KYMIEXACT-verkkosivujen suunnittelua tehdään parhaillaan. Pohditaan kiivaasti, millaisia sisältöjä tarvitaan ja millainen verkkosivu olisi toimivin asiakkaan näkökulmasta. Kuvat ovat keskeinen osa verkkototeutusta, joten on myös mietittävä, millaiset kuvat luonnehtivat KYMIEXACT:ia. Emme halua pitäytyä vain kuvapankkien kuvissa, vaan tahdomme että kuvat ovat Kymenlaaksosta.

Kymenlaakson RIS3-strategian kärkialat ovat logistiikka, biotalous ja digitalisaatio. Logistiikan osalta kuvauskohteiden valinta on ehkä helpointa, sillä löytyyhän Kymenlaaksosta rautateitä, satamia ja maantiekuljetuksen toimijoita. Digitalisaatio tuntuu olevan haastavin kuvauskohde. Tietokone kuvauskohteena ei taida olla otollinen, saati sitten palvelinkeskuskaan. Biotalous on myös haastava kuvauskohteena. Se puolestaan sisältää hieman liiankin laajan mahdollisuuden kentän sisältäen monenlaiset luontokuvat, metsät ja vesistöt. Maatalouden piiristäkin löydetään monia biotalouteen liittyviä kuvauskohteita.

Maakuntamme elinkeinon kivijalka on viimeisiin vuosiin asti ollut paperi –ja metsäteollisuus, jossa painopiste on siirtymässä paperin valmistuksesta selluun ja kierrätysmateriaalien hyödyntämiseen. Biotalouden kuvaston näkökulmasta perinteiset tehdasrakennukset ja paperikoneet eivät tunnu kuuluvan yhteen, mutta kun tarkemmin asiaa miettii, ollaankin asian ytimessä. Maanantaina 25.2.2019 päästiin Xamkin Manu Eloahon kanssa kuvaamaan Kotkaan Kotkamillsille viestintäpäällikkö Anni Salmin asiantuntevalla opastuksella. Kotkamills yhtiönä on melko nuori. Yhtiö perustettiin 2010 Stora Enson yhtiökaupassa ja se kantaa kunniakkaasti 1872 perustetun Gutzeitin sahan perinteitä Kotkan saarella.

Puu on uudistuva luonnonvara, mutta se käytetään Kotkamillsillä tarkkaan. Sahan sivutuotteet eli puru ja lastut hyödynnetään muiden materiaalien raaka-aineina. Puun kuoriosaa käytetään energiantuotannossa. Myös kierrätyskartonkia tuodaan raaka-aineeksi. Kotkamillsin viime vuosien biotalousinnovaatioihin kuuluu muun muassa kierrätettävä kuppikartonki muovittomalla suojakerroksella. Käytettyjen kuppien keräys ja kierrätys hoituu hyvin kierrätyslaatikon avulla. Siihen mahtuu siististi ja tilaa säästävästi yli 1000 kuppia ja kuljetus kierrätykseen onnistuu kätevästi. Käytetyt kupit voi kierrättää myös tavallisen paperin tai muun kartongin kanssa. Elintarvikepakkauksiin käytetään nykyisellään paljon muovia, jolla on kieltämättä tässä tarkoituksessa hyviä ominaisuuksia. Muovin ja erityisesti muoviroskan vähentämisen tavoittelu tuottaa mielenkiintoisia innovaatioita myös Kotkamillsillä. Jatkossa nähdään, miten esimerkiksi kartonkinen salaattiastia lyö itsensä läpi laajamittaisemmin.

Biotalouden lisäksi Kotkamillsin vierailulla teemana nousi esiin logistiikka. Paperirullien liikkuminen automaattisesti eri toimintapisteisiin on sisälogistiikkaa. Paperirullat jatkoivat matkaansa tehtaalta satamaan ja siellä kontteihin. Saatiin siis kuvituskuvia myös logistiikasta.

Kuvauspäivämme oli aurinkoinen, mutta myös valitettavan tuulinen. Drone-kuvaus jäi aikomukseksi, sillä turvakypärästä sai pitää kaksin käsin kiinni.

Projektipäällikkö Tiina Kirvesniemi