”Taide, kulttuuri ja luonto tukevat fyysistä ja psyykkistä terveyttä ja hyvinvointia.
Taiteisiin osallistuminen on myös jokaisen perusoikeus.”

Näkö – kuulo –ja tuntoaistit, myös haju –ja makuaistit, saavat meissä aikaiseksi mielikuvien tuottamisen.
Kesäisin metsätien vartta kävellessä voi nenään tuoksua metsämansikan makea tuoksu.
Tuoksu saa aikaiseksi mielikuva tulvahduksen lapsuuden herkkuhetkistä, kun ensin oli poiminut metsämansikat –ja mustikat ihan itse lähimetsästä ja tehnyt niistä mustikka-mansikkamaitoa nautiskeltavaksi.

Mielikuvat muodostuvat aiempiin henkilökohtaisiin kokemuksiin ja havaintoihin perustuen. Mielikuvia tukee lisäksi mielikuvitus, joka on meillä kaikilla aivan omanlaisensa.

Mielikuviin vaikuttaa oma vireystila, joka useimmiten määrittää mielikuvien sävyn. Tunnistatko sinä tilanteen, kun olet väsynyt ja kaikki tuntuu epätoivoiselta ja surkealta?
Mielikuvitus tekee tilanteen mielikuvista enemmän kaoottisia eikä asioissa ole nähtävissä paljoakaan positiivisia puolia.
Kun taas virkeänä ja levänneenä me luomme mielessämme pääasiassa positiivisia asioita.

Musiikki elää hetkissä mukana -sinä elät musiikissa

Tiedätkö sen tunteen, kun uppoutuu täysin musiikkiin, ihaillen sen moninaisia melodioita, uteliaasti kuulostellen mihin seuraavassa hetkessä se kulkeekaan?
Silloin tekee vain mieli sulkea silmät, hetki ei välttämättä kauaa kestä -eikä sen tarvitse kauaa kestääkään.
En usko, että olen yksin tämänkaltaisen fiilistelyn kanssa! Hieman kyllä uumoilen, että minun musiikin avuin muotoutuviin mielikuviin osasyyllisenä ovat lapsuudessa katsotut Disney-elokuvat; niin ovat lennokkaita nuo kuvitelmani!

Taide –ja kulttuuri: monikerroksista, moniulotteista, katsojan mielentilaa mukailevaa ja henkilökohtaisiin kokemuksiin pohjautuen tulkittavaa.

 


Haluan jakaa teille tässä pienen mielikuvahetken, minun kokemukseni.

Kirjoittaessani juuri tätä kyseistä tekstin kohtaa, minun kuulokkeissani soi piano, tarkalleen ottaen
Igor Levitin esittämänä Ludwig van Beethovenin –teos, Piano Sonata No. 8 C Minor, op 13 ”Pathetique”: II. Adagio cantabile.
Juuri tällä hetkellä tämä teos aiheuttaa minussa sen, että tekee mieli hengittää syvään, nauttia tästä musiikin kauneudesta ja ihmisen taidosta tulkita toisen taidokkaan ihmisen tuottamaa materiaalia, joka on elänyt vuosisatoja. On hämmästyttävää ajatella, kuinka musiikkia on ollut yhtä kauan kuin ihmisiä, ja kuinka monet teokset ovat kulkeneet monien vuosisatojen ajan mukanamme, aina tähän päivään asti. Kuinka monissa erilaisissa elämäntilanteissa ne ovatkaan osallisena, iloissa ja suruissa.

Luon mielikuvia siitä, miltä tämä hetki näyttäisi, jos olisin samassa tilassa, jossa tämä taiteilija on tulkitsemassa tätä teosta. Kuvittelen mielessäni pianon, jota hän soittaa. Sen, kuinka hän liikuttaa sormiaan pianon mustilla ja valkoisilla, kenties hieman jo kellastuneilla koskettimilla, eläytyen itsekin musiikkiin mukaan nuotteja tulkitessaan. Kuvittelen sen, kuinka soittotilanne vaatii suurta keskittymistä itse pianistilta ja kuinka intensiivistä hänen keskittyneisyytensä onkaan. Hänestä näkee, kuinka hetki on myös hänelle itselleen merkityksellinen – hän nauttii. Hänen seuraaminen on vangitsevaa ja havahdun siihen, että olen keskittynyt vain siihen tilanteeseen ja hetkeen, ilman että mikään ympärilläni oleva keskeyttäisi haltioitumistani. Tila on muuten pimeä, mutta valospotit ovat asetettu osoittamaan suoraan pianistiin ja pianoa kohti. Kenties tilan valaistus on suunniteltu niin, että ei ole annettu mahdollisuutta muuta kuin keskittää huomio juuri tietylle alueelle.

Mutta tämähän oli ”vain” mielikuvittelua


..mielikuvittelua, jossa minä olin keskittyneenä ja haltioituneena. Tämä mielikuvitusharjoittelu tosin ihan todellisestikin vei minut hetkeksi muualle, pois hetkestä. En keskittynyt muuta kuin mielikuvaani pianistista ja se tuntui kovinkin aidolta kokemukselta. Musiikki vei minut mennessään. Voin todeta, että kirjoitan tällä hetkellä omakohtaista kokemustarinaani teille musiikin, yhden taiteen muodon, vaikutuksellisuudesta.

Näen musiikilla olevan suuri vaikutus ja sen mahdollistavan hyvinvoinnillisesti paljon, ihan kaikille, pienille ja isoille ja sen vaikutuksista on paljon tieteellisiä tutkimustuloksia.
Musiikki mahdollistaa hyvinvointia edistäviä kokemuksia myös henkilöille, joilla ei terveydellisistä syistä ole mahdollista poistua kotoaan tai hoivapalveluiden ääreltä nauttimaan kulttuurista.
Musiikin hyvinvointivaikutukset on mahdollista tuoda heidän luo ja siihen riittää pelkästään kuulokkeet ja puhelin, josta musiikkia soittaa.

Mielikuvituksellisia musiikkihetkiä, juuri Sinulle!
Lue lisää musiikin vaikutuksista hyvinvointiin!

Enni Jaatinen
Parasta Etelä-Savoon –hanke (ESR)
Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu XAMK

Parasta Etelä-Savoon – taide-, kulttuuri- ja luonto-osaamista sote- ja nuorisoalojen toimijoille -hanketta toteuttavat 1.1.2019–31.12.2020 Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Diakonia-ammattikorkeakoulu, Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä ESSOTE ja Savonlinnan Seudun Kolomonen ry. Toteutusta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto Etelä-Savon ELY-keskuksen kautta.