Matkakohteessa matkailija voi tutustua lähiympäristöön usealla tavalla. Toisille riittää kävelyetäisyys majapaikasta, kun taas toiset haluavat nähdä lähikaupungin ja vuokraavat ehkä matkaan auton. Matkakohteessa pienet välimatkat voidaan ajella vaikkapa polkupyörällä. Polkupyöräily katsotaan päästöttömäksi matkustusmuodoksi, ja samalla myös maisemat tulevat ihan eri lailla tutuiksi.

Kohti vastuullista matkailua -hankkeessa tarkasteltiin Three Farm Safari –pyöräilytuotteen hiilijalanjälkeä.  Retki on kestoltaan kolme vuorokautta ja sisältää yöpymiset aitta- tai huonemajoituksessa tai pienessä mökissä. Retken majoituspaikat ovat Hepokatti, Tynkkylän Lomaniemi ja Naaranlahti Punkaharjulla.

 

Pyörällä päästöttömästi

 

Hiilijalanjälkilaskennan avulla haluttiin selvittää pyöräretken hiilijalanjäljen suuruutta sekä verrata sen toteutusta eri tavoin. Pyöräilytuotteen hiilijalanjälki koostuu majoituksista, ruokailuista, matkanaikaisista aktiviteeteista sekä matkatavaroiden kuljetuksesta. Laskentaan otettiin esimerkeiksi perhe sekä 10 hengen työporukka. Retki tehdään pyörillä, mutta matkan hiilijalanjälkeä verrataan myös vastaavaan autolla tehtyyn matkaan.

Esimerkkilaskennassa perheen osalta hiilijalanjälki oli yhtä suuri sekä pyörällä vai autolla tehtynä, sillä pyöräilypakettiin kuului matkatavaroiden kuljetus autolla jokaiseen majapaikkaan. Pyöräilyn vaikutus hiilijalanjälkeen näkyy, jos retkeläiset kuljettavat matkatavaransa itse pyörän kyydissä. Hiilijalanjälki pienenee myös, mikäli retkeläisiä on enemmän kuin yhteen autoon mahtuu, ja matkatavarat saadaan kuitenkin kuljetettua yhdellä kerralla.

Jos pyöräretki toteutetaan siten, että retkeläiset pakkaavat mukaansa vain pyörällä kuljetettavat tavarat ja suuremmat matkatavarat ovat sen aikaa retken pääte- ja aloituspisteessä, ei auton aiheuttamia päästöjä synny. Mikäli retki toteutetaan vain osittain, esimerkiksi vain kaksi yöpymispaikkaa tai lähtöpaikkaan ei palata, vaativat suuremmat matkatavarat välttämättä kuljetuksen lähtöpisteestä päätepisteeseen. Tällöin auton aiheuttama hiilijalanjälki on huomioitava laskennassa.

Toiseksi esimerkiksi otettiin 10 hengen työporukan osallistuminen pyöräilyretkeen. Tällöin matkan hiilijalanjälki pyörällä tehtynä oli n. 94 % autolla tehdystä. Ero muodostuu siitä, että ihmisten kuljettamiseen tarvitaan kaksi henkilöautoa, kun taas tavarat siirtyvät paikasta toiseen yhden auton kyydissä.

Listätietoja: Three Farm Safari -verkkosivuThree Farm Safari -raportti sekä tuotekehitysvaiheessa kirjoitettu majoitus B&B Hepokatin blogipostaus.

 

Vaihtoehtoja hiilijalanjäljen pienentämiseen

 

Matkailuyritys ei voi yksin pienentää matkailijan hiilijalanjälkeä, vaan myös matkailijalla on vastuu toimia kestävästi ja tehdä oikeita valintoja. Yritykset voivat kuitenkin luoda edellytyksiä matkailijoiden vastuulliselle toiminnalle esimerkiksi oman viestintänsä avulla. Tarjoamalla erilaisia vähäpäästöisiä vaihtoehtoja vaikkapa lähiympäristöön tutustumiseen voidaan myös matkan hiilijalanjälkeä pienentää.

 

Saksassa Juistin saaren satamassa on saapuville asiakkaille tarjolla majoitusyritysten pyöriä ja matkatavaroita varten kärryjä.

Hiilijalanjälkilaskennan avulla pystytään myös löytämään suurimmat kasvihuonekaasupäästöjen aiheuttajat. Laskennan avulla voidaan myös kohdentaa vähennystoimenpiteet tehokkaammin. Jos hiilijalanjälkilaskentaan ei ole perehtynyt, voi olla vaikeaa hahmottaa, mikä hiilijalanjäljen suuruuden aiheuttaa tai miten voisi siihen itse vaikuttaa. Myös valinta eri vaihtoehtojen välillä – olipa kyse majoituspaikasta tai kulkuvälineestä – voi tuottaa vaikeuksia, jos käytettävissä ei ole tarpeeksi tietoja. Yksittäinen hiilijalanjälki ei aina kerro koko totuutta, sillä laskutapoja on erilaisia ja laskennan rajauksetkin vaihtelevat. Kohti vastuullista matkailua -hankkeessa lasketaan matkailuyritysten ja matkan aktiviteettien hiilijalanjälkeä ja siten osaltaan tarjotaan lisätietoa sekä matkailuyrityksille että matkailijoille.

 

Riina Tuominen

Asiantuntija

Kohti vastuullista matkailua –hanke