NOUSU-hankkeen syksyyn on mahtunut monenlaista yhteiskehittämistä, työpajoja, tapaamisia, ideointia, suunnittelua, hankkeen toimintojen markkinointia ja koulutusta. Ja mikä tärkeintä, kohtaamisia kouvolalaisten nuorten kanssa.

Hankkeen yhtenä keskeisenä tavoitteena on rakentaa nuorilähtöinen Living Lab -toimintamalli. Siis mikä? Living Lab toimii yhteiskehittämisen paikkana nuorille ja nuorten kanssa työskenteleville eri alojen ammattilaisille, organisaatioille, järjestöille, oppilaitoksille ja yrityksille. Living Lab -toiminnan tavoitteena on tuottaa ratkaisuja pirullisiinkin ongelmiin yhteiskehittämisen menetelmin.

NOUSU-hankkeessa kehitettävän Living Lab -toiminnan teemoina ovat 16-29-vuotiaiden nuorten digitaitojen vahvistaminen ja työllisyyden edistäminen. Living Labissa mahdollistetaan nuorten osallistuminen kehittämiseen sekä edistetään nuorten ja ammattilaisten välistä dialogia kehittämisessä. Lue lisää artikkelista.

Löysimme vihdoin sopivan vuokratilan Living Lab -toiminnalle Kouvolan keskustasta. Olemme kalustaneet ja sisustaneet tilaa muiden töiden ohessa marraskuusta alkaen. Living Lab sijaitsee osoitteessa Kauppamiehenkatu 1, 45100 Kouvola.

Living Labissa järjestetään mm.

  • digitaitoihin ja työelämään liittyviä koulutuksia 16-29-vuotiaille nuorille
  • yhteiskehittämispajoja nuorille ja nuorten kanssa työskenteleville ammattilaisille, organisaatioille ja yrityksille
  • digitaitojen koutsausta ja digitestauspajoja nuorille

 

Marraskuinen näkymä Living Lab -tilasta. Kuva: Tanja Mäkelä.

 

Living Labissa kokoontuu myös nuorten kehittäjäryhmä, joka on osa hankkeen kehittämistoimintaa. Nuorten kehittäjäryhmän tarkoituksena on tuoda nuorten ääntä, kokemuksia ja ideoita kehittämiseen. Nuorten kehittäjäryhmä olikin ensimmäinen porukka, joka pääsi tutustumaan Living Lab -tilaan. Tapaamiselle visioitiin yhdessä tilan ja toiminnan kehittämistä. Kuten arvata saattaa, nuorilta tuli tärkeitä huomioita ja ideoita. Ryhmän toimintaa kehitetään yhdessä nuorten kanssa.

 

Nuorten kehittäjäryhmä on yksi NOUSU-hankkeen kokeiluista. Joulukuun tapaamisella ideoitiin yhdessä Living Lab -tilan sisustusta ja toimintaa. Kuva: Tanja Mäkelä

 

Olemme järjestäneet syksyn aikana nuorten palvelukartan kehittämiseen kytkeytyviä työpajoja yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Näissä pajoissa rakenteilla olevaa nuorten palvelukarttaa on pöllytelty yhdessä nuorten kanssa. Minkälainen kartta auttaisi heitä löytämään sopivat palvelut? Mitä kartta sisältää? Miltä kartan tulisi näyttää? Entä käytettävyys? Nuoret ovat nostaneet joka pajassa tärkeitä kommentteja ja toiveita, jotka ovat ohjanneet kartan kehittämistä eteenpäin.

Yksi syksymme (monista) kohokohdista oli Unelmien Kela -työpajat, jotka suunniteltiin ja toteutettiin yhteistyössä Digi- ja väestötietoviraston sekä Kelan kanssa. Järjestimme työpajat Xamkin Kouvolan kampuksen Fuel-tilassa marraskuun alussa. Työpajojen tarkoituksena oli tuoda nuorten ääntä Kelan palveluiden kehittämiseen. Työpajojen teemoina olivat Kelan verkkosivut ja asiointi Kelassa sekä Kouvolan Kelan tilojen kehittäminen. Pajoihin osallistuneet nuoret toivat rohkeasti esiin omia näkökulmia ja kehittämisideoita. Nuorten ääni on kehittämisessä korvaamaton. Nämä pajat osoittivat jälleen yhteiskehittämisen tärkeyden.

 

Unelmien Kela -pajat suunniteltiin ja toteutettin yhteistyössä Kelan sekä Digi- ja väestötietoviraston kanssa. Kuva: Eeva Hammar

 

Loppuvuodesta pyörähti käyntiin nuorten digitaitojen koutsaukseen liittyvä pilotti, jonka avulla kehitetään mallia nuorten digitaitojen vahvistamiseen. Lisäksi käynnissä ovat myös digitestauspajat, joissa nuoret pääsevät arvioimaan esim. www-sivujen käytettävyyttä.

Joulukuun Living Lab -työpajassa viriteltiin dialogia teemalla ”Nuorten työllisyys Kouvolassa – haasteet ja mahdollisuudet”. Työpajan ohjasi Synesis Oy:n Tomi Lamppula. Living Lab -pajojen tavoitteena on saada nuoria ja ammattilaisia saman pöydän ääreen tunnistamaan erilaisia haasteita ja ideoimaan niihin ratkaisuja. Hyvien asioiden tunnistamista unohtamatta. Osallistujilta tuli todella hyviä ideoita, joita pyrimme mahdollisuuksien mukaan edistämään hankkeessa.

Järjestämme myös nuorille suunnattuja koulutuksia digitaitoihin ja työelämään liittyen. Ensimmäisen koulutuksen teemana oli omien vahvuuksien tunnistaminen työelämään liittyen. Tämä järjestettiin yhteistyössä monikulttuurikeskus Saagan kanssa ja kouluttajana oli Tunneälynsaaren Suvi Saari. Nuorille suunnatut digitaitoihin ja työelämään liittyvät koulutukset jatkuvat tammikuussa yhteistyössä eri kumppaneiden kanssa.

Tässä muutamia poimintoja meidän syksystä. Meillä alkaa vuoden alussa tiivis ajanjakso Living Lab -toiminnan kehittämisessä omasta tilasta käsin. Pian koittaa kuitenkin aika hengähtää hetki ja ottaa aikaa palautumiselle.

 

Lämpimät kiitokset kaikille nuorille, joita olemme kohdanneet matkan aikana. Teidän ääni ja kokemukset ovat meille tärkeitä myös jatkossa.

 

Kiitokset kaikille yhteistyökumppaneille. Ilman teitä tämä olisi yksinäinen matka. Jatketaan hyvää matkaa ensi vuonna.

 

NOUSU-tiimi toivottaa kaikille rauhallista joulun aikaa! Iloa ja valoa tulevalle vuodelle 2023!

 

Tanja Mäkelä

projektipäällikkö, YTM