Nousu-hanke starttasi lokakuussa 2021. Aika on kiitänyt kovaa vauhtia ja nyt on jo yhdeksän kuukautta matkaa takana. Talvella ja keväällä keskityimme yhteistyöverkostojen kokoamiseen ja nuorille järjestettyihin pajoihin sekä tilaisuuksiin. Ja luonnollisesti hankkeen kehittämisen ideointiin ja suunnitteluun.

Hankkeessa kehitetään nuorten digitaitoihin ja työllisyyteen liittyvää Living Lab -toimintaa Kouvolaan. Living Lab on kirjaimellisesti elävä laboratorio, yhteiskehittämisen ja testauksen paikka nuorille ja heidän kanssaan työskenteleville eri alojen ammattilaisille. Living Labissa pohditaan yhdessä erilaisia kehittämistarpeita ja ideoidaan niihin yhdessä ratkaisuja. Meidän Living Lab voi olla liikkuva, fyysinen tai digitaalinen paikka.

Hankkeen alkuvaiheen aikana olemme testanneet liikkuvaa eli tuttavallisemmin matkalaukku-Living Labia. Olemme järjestäneet pajoja yhteistyökumppaneiden tiloissa. Pakkasimme kimpsut, kampsut ja menimme paikkoihin, joissa nuoria jo käy. Nämä pajat jatkuvat syksyllä.

 

Digilab-ilta NuPa-talolla 7.3.2022. Kuva: Tanja Mäkelä

 

Alkuvuodesta tietoomme tuli nuorten parissa työskenteleviltä ammattilaisilta, että Kouvolaan toivotaan nuorten palvelukarttaa. Jotakin, josta näkee silmäyksillä nuorille suunnatut palvelut. Tämä palvelisi etenkin nuoria, jotka eivät ole vielä esim. Ohjaamon asiakkaita. Tai jos haluaa vain kurkata, minkälaisia palveluita nuorille on Kouvolassa. Tämä tarve kytkeytyi sopivasti myös Nousun hankesuunnitelmaan ja aloimme koordinoida palvelukartan kehittämistä.

Nuorten palvelukartan kehittäminen on yksi hankkeen Living Lab -kokeiluista. Palvelukarttaa on rakennettu yhteistyössä eri palveluiden ammattilaisten kanssa ja työskentely jatkuu. Mikä tärkeintä, saimme onneksemme myös nuoren ääntä kehittämiseen mukaan toukokuussa.

Nyt tavoitteenamme on saada lisää nuoria mukaan kehittämiseen. Nuorten näkökulmia on tarkoitus saada kuuluviin mm. yhteistyökumppaneiden tiloissa järjestettävillä pajoilla. Näissä pohditaan nuorten kanssa, minkälainen palvelukartta auttaisi heitä löytämään palvelut helpommin.

Toiveemme on, että nuoret voisivat osallistua palvelukartan suunnitteluun ja testaukseen. Palvelukarttaa on tarkoitus kehittää nuorille ja nuorten näkökulmista käsin. Palvelukartan kehittämisen yhteydessä edistetään myös nuorten ja ammattilaisten dialogia palveluiden kehittämiseen liittyen.

 

Nousu-hankkeessa järjestetään digitaitoihin ja työllisyyteen liittyviä koulutuksia nuorille. Tärkeää on saada nuorten ääntä ja näkökulmia kuuluviin myös muissa hankkeen kehittämistehtävissä. Tähän liittyen perustimme Nuorten kehittäjäryhmän toukokuussa. Ryhmää on markkinoitu nuorille somessa, kasvokkain ja eri yhteistyökumppaneiden välityksellä.

Nuorten kehittäjäryhmää on tarkoitus kehittää yhdessä nuorten kanssa. Mukaan mahtuu vielä, eli kehittäminen ja nuorten rekrytoiminen ryhmään jatkuu kesälomien jälkeen (tsekkaa hankkeen IG @digielamaa).

Matkan varrella on solmiutunut hyviä yhteistyökumppanuuksia ja vielä ennen lomia virittelimme yhteistyötä eri toimijoiden kanssa koulutuksiin, digipalveluiden testaukseen ja mentorointiin liittyen. Yhteistyö tuo uusia ulottuvuuksia ja yhdessä saa usein enemmän aikaan. Kerromme näistä lisää lomien jälkeen.

Nousun matkaan on sisältynyt innostusta, oivalluksia, mielenkiintoisia kohtaamisia ja keskusteluita. Erityisen antoisia ovat olleet kohtaamiset ja keskustelut nuorten kanssa. Nämä ovat ohjanneet Nousu-tiimin ajattelua uusille poluille.

 

Mukavan rentoja kesäpäiviä! t. NOUSU-tiimi. Kuva: Krista Hahtala

 

Meidän tiimillämme ovat nyt edessä lomat, rentoutuminen ja kesäpäivistä nauttiminen. Lämpimät kiitokset kaikille tähän mennessä mukana olleille nuorille ja yhteistyökumppaneille.

Hengähdetään hetki ja jatketaan jälleen lomien jälkeen. Olethan mukana?

 

Tanja Mäkelä
projektipäällikkö, YTM