ESGE-hankkeen avulla tullaan kehittämään alueellista elektronisen urheilun osaamista sekä törmäytetään osaajia ja yrityksiä yhteistyöhön. Milla hyppäsi Hackathon-tapahtuman kautta hankkeen toimintaan ja sitä kautta pelimaailmaan.

Mun nimi on Milla ja aloitin syksyllä DIB opinnot Kouvolan kampuksella. Löysin tieni mukaan ESGEen hackathonin kautta, jossa tiimini tehtävänä oli suunnitella pelitapahtuma Kymenlaakson alueelle. Meille sattui aivan loistava tiimi, jonka kanssa homma sujui kuin rasvattu ja tapahtuman jälkeen tartuin tilaisuuteen tehdä osan työharjoittelustani ESGE:llä oikean pelitapahtuman suunnittelun ja toteutuksen parissa. 

Aiempaa työkokemusta minulla on kaupan alan esimiestyöstä ja erilaisten tapahtumien järjestäminen on aina ollut kirsikka työkakkuni päällä. Tartun aina pienimpäänkin tilaisuuteen järjestää erilaisia kanta-asiakasiltoja tai yhteistyökuvioita paikallisten yritysten kanssa. Rakastan tapahtumajärjestämisen projektiluontoista elinkaarta ja olen todella innoissani päästessäni taas tapahtumajärjestämiseen mukaan.  

Työharjoitteluni toivon tuovan minulle ymmärrystä pelialan mahdollisuuksista tulevaisuuden urasuuntana. Lähdin opiskelemaan DIB-linjalle takaraivossa häilyvä ajatus pelialasta. En ole mikään pelaaja tai hifi-intoilija, mutta alassa kiinnostaa intohimo joka pelimaailmassa vallitsee. Haluan kai vain osani tästä intohimosta, sillä itse suhtaudun kaikkeen tekemiseeni tunteen palolla. Olen itse kiinnostunut pelien markkinoinnista ja ihmisten ohjaamisesta.  

Osallistuin digillä pintaan webinaariin, jossa ENCE piti puheenvuoron e-urheilusta. Puheenvuoro oli kutakuinkin juuri kaikkea mitä olen e-urheilun ajatellut olevankin. E-urheillulla on mieletön potentiaali, mutta toistaiseksi laajasta fanikannastaan huolimatta se tuntuu minusta täysin läpipääsemättömältä omalta maailmaltaan. E-urheilu fanit tuntuvat elävän ja hengittävän lajia ja tämä intohimo näkyy joskus myös melkoisena fanaattisuutena mikä lisää e-urheilumaailman kynnystä entisestään. 

Niin pelaajat kuin fanit ovat n. parikymppisiä miehiä. ENCE mainitsi yhteistyökuvioistaan RedbullinTelian sekä Logitechin. Kaikki yhteistyökuviot on selkeästi valittu huolella ja vahvistavat mielikuvaa e-urheilusta ja siihen liittyvistä asioista: energiajuomista, laadukkaista yhteyksistä ja kalliista tietokoneista. Pelejä tekevät miehet miehille, joita katsovat miehet, joille mainostavat miehet. 

E-urheilun parissa työskentelee todella vähän naisia ja vaikka olen sitä mieltä, että kenenkään ei tule saada työtä vain koska omaa jonkun sukupuolen koen, että houkuttelemalla enemmän naisia työskentelemään alalla saataisiin aikaan aivan uudenlaisia näkökulmia yhteistyötahoista ja laajentumismahdollisuuksista. On pelialalla toki naisiakin töissä, pelaamassa ja fanijoukoissakin, mutta toistaiseksi ainakin vielä pienessä marginaalissa. 

ESGEn kaltaiset ruohonjuuritason peliorganisaatiot ovat omiaan tuomaan e-urheilun lähemmäs tavallista pelaajaa. Ei sitä jalkapalloakaan lähdetä heti Bundesliigaan pelaamaan vaan aloitetaan ensin viattomana harrastuksena, josta joko kehittyy ammatti tai sitten ihan vaan kaiken vapaa-ajan nielevä harrastus😉 

Odotan innolla, että pääsemme kunnolla rakentamaan tulevaa pelitapahtumaa. On mahtavaa päästä tutustumaan Kymenlaakson omiin peli organisaatioihin ja e-urheilun mörkö tulee varmasti pienenemään, kunhan lajiin pääsee vähän paremmin sisälle. Jos ei minusta ihan e-urheilufania tule niin kelpo mobiilipelaaja ainakin. 

Kirjoittanut ESGE-hankkeen työharjoittelija Milla
Lue lisää hankkeesta: www.xamk.fi/esge