Veget ja hiilet haltuun pk-ruokapalveluyrityksissä –hankkeen opintomatka (19.-21.9.19) suuntautui kotimaan kohteisiin. Matkan teemana oli lähi-, luomu- ja sesonkiruoka, vähähiilinen toiminta ruokapalveluissa sekä Ahvenanmaan sadonkorjuujuhlat

Retkikunta koostui 14 ruoka- ja majoituspalvelualan ammattilaisista Etelä-Savon alueelta.

Päivä 1

Matka alkoi Kasarmin kampukselta selkeässä ja aurinkoisessakin syyssäässä. Käytössämme oli Matka Kososen pikkubussi sekä kuljettaja. Ensimmäinen pysähdys Järvenpäässä Härmän Rati, joka on valittu kaksi kertaa SM luomuravintolaksi. Vanhan koulun perustuksista uuteen kukoistukseen remontoitu rakennuksen miljöö oli kerrassaan viehättävä. Ruoka oli todella hyvää, esille laitto kaunista.

Paljon erilaisia pikkelöityjä tuotteita esim. porkkana, lanttu, lehtikaali.

Myymälässä myynnissä paikallisia tuotteita mm. koruja, käyttötavaraa ja elintarvikkeita.

Erikoisuutena mainittakoon, että puukot sai jättää tukin päälle sisälle mennessä

Matka jatkui Espooseen, Fredman Groupin vieraaksi. Ville Parkkinen ja Riina Helander houstasivat rennolla otteella vierailua. Tästä syntyy varmasti jotain yhteistyötä:)

Innostunutta keskustelua hävikistä ja omavalvonnasta. Uudet pilvipalvelut mahdollistivat datan tallentamisen ja tiedon saannin vaivattomasti, lämpötilojen mittaus tapahtuu muutamassa sekunnissa. Viestinä oli, pois manuaalinen paperille kirjaaminen.

Hävikkivaaka kiinnosti kovasti, saadaan nyt perustietoa esim. lautashävikin määrästä

Riina Helander esittelee biovaa´an toimintaa.

Paljon vielä mahdollisuuksia laitteen kehittämisessä. Tulossa keittiöön oma vaaka, tämä juttu hyvä, sillä keittiöstä tuleva ruokahävikkiä myös hyvä seurata.

Matka jatkui Turkuun rennossa tunnelmassa. Majoitus Hotelli Harriet… ehkä ei toista kertaa, mutta saatiin yöpymispaikka:) Halpa perusnukkumapaikka, onneksi järjestyi aamukahvit/croissant.

Päivä 2.

Aamulla, vaihtelevien yöunien jälkeen lähdettiin kohti Turun satamaan ja lähtö Maarianhaminaan. Viking Line Amorellan keittiötoiminnan esittelystä vastasi keittiöpäällikkö Roni Pohjalainen. Pääsimme tutustumaan keittiön tiloihin ja kyselemään toiminnasta.

Raaka-aineet lastataan laivaan ison kuilun kautta. Varastoja hoitaa oma henkilöstö. Keittiöpäällikön mukaan, luomu ei ole tärkeässä asemassa, kotimaisia kasviksia käytetään sesonkina. Lihasta suurin osa tulee Etelä-Amerikasta. Tuotteiden hinnalla on suuri merkitys valintoihin. Ruotsista myös luonnollisesti tilataan tuotteita.

Vaikka laiva on ikänsä puolesta vanhaa kalustoa, ovat tilat siistit ja järjestyksessä.

Tavarat on oltava omilla paikoillaan, koska tilaa on rajatusti.

Laivalla on myös oma leivontapisteensä, mikä nyt uutuutena toiminnassa.

Valmistuksessa kakkuja sekä koe-erä tiramisua, jota päästiin koemaistamaan. Hyvää oli. Mainittakoon, että leipuri oli kotoisin Mikkelistä, mikä oli jokseenkin iloinen yllätys.

Hävikkiin on reagoitu ja toimintaa kehitetty. Lounaslinjasto tuottaa jonkin verran ongelmia, sillä asiakasmäärät vaihtelevat ja linjastot oltava kuitenkin OK ja tuotteita oltava hyvin tarjolla. Alkuvuosien risteilyhuuman aikaiset suuret tarjoilumäärät ovat kuitenkin historiaa, nyt tarjoilumäärät astioissa hillittyjä, paljon pieniä kappale tuotteita.

Iltapäivällä päästään maihin. Maarianhaminassa majoittuminen Hotelli Esplanad ja kohti ensimmäistä tutustumiskohdetta jo hieman sateiseksi kääntyneessä säässä. Ahvenanmaa on tunnettu omenanviljelystään ja mm. Karl Ers Fruktin tilalla on 90 000 omenapuuta ja 8 000 päärynäpuuta. Pitkä omena- ja päärynäpuu viljelmät olivatkin näkemisen arvoisia.

Ensimmäinen varsinainen pysähdys Sadonkorjuujuhlassa mukana olevista maatiloista, oli lammastila Marskogens Lamm.

Paikallisia tuotteita myynnissä.

Myös Ahvenanmaan omaa kahvia, pientuotantona paahdettu ja tehty sekoitukset. Ihanan pehmeä maku, tottahan sitä piti ostaa mukaan.

Yksi Ahvenanmaan suurimmista tehtaista, Orklan Taffel –tehdas, oli myös avannut ovensa sadonkorjuujuhlan kunniaksi. Joten seuraavaksi matka jatkui Taffelin tehtaalle, jossa juna-ajelua, toimintaan tutustumista ja tietenkin tuotteiden maistelua.

Vuodesta 1969 lähtien on perunalastuja valmistettu Ahvenanmaalla ja pääsääntöisesti perunalastujen raaka-aine tulee Ahvenanmaan omilta 60 perunanviljelijältä. Ympäristökuormituksen vähentämiseksi myös perunankuoret käytetään energiana biokaasun valmistukseen. Massiiviset perunavuoret varastointihalleissa olivat kunnioitusta herättäviä.

Alueella oli myös näyttäviä syksyn kasveja ja kransseja tarjolla. Ideoita?

Retkipäivän päätteeksi pysähdyimme nauttimaan Smakbyn sadonkorjuu lounasbuffetista. Ravintolan lisäksi tiloissa toimii krouvi, puoti (lähituottajien tuotteita) ja tislaamo. Strömsö ohjelmastakin tunnetuksi tullut Michael Björklund on ravintolan perustaja ja hänen juurensa ovat Ahvenanmaalla. Meidät otettiin vastaan ystävällisesti.

Toiminnan esittelyn jälkeen pääsimme nauttimaan kutakuinkin 100 % lähituottajien raaka-aineista valmistetusta ruoasta. Erikoisuutena tarjolla oli merimetsoa, jota Ahvenanmaalla voi pyydystää. Tummalihainen riistamainen linnun liha oli yhdessä sienten kanssa kermaisessa kastikkeessa. Huomionarvoista myös oli, että tarjolla olleet kalapihvit oli valmistettu ns. roskakalasta.

Monipuolinen kylmäpöytä, paljon pikkelöityjä kasviksia.

Smakbyn vierailu viritti keskustelua mm. asiakkaiden tasavertaisuudesta, ruokien lämpötilasta sekä tarjoilutavoista.

Pitkä päivä ja ohjelmaa ihan riittävästi, siispä nukkumaan ja hyvin nukuttikin:) Hyvät ja siistit huoneet, maittava aamiainen.

Päivä 3.

Aamukävelylle Maarianhaminan kävelykadulle, pieniä kivijalkakauppoja, syksyn värit hehkuivat ja näkyivät ovenpielien ja katujen koristelussa.

Sadonkorjuujuhlien maatilamatkailu jatkui lauantain aamupäivässä. Aurinkoisessa säässä pääsimme tutustumaan Mattas Gård meijeriin.

Tilalla pienimuotoista maanviljelyä ja meijeritoimintaa, on perheyritys, joka sijaitsee Finbyssä. Tilalla on tällä hetkellä seitsemän lypsävää lehmää, joiden luomumaidosta tilameijerissä valmistetaan juustoa, jogurttia ja jäätelöä. Lehmät tulivat tervehtimään vierailijoita ja tekemään tuttavuutta.

Näissä maisemissa ei tehotuotannosta ollut tietoakaan.

Tilan omat juustot todella maittavia, myös muita tuotteita tarjolla. Hyvin hoidettu ympäristö ja tila kertoivat luotettavuudesta/huolellisuudesta, tahdosta tehdä asiat hyvin. Ihana paikka, ystävälliset ihmiset. Houkuttelevia itsetehtyjä makeisia.

 

Ennen lähtöä satamaan, ehdimme tutustua vielä Bomarsundin Linnakkeen raunioihin.

Meriaiheiset rantamakasiinit oli myös pakko käydä katsomassa eli taas pieni pysähdys:)

Iltapäiväkahvit idyllisessä kävelykadun kahvilassa. Kahvi oli tuoretta ja leivonnaiset suussa sulavia. Toki piti maistaa myös Ahvenanmaan pannukakkua.

Retken virallinen osuus päättyi tulomatkalla Viikkarien Grace laivan makoisaan buffetlounaaseen.

Väsynyt, mutta rennon onnellinen retkikunta saapui perille Mikkeliin puolenyön jälkeen.

 

 

Merja Ylönen

projektipäällikkö