Viime viikolla Xamkin Savonniemen kampuksella kävi kuhina, kun Nordic Business Forum striimattiin Savonniemisaliin keskiviikkona ja torstaina. Helsingin Messukeskuksessa olleen tapahtuman striimaukseen ja Savonlinnaan paikan päälle järjestettyyn ohjelmaan osallistui kahden päivän aikana n. 250 henkilöä. Onnistuneen tapahtuman viikon sulattelun jälkeen onkin hyvä vielä kerrata, mitä kaikkea päivät antoivat osallistujilleen.

Keskiviikko aamuna koko tapahtuman avasi Risto Linturin ’2020-luvun radikaalit innovaatiot’ -puheenvuoro. Aloituspuheenvuoro keräsi Savonniemisaliin satapäisen yleisön, mikä olikin tapahtuman suurimman osallistujamäärän tavoittanut esitys. Linturin esittämät visiot tulevaisuudesta ja teknologian hyödyntämisen mahdollisuuksista olivat paikoittain kuin scifi-elokuvista – nähtäväksi jää mullistavatko laboratoriolihan tuotanto, palvelurobotiikka ja VR-kuntoilu vielä maailman.

 

 

Nordic Business Forumin pääpaikka, Savonniemisali oli hienosti valaistu tapahtuma päivinä.

 

 

Lähetys pääkallopaikalta Helsingistä alkoi keskiviikkona klo 12.00 ja ennen sitä oli mahdollista tutustua tapahtuman ständeihin – niin kuin muillakin tapahtuman ohjelman tauoilla. Savonniemisalin lämpiössä esittäytyi joukko paikallisia yrityksiä ja hankkeita, sekä kampuksen ala-aulassa Biokasvu-hankkeen showroom toi näytille Kuitulaboratorion toimintaa. Yritykset ja hankkeet pääsivät esittelemään toimintaansa tapahtuman osallistujille ja verkostoitumaan toistensa kanssa – sekä tietysti itsekin inspiroitumaan Nordic Business Forumin puheenvuoroista.

Nordic Business Forumin puhujakattaus oli huippuluokkaa ja tapahtuma onnistui jälleen kerran lunastamaan lupauksensa olevansa ’enemmän kuin tavallinen business konferenssi’. 10-vuotis juhlavuoden teemana oli kasvu ja puheenvuorot haastoivat erityisesti miettimään hyvän johtajuuden tärkeyttä liiketoiminnan kehittymiselle ja kasvulle. Erityisinä nostoina esityksistä voisi mainita ajankäyttöä käsittelevän Juliet Funtin ’Stretegic Pause’ sekä oikean ajoituksen merkityksestä kertovan Daniel Pinkin ’The Scientific Secrets of Perfect Timing’ -puheen.

Biokasvu-hankkeen teemaseminaari toi esille hankkeen kärkiteemoja ja puheenvuorot käsittelivät myös suurempaa yleisöä kiinnostavia, hyvin ajankohtaisia aiheita. Linturin esityksen lisäksi kuultiin Bio- ja kiertotalouden mahdollisuuksista (Maija Pohjakallio, Sulapac Oy), Digitalisaation hyödyntämisestä liiketoiminnassa (Jari Kapanen, Antriz Oy), 3D –tulostuksesta (Eve Saarikoski, UPM Oy) ja biomateriaaleista (Marianne Vehviläinen, VTT). Tarkemmin hankkeen teemoihin pääsi tutustumaan Biokasvun showroomissa, missä esillä oli mm. 3D -tulostin.

Kampuksella järjestetyn ohjelman lisäksi tarjolla oli myös iltaohjelmaa molempien päivien päätteeksi. Keskiviikkona Hotel Hospitzin verkostoitumisillassa oli tarjolla rentoa yhdessäoloa hyvän ruuan merkeissä ja torstaina Activity Makerin NBF after partyissä pistettiin Megazone -pelit käyntiin. Kampuksen upean valaistuksen toteutti Savonlinnan Ilumination-hanke.

Nordic Business Forum Live Streamin toteutuksesta vastasivat Roihu-hanke, Digiportaat hanke ja Itä-Savon Uusyrityskeskus yhteistyössä Biokasvu-hankkeen, Hotel Hospitzin ja Activity Makerin kanssa. Järjestäjät ovat tyytyväisiä tapahtuman lopputulokseen – kiitos vielä kerran mukaan lähteneet yrittäjät, yhteistyökumppanit ja osallistujat. Tästä on hyvä jatkaa ja lähteä suunnittelemaan ensi vuotta!

 

Elina Pöllänen

Kirjoittaja on Roihu-hankkeen koordinaattori Savonlinnassa