Työnhaun performanssi ja Kaiku – osallisena Kouvolassa -hankkeet ovat toteuttaneet videon avuksi työhaastattelutilanteisiin. Koska etänä toteutettavat työhaastattelut saattavat yleistyä, keskittyy video etähaastatteluun, mutta vinkit sopivat myös livetilanteisiin. Video havainnollistaa kehollisen viestinnän ja läsnäolon merkitystä. Tämä blogipostaus taustoittaa videon teemoja ja vaikutelmien muodostumista. Tekstin lähteenä kehollisten vaikutelmien antamisen osalta on käytetty kirjaa Taito tehdä hyvä vaikutus (Ahola 2019). Muutamalla huomiolla saat vakuuttavuutta ja itsevarmuutta itsesi esittelyyn!

 

Työhaastattelu on vuorovaikutusta

Työhaastattelut ovat vuorovaikutustilanteita, joissa hakijan soveltuvuutta avoinna olevaan työpaikkaan arvioidaan. Haastattelut saattavat olla jännittäviä hetkiä, joissa joudutaan katseen ja arvioinnin kohteeksi. Tilanteessa vaihdetaan tietoa puolin ja toisin, keskustellen ja sanattoman viestinnän kautta. Työnantaja muodostaa käsityksen hakijasta ja hänen osaamisestaan, työnhakija taas käsityksen työpaikan luonteesta ja työnantajasta. Ihmiset tulkitsevat eleitä, ilmeitä ja kehonkieltä tiedostamattomallakin tasolla. Haastattelutilanteet etenevät usein vakiintuneen väljän käsikirjoituksen mukaan, osapuolet näyttelevät tilannesidonnaiset roolinsa. Kehosi viestii, työnhaku on performanssia.

Hakijan täytyy valmistautua hyvin sekä tiedollisesti että henkisesti. On hyvä ottaa selvää työnantajasta, miettiä miten kertoa itsestä, vahvuuksista tai tulevaisuuden suunnitelmista, valmistautua muihin tyypillisiin kysymyksiin. On oltava ajoissa paikalla ja asianmukaisesti pukeutuneena. Netistä löytyy runsaasti apua työhaastatteluun valmistautumiseen, muutamia linkkejä on koottu jutun loppuun.

 

Kuva Dylan Ferreira / Unsplash

Kohdatessa muita arvioidaan ihmisen pätevyyttä, luotettavuutta ja hyväntahtoisuutta. Ihmiset muodostavat käsityksiään eri perustein, eivätkä ne aina vastaa todellisuutta. Käsitysten muodostumiseen vaikuttavat havainnot, tulkinnat, mielikuvat ja joskus paikkansapitämättömät stereotypiat. Ensivaikutelma on tärkeää, sillä käsitykset muodostetaan nopeasti.

 

Lämpöä ja pätevyyttä, avoimia ja suljettuja asentoja

Onnistuneen vaikutelman antamiseksi kannattaa pyrkiä viestimään sekä lämpöä että pätevyyttä. Avoimet eleet, kuten elehtiessä näkyvillä olevat kämmenet, positiivinen katsekontakti, toisten eleiden peilaaminen, pää kallistelu ja hymy viestivät lämpöä. Suljettuja, torjuvia asentoja ovat esimerkiksi ristityt jalat tai rinnalle ristityt kädet. Yhteen puristuneet huulet ja painuneet kulmat saatetaan tulkita vihamielisinä. Pätevyyttä taas viestivät ryhdikäs asento, selkeä liikehdintä, jämäkkä kättely, tilan haltuunotto.

Ole tilanteessa läsnä. Ole kiinnostunut työpaikasta. Osoita kuuntelevasi katsekontaktilla ja pään nyökkäyksillä. Katsekontakti on osa toisen huomioimista ja herättää luottamusta. Toisaalta on hyvä välttää liikaa tuijottamista – tuntemattomien kohdalla yli 3 sekunnin kaste koetaan hieman häiritsevänä. Liian harhaileva katse voidaan tulkita kiinnostuksen puutteena.

 

Kuva Robin Higgins / Pixabay

Kiinnitä huomiota ryhtiin. Ryhdikäs olemus viestii itsevarmuutta, mutta liika takakeno ylimielisyyttä. Ihmiset nojautuvat eteenpäin kiinnostavia asioita kohti, taaksepäin jos haluavat ottaa etäisyyttä.

Jos sisäinen maailma heijastuu kehonkieleen, vaikuttavat myös keho ja liike tunteisiin. Eteenpäin nojautuminen saattaa aktivoida kiinnostuksen käsillä olevaan asiaan. Vahva, avoin asento voimistaa vallan ja rohkeuden tunteita. Seisominen haara-asennossa kädet lanteilla tuo vahvuutta. Pieneksi kasaan painuminen taas viestii epävarmuudesta ja voi vahvistaa tätä tunnetta entisestään.

 

Saa jännittää

Hermostuneisuus ja jännittäminen ovat ymmärrettäviä reaktioita. Voit pyrkiä lieventämään liiallista jännitystä hengitysharjoituksilla tai mielikuvaharjoituksilla. Käy ennakkoon läpi tilannetta mielessäsi, kuvittele itsesi tilanteeseen. Hengitä rauhallisesti ja syvään sisään ja ulos muutaman kerran ja anna hengityksen rauhoittaa kehosi ja mielesi.

Ota ennen haastattelua voimaposeeraus. Seiso ryhdikkäästi jalat hieman haarallaan, oikaise selkä, kohota pää. Tunne asennon vahvistavan sinua. Hengitä syvään muutaman kerran. Usko itseesi, tämä menee hyvin. Ja jos ei mene, tulee uusia tilaisuuksia ja työpaikkoja. Aina on mahdollisuus oppia ja parantaa seuraavan kertaan.

Jos käyttäydyt niin, että arvostat itseäsi, koetaan sinut arvokkaaksi. Jos uskot itseesi, uskovat sinuun muutkin – mikä saa sinut uskoman itseesi ja arvostamaan itseäsi vielä enemmän.

Tsemppiä työnhakuun!

 

Kuva Steve Halama / Unsplash

 

Lähteenä käytetty teosta Ahola, A. 2019: Taito tehdä hyvä vaikutus.

Hyödyllisiä linkkejä avuksi työhaastatteluun valmistautumiseen:

Academic Work, Kuinka valmistautua työhaastatteluun?
Duunitori, Työnhakuopas, Työhaastattelu
TE-palvelut, Tee vaikutus työhaastattelussa
Ukkowork, Miten valmistautua työhaastatteluun

 

Teksti Laura Lehtinen, projektipäällikkö, Työnhaun performanssi -hanke

Työnhaun performanssi -hanketta rahoittavat Euroopan sosiaalirahasto ja Hämeen ELY-keskus.

Kirjoita kommentti

*