Työnhaun performanssi ja PeliKlaani toteuttivat yhdessä Minä esiintyjänä –videosarjan. Viisi muutaman minuutin videota auttavat valmistautumaan esiintymistilanteisiin – kuten työhaastatteluun – kehollisin menetelmin. Videoilla keskitytään esimerkiksi vireystilaan, kehon lämmittelyyn ja äänenkäyttöön sekä annetaan vinkkejä hyvään suoriutumiseen ja jännityksen lieventämiseen. Näiden lisäksi bonuksena julkaistiin otoksista koottu hauska ”mokavideo”! Mokailu on täysin sallittua eikä kukaan ei ole täydellinen. Lisäksi sujuva esiintyminen vaatii harjoittelua ja harva on siinä luonnonlahjakkuus.

Videoilla esiintyy Työnhaun performanssissa hankeasiantuntijana työskennellyt teatteripedagogi Elina Ylisuvanto. Hän havainnollistaa kehollisia menetelmiä ja erilaisia tekniikoita, joista on apua tilanteeseen valmistautumisessa.

Ihminen esiintyy tai on esillä monenlaisissa eri tilanteissa, ei ainoastaan esiintymislavalla. Esimerkiksi haastattelut työn tai opiskelupaikan haussa, työtehtäviin liittyvät esitelmät ja työstä kertominen ovat tilanteita, joissa täytyy tulla ymmärretyksi, välittää oma viesti aihetta tuntemattomille ja myös vakuuttaa kuulijat sanomastaan. Tätä voi helpottaa ja tukea valmistautumalla sekä kehollisesti että mielen tasolla.

Jokainen voi harjoituttaa taitojaan esiintyjänä, puhujana ja esittelijänä. Videot antavat vinkkejä ja vertaistukea kaikille esiintymistilanteisiin valmistautuville. Ne herättelevät huomaamaan valmistautumisen tärkeyden sekä kehon merkityksen läsnäololle ja vuorovaikutukselle. Ja lisäksi havaitsemaan keho-mieli -yhteyden merkityksen esiintymistilanteessa suoriutumiseksi. Ole sinäkin esiintyjä!

 

Tässä linkit videoihin:

Minä esiintyjänä osa 1 – Mieli valmiina ja vireänä
Minä esiintyjänä osa 2 – Rento ja lämmin keho
Minä esiintyjänä osa 3 – Ääni auki
Minä esiintyjänä osa 4 – Työnhakutilanne
Minä esiintyjänä osa 5 – Esiintymisjännitys ja vahvuuteni esiintyjänä
Minä esiintyjänä – Mokat

 

Teksti:

Laura Lehtinen, projektipäällikkö, Työnhaun performanssi -hanke