Palaudu, yrittäjä!

Kutsumme yrittäjiä virkistymään aamukahveille hyvinvointiteeman parissa viitenä keväisenä aamuna.

Maaliskuun toisessa aamukahvitapaamisessa teemana on palautuminen. Aamukahvien lomassa kuulemme, mitä ovat mikrotauot ja miten niitä toteutetaan. Keskustelemme myös stressistä, palautumiskyvystä ja voimaantumisesta. Asiantuntijana on psykologi, vanhempi konsultti Anna Tienhaara Työterveyslaitokselta.

Milloin palaudut?

Palautuminen ei ole vain työajan ulkopuolella tapahtuvaa työstä erillistä toimintaa, vaan palautumisen tulisi olla osa meidän jokaisen työskentelytapaa. Hienointa olisi, että jokainen työpäivä sisältäisi useita mahdollisuuksia elvyttäviin taukoihin ja lepoon. Työajan ulkopuolinen lepo on tärkeää, mutta se ei ole kuitenkaan kenellekään riittävää palautumista. Siksi näillä aamukahveilla keskitymme tarkastelemaan erityisesti palautumista työpäivän aikana.

Olennaista on pysähtyä pohtimaan palautumisen teemaa hetkeksi oman arkisen työn kautta. Sillä tavoin voi löytää keinoja muokata omaa työkuormaa sellaiseksi, että siihen sisältyy myös palautumista.

Miten palaudut?

Lyhyet palautumishetket työn lomassa ovat tärkeitä työkuorman hallinnassa. Mikrotaukoja voi pitää lyhimmillään muutaman sekunnin ajan, ja joku onnekas voi löytää mahdollisuuden vaikkapa vartin pituisiin päiväuniin. Jokaisen työtilanne on erilainen. Siksi meidän on hyvä aktiivisesti tehdä omannäköisiä suunnitelmia siitä, miten on mahdollista irrottaa silmät ja ajatukset työstä edes hetkeksi työpäivän aikana.

Aamukahveilla tarkastellaan erilaisia tapoja parantaa kognitiivista ergonomiaa työssä palautumisen kautta.

Miten opit palautumaan työajalla?

Ilman palautumista on vaikeaa löytää iloa ja energiaa työstä. Voimavarat alkavat hiipua. Jokaisen yrittäjän on hyvä kysyä itseltään: Palanko loppuun vai palaudunko? Väsyneenä työnjäljen ja päätöksenteon laatu laskee ilman, että itse edes huomaamme sitä.

Palautumisaamukahveilla 26.3. tutkaillaan ja rakennetaan omia keinoja palautumisen tukemiseen. Jokaiselle yrittäjälle ja erilaisiin työympäristöihin löytyy kyllä keinoja. Työskentelemme kaikki yhdessä, joten samalla kuulemme käytännön vinkkejä muilta yrittäjiltä. Lankutus, meditaatio, valo, kävely, silmäjumppa, porrashaaste, hengitys, hyötyhissi, viikon vikinät ja nukkuminen ovat vain pieni osa keinovalikoimaa. Tervetuloa kuulemaan ja löytämään lisää juuri Sinulle sopivia palautumisen muotoja!

Teksti: Anna Tienhaara, psykologi ja vanhempi konsultti, Työterveyslaitos

Kuvat: Arja Hämäläinen