mentoreista ihmisinä, persoonina, jotain sellaista, mitä emme pystyisi samalla tavalla välittämään tai kertomaan tekstinä. Toivomme, että videoiden yleisö, nuorten parissa toimivat ammattilaiset, pystyy tarinoiden avulla näkemään mentoroinnin mahdollisuuksia.

MENTOROINTIMALLI KEHITTYY

Videokokeilun avulla voimme samalla testata ja kehittää tulevaa mentorointipalvelua. Kokeilemme ja keräämme palautetta eri tavoin, eri vaiheissa. Kaksi ensimmäistä videota on nyt valmiina, joten pääsemme testaamaan, miten ammattilaiset ottavat ne vastaan ja löydämmekö ensimmäiset nuoret palvelun pariin. Tämän jäljiltä olemme myös itse viisaampia seuraavia videoita kuvatessamme. Näillä näkymin kuvaamme videot jokaisesta halukkaasta mentorista ja koostamme eräänlaisen mentoripankin tai –kirjaston. Tällainen työkalu voisi helpottaa sopivan mentoriparin muodostamisessa tai auttaa nuorta kohtaamaan mentorinsa ensimmäistä kertaa.

Tuotantotiimissä toimittajan hommaa hoiti Vappu, kuvaaja-leikkaaja-äänittäjänä toimi laboratoriomestarimme Sauli sekä käsikirjoittaja-ohjaajan tapaisena henkilönä hääri Tiina.

 

Kirjoitti:

Tiina Ikkonen, TKI-asiantuntija &  palvelumuotoilija