Työnhaun performanssin luova työnhakuvalmennus huipentui osallistujien koostamaan poikkitaiteellisen performanssiin Tässä ja nyt – henkisellä matkalla tuntemattomaan. Esityksen ensi-ilta pidettiin pienelle kutsuvierasjoukolle Kouvolan Teatterin klubilla 27.8.2020. Esityksen sisällön tuottivat osallistujat itse teatteripedagogi Elina Ylisuvannon ohjauksessa. Sisältö kumpuaa omista muistoista, arvoista, kokemuksista ja tulevaisuuden unelmista.

Ryhmä alkoi keväällä koostaa esitystä ennakkoluulottomasti – ja omasta halustaan. Esitystä ideoitiin ja kirjoitettiin Elinan ohjaamissa soveltavan teatterin työpajoissa. Lisäksi harjoiteltiin itseilmaisua, kehollista ilmaisua ja liikekieltä sekä vahvistettiin kehon ja mielen yhteyttä. Tätä tuki tulevaisuusohjauksen harjoitteet sekä omien vahvuuksien ja työminän tarkastelu, joita TKI-asiantuntija Anni Taina muissa työpajoissa ohjasi. Ryhmä tarjosi mahdollisuuden reflektoida omia kokemuksiaan työelämässä ja työnhaussa, pohtia vahvuuksiaan ja kehittymisen kohteitaan sekä suunnata ajatukset tulevaisuuteen ja uusiin mahdollisuuksiin. Tämänkaltaisessa ryhmätoiminnassa ja etenkin esityksen luomisessa ovat asiantuntevat ammattilaiset sekä ennen kaikkea inhimilliset ihmiset kullanarvoisia. Valitettavasti yksi henkilö jättäytyi kesän aikana pois ryhmästä henkilökohtaisista syistä.

 

“Uskon itseeni ja tekemisiini enemmän.”

 

Esityksessä jokaisella on oma osuutensa, joka jotenkin kuvastaa heidän kokemuksiaan tai unelmiaan. Mukana on liikettä, tanssia, luontorunoa, rentoutusta, stand-uppia ja sketsejä sekä paljon muuta. Esitys on kokemus sekä esiintyjille että yleisölle. Tunne, herkkyys ja vahvuus välittyivät lavalta katsojille ja koskettivat – moni liikuttui. Valot, musiikki, käsiohjelma sekä kasvein, kivin, kävyin ja runoin koristeltu Klubi tarjosi oikean teatterielämyksen. Ilo ja onnistuminen olivat ensi-illan päällimmäiset tuntemukset – me tehtiin se!

 

Esityksessä oli mukana valo- ja äänisuunnittelu. Kuva kenraaliharjoituksista.

 

”En olisi uskonut, että esiinnyn. Kiitos rohkaisusta!”

 

Esitystä ja ryhmäläisten itsekäsityksen kehittymistä tuki valokuvauksen prosessi, jossa hyödynnettiin voimauttavan valokuvauksen menetelmää. Kuvaukset toteutettiin valokuvaaja Marja Seppälän kanssa. Voimauttava valokuva on Miina Savolaisen kehittämä sosiaalipedagoginen menetelmä, jossa kuvattava määrittelee sen, miten haluaa tulla nähdyksi. Arvostava katse, nähdyksi tuleminen omilla ehdoillaan sekä itsensä katsominen lempeästi ovat keskeisiä. Tavoitteena edistää positiivista minäkäsitystä ja itsensä hyväksymistä. Kaikki ryhmäläiset halusivat ottaa kuvat ulkona metsässä – ja aivan upeita kuvia syntyikin! Valokuvaukset tuntuivat mielekkäältä osallistujille ja antoivat uutta ajateltavaa. Jokaisen valitsemasta kuvasta teetettiin suurkuvatuloste osaksi lavastusta.

 

”Hyväksyn itseni sellaisena kuin olen.”

 

Oli erittäin hieno nähdä ryhmäläisten kasvu tammikuussa aloituksesta esitykseen. Valmennuksen aikana heräsivät innostuminen, tekemisen halu ja ilo, rohkeus ja itsevarmuus! Esitys antoi mahdollisuuden toteuttaa palan omaa unelmaa. Kun uskoo itseensä, pystyy.

 

“En jännitä niin paljon. Otan haasteet vastaan rennosti, koska jos mokaan, ei se satu. Virheitä sattuu, elämä jatkuu.”

 

Teatterin klubi oli koristeltu ensi-iltaan 27.8.2020.

 

Poikkeusaika ja etävalmennus toivat haasteita työnhakuvalmennukselle, kun ryhmätapaamiset jäivät tauolle maaliskuussa. Selätimme vaikeudet ryhmänä, yhteisellä sitoutumisella ja uskolla tulevaan! Kevään ja kesän aikana pidettiin etätyöpajoja, livetapaamiset ja performanssin harjoittelu jatkuivat elokuussa. Etätapaamisten sisältöinä oli erilaisia kehollisia harjoitteita, etäkokousetiketin läpikäymistä ja itsetuntemukseen liittyvä tehtävä. Kehollisten harjoitteiden ohjaaminen etäyhteyden kautta on mahdollista, vaikka se ohentaa kokemusta. Muiden kehollinen kohtaaminen tilassa ja läsnäolo suhteessa muihin jäävät pois, eikä ohjaus ole samalla tavalla kohtaavaa.

 

“Uskon itseeni ja tekemisiini enemmän.”

 

Uusintaesityksiä upealle performanssille on suunnitteilla syksylle. Tämä hieno saavutus ansaitsee tulla nähdyksi! Samalla se murtaa ennakkoluuloja ja tuo esiin ihmisen usein piiloon jäävät vahvuudet ja osaamisen.
Lämmin kiitos kaikille osallistujille ja koko hanketiimille!

 

“Tulevaisuudella on merkitystä.”

 

Kirjoittanut Laura Lehtinen

Projektipäällikkö

Työnhaun performanssi

Kirjoita kommentti

*