Tuottava ja tehokas ammattikeittiö –hanke on päättymässä. Olemme siis päässeet hankkeessa siihen vaiheeseen, että on aika jakaa tietoa eteenpäin hankkeen aikana tehdyistä kehittämistoimista. Kuinka paketoida tiiviisti asiat, joita haluamme tuoda esille ammattikeittiöosaajille. Hankeen loppuraporttia tuskin kukaan mukana ollut yhteistyökumppani ehtii lukea ja opasvihkosten kohtalona on yleensä joutua työhuoneiden hyllyihin pölyttymään.

Hankkeen tarkastelunäkökulmina ovat olleet ammattikeittiöiden teknologia, ergonomia ja työhyvinvointi. Jokaisella toiminnan alueella olemme yhdessä kohdekeittiöhenkilökunnan kanssa tehneet tarvittavia muutoksia ja toimenpiteitä.

Teknologian osalta hankkeen aikana keskityttiin ruokaohjeiden vakiointiin nimenomaan kypsennyksen osalta. Kerrottiin, miten ruokaohjeisiin on tärkeä lisätä tarkasti myös kypsennys- ja kuumennusohje aloitusaikoineen ja kokonaiskestoineen. Samoin ohjeistus kypsennyksen jaksotukselle kypsennyserineen tarvitaan, jotta keittiön työ aamukiireessä saadaan tehokkaasti rytmitettyä. Ruokatuotantoa on myös tärkeä seurata prosessin loppuun saakka eli kehotettiin tarkkailemaan ruoan riittävyyttä ja tähderuoan määrää, jotta vältytään turhalta hävikiltä.

Astianpesuprosessin eri vaiheissa tulee paljon nostoja ja siirtoja, joten työ on fyysisesti raskasta. Siitä syystä työntekijöiden omalla toiminnalla onkin suuri merkitys. Oikeat toimintatavat tekevät työstä jouhevaa. On siis hyvä tietää ja tiedostaa astianpesuun liittyvät toiminnalliset asiat, sillä niillä on vaikutusta myös ekoloogisuuteen kuten veden ja sähkön kulutukseen.

Tämän hakkeen aikana ergonomia asiat ovat nousseet seurannan aikana hyvin esille. Yleensä kyse on pienistä ja yksinkertaisista toiminnan muutoksista, mutta pitkällä tähtäimellä niiden vaikutus hyvinvointiin on suuri. Oikeaoppiset nostotavat, työtasojen ja hyllyjen oikea korkeus, valaistuksen oikea määrä ja oikeaoppinen suojainten käyttö parantavat työturvallisuutta ja hyvinvointia. Lisäksi pienet jumppahetket auttavat palautumaan rasituksesta.

Näistä kolmesta eri osa-alueesta on siis tehty opasvideot jotka löytyvät Youtubesta sekä linkit hankkeen sivuilta Tuottava ja tehokas ammattikeittiö-hanke. Näiden videoiden avulla haluamme, että tarvittaessa keittiötyöntekijöiden saatavilla on nopeasti tietoa, jossa aikaa kuluu vain n. pari minuuttia. Kuvallinen viestinä on koettu tässä paljon tehokkaammaksi ja informatiivisemmaksi kuin perinteinen paperilla oleva tieto.

Työhyvinvointi: https://youtu.be/qYCrz2ox7yA

Teknologia: https://youtu.be/rOXbWiyNxDA

Astianpesu: https://youtu.be/MshY2JrO1xQ

Taukoliikunta: Taukojumppa

 

 

Merja Ylönen

TKI -asiantuntija