Tervetuloa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Juvenian Hyvinvoiva asukas -hankkeen blogiin!

Tässä blogissa kerromme, kuinka Mikkelin Peitsariin suunniteltu kesän 2021 aikana valmistuva muraali sai alkunsa ja miten teoksen aihe syntyi alueen asukkaiden muistoista ja tarinoista. Muraali on suuri seinämaalaus ja se toteutetaan yhteistyössä vuokrataloyhtiö Mikalo Oy:n kanssa sen omistaan kerrostaloon, joka sijaitsee Mikkelin Peitsarissa. Teoksen maalaa vantaalainen taidekollektiivi SAV:n jäsenet Maikki Rantala ja Essi Ruuskanen

Tätä blogia kirjoittavat hankkeen työntekijät Annastiina Vesterinen, Aki Lintumäki ja Emmi Nykänen. Lisäksi toivomme, että saamme tänne kirjoittajiksi myös muita projektiin osallistuvia henkilöitä.

Kun muraalia alun perin lähdettiin ideoimaan Mikalon kanssa vuonna 2020, oli kaikille projektiin osallistuneille selvää, että teoksen aiheen tulee syntyä nykyisten ja entisten peitsarilaisten kaupunginosaan liittyvistä muistoista ja tarinoista. Halusimme, että muraalista tulee osa Peitsarin historiaa ja tarinaa.

Tarinoiden ja muistojen keräys toteutettiin kevättalvella 2021. Saimme yhteensä 70 tekstiä, joista löytyi aiheita 50-luvulta aina nykypäivään saakka.

”Mahtava juttu, että peitsari saa oman muraalin. Ite asuin peitsarissa 82-00. Aikamoinen tapahtumarikas kasvuympäristö tuo alue on ollut ja on varmasti vielä tänäkin päivänä. Suokun (Suojalammen) rannat, ympäröivät metsät, pururata, T-market, lehtari (lehtiroskis) Savolaistenkadun yläpäässä sekä pari ”urheilu”kenttää, polkupyörä ja kaverit. Ei loppunut tekeminen kesken ja aivan varmasti sattui ja tapahtui myös sellasta mitä äiti ja iskä ei tiedä vielä tänäkään päivänä 🤦🏻

Nyt huhtikuussa 2021 aineisto on toimitettu taiteilijoille ja he suunnittelevat luonnosta sen pohjalta. Odotamme kiinnostuneina, miten taiteilijat tulevat aineistoa tulkitsemaan.

 

 

Miksi tämä blogi päätettiin perustaa tässä vaiheessa projektia?

Saatuamme aineiston kasaan ja tutkittuamme sitä, ymmärsimme, että se ansaitsee tulla julkaistuksi ja tarinat kuulluiksi.

Niinpä me Hyvinvoiva asukas -hankkeessa olemme päättäneet julkaista kaikki toimitetut muistot anonyymeina tässä blogissa. Samalla avaamme tätä mielenkiintoista projektia reaaliajassa sekä muistelemme, miten tänne asti on päästy.

Elämme kevättä, kun korona on pyyhkäissyt jälleen yli Suomen ja yli kuuden hengen kokoontumiset on kielletty. Myös tämä projekti on kokenut haasteita koronasta johtuen, mutta myös sen vuoksi alueen osallisuutta ja yhteisöllisyydentunnetta lisäävät tapahtumat, jotka voivat ilahduttaa ihmisiä, tuntuvat tärkeämmiltä kuin koskaan. Siksi on mahtavaa, että pääsimme tutustumaan Peitsarin historiaan yhdessä asukkaiden kanssa sekä pian aloittamaan mahtavan maalaustyön Peitsarinkujalla.

Jos olet elänyt Mikkelissä ja varsinkin Peitsarissa ja aihe kiinnostaa sinua ja haluat osallistua keskusteluun, voit julkaista omia muistojasi sosiaalisessa mediassa hashtageilla #hyvinvoivaasukas ja #mikkelinmuraali.

Jos taas olet kiinnostunut kuulemaan lisää projektista, voit olla meihin yhteydessä. Vastaamme mielellämme kysymyksiin.

Tervetuloa mukaan seuraamaan Peitsarin muraalin tarinaa!

”Ihan huippua lukea näitä juttuja. Muistuu monta muistoa mieleen…niin kivoja, kun sitten näitä ikävämpiäkin tarinoita. Mutta tuo alue ja sen ihmiset oli/on iso osa miun ja monen muun lapsuutta, nuoruutta ja elämää 🤩.