urasuunnitteluun ja hyvinvointiin liittyvien tehtävien ja menetelmien kehittämistä

 

Huhtikuussa PeliKlaani pääsi kehittämään ja testailemaan uraohjausmenetelmiä Etelä-Savon ammattiopiston, lyhyemmin Esedun kanssa. Saimme mukaan ammatilliseen koulutukseen valmentavasta koulutuksesta eli Valmasta mahtavan ryhmän maahanmuuttajia, jotka opiskelevat suomen kieltä, kulttuuria ja työelämätaitoja. Kuten tässä viime aikoina on jo totuttu, tapahtui uraohjaus Teamsin välityksellä. Kolmen tunnin ohjauskertoja oli neljä, kahden viikon aikana.

Tavoitteena oli vahvistaa osallistujan itsetuntemusta, tukea kulttuurista hyvinvointia ja luoda toivoa tulevaisuuden suunnitteluun. Omien taitojen tunnistaminen ja tutustuminen eri ammatteihin olivat myös teemana kahden viikon aikana. PeliKlaanin hanketavoitteiden mukaisesti pelillisyys ja luovat menetelmät ohjailivat jokaisen etätapaamisen kulkua. Ryhmäytymistä ja tutustumista tehtiin Kerro jotain itsestäsi- lautapelin avulla ja musiikin avulla saatiin kurkistaa kulttuureihin.

 

Monien tehtävien aikana olin itse vain taustalla seurailemassa ja kuuntelemassa läppärin kautta kuuluvaa puheensorinaa.

 

Ryhmä pääsi miettimään omia arvojaan ja sanoittamaan osaamistaan erilaisten osallistavien tehtävien avulla. Itselle tärkeitä ja iloiseksi tekeviä asioita pohdittiin pareittain, ja mietteet piirrettiin tai kirjoitettiin paperille. Monien tehtävien aikana olin itse vain taustalla seurailemassa ja kuuntelemassa läppärin kautta kuuluvaa puheensorinaa. Tämä oli tärkeää, sillä sain aikaa myös itse miettiä omia arvojani ja tärkeitä asioita. Omalla vastuulla oli vetää liikuntatehtäviä ryhmäläisille. Hyväksi todetut Kuvakävely ja Bongaus-Bingo toteutettiin myös Valman kanssa. Luokasta lähdettiin hetkeksi ulos bongailemaan muun muassa tiettyä väriä ja liikennemerkkejä. Kuvakävelyn ansiosta saimme lähes 50 kuvaa ryhmäläisiltä. Tehtävänannon mukaisesti kuvissa oli yksityiskohtia, maisemia, kiviä ja jopa upea Mikkelin Tuomiokirkko.

 

 

Vastuullani oli siis hoitaa liikuntatehtäviä eli antaa ohjeistus ja toivoa, että ääni kuuluu ja ohje ymmärretään. Tehtävänannon jälkeen tuli hiljaisuus, ryhmä oli siirtynyt ulos suorittamaan. Olisinpa päässyt mukaan. Onneksi saimme upeita kuvia, joista yllä vain muutama. En ollutkaan aiemmin nähnyt Mikkelin keväistä tunnelmaa, niin monella eri kuvakulmalla. Kirjoittamisen, kuvailun ja kävelyn lisäksi saivat valmalaiset myös leikata ja liimata, nimittäin omaa unelmataulua. Paperille sai rakentaa taulua lehdistä leikatuilla kuvilla ja sanoilla. Mitä omalta tulevaisuudelta haluaa? Siinäpä vasta hyvä kysymys, jota on ainakin omasta mielestäni vapauttavaa ja niin luovaa visualisoida paperille. Ne omat unelmat kun voivat olla mitä vain. Pieniä, suuria ja kaikkea siltä väliltä. Alta löytyy kahden ryhmäläisen unelmia.

 

Ne omat unelmat kun voivat olla mitä vain.

 

 

 

Olen nyt itse ollut puoli vuotta opintovapaalla ja Palvelumuotoilijoiden ryhmäni olen viimeksi tavannut helmikuussa 2020. Onhan tässä ikävä, mutta onneksi on edes Teams. Muiden kuuleminen ja ”näkeminen” saa oman mielen kuvittelemaan, että oman olohuoneen seisomatyöpisteen sijasta olenkin Kouvolan kampuksella tai Mikkelissä, Etelä-Savon ammattiopistolla. Valman maahanmuuttajien kanssa sain Teamsin välityksellä niin kauan kaivattua äänimaailmaa luokkahuoneesta, jossa keskustellaan, pohditaan, kirjoitetaan, arvostetaan, nauretaan ja unelmoidaan.

 

Eeva Hammar

PeliKlaanin Työharjoittelija