Parempi filmi -menetelmä on Siä päätät -hankkeen nuortenraadin kehittämä sovellus valtakunnallisen elokuvakasvatushankkeen Ihmefilmistä, jossa valittujen elokuvien katsomisen jälkeen on tavoitteena analysoida elokuvaa ja järjestää nuorten omien elokuvien työpajoja asiantuntijan johdolla. Parempi filmi ­–toimintamallissa myös katsotaan erilaisia elokuvia ja analysoidaan niitä keskustellen ryhmässä, jonka jälkeen on mahdollisuus toteuttaa oma elokuva ja julkaista se netissä.

Nuorten KMT- ryhmän kanssa katsottiin toimintamallin mukaisesti ensin Päihdelinkistä videoita ja animaatioita päihteidenkäytöstä ja päätettiin tehdä itse parempi! Ryhmälle ”parempi” tarkoitti omakohtaisen aiheen käsittelyä ja omanlaista esitystapaa. Ryhmässä keskustelu alkoi videoiden aiheesta, päihteidenkäytöstä, ja päätyi koulukiusaamiseen, josta aiheesta ryhmän jäsenillä oli omakohtaisia kokemuksia kiusaamisen eri rooleissa.

Ryhmässä keskustelu kiusaamisesta alkoi sen vaikutuksista ihmiseen ja persoonallisuuteen: Kuinka pitkäkestoisia vaikutukset ovat? Mitä kiusaaminen tekee? Mitä kiusatun ja kiusaajan taustoista löytyy. Mikä on kotiolojen merkitys? Vaikutuksista keskustelua jatkettiin kiusaamisen vähentämiseen, poistamiseen ja ehkäisemiseen: Miten voidaan muuttaa ihmistä? Ryhmän nuorten omista kokemuksista esiin nousi kiusaamisessa puolustajana väliin meneminen: ”Erästä tyttöä kiusattiin koulubussissamme. Aloin tarjota viereistä paikkaani hänelle, jotta hänellä olisi jotenkin turvallinen olo. Erään matkan jälkeen tyttö kertoi kiitollisuutensa ihan kasvotusten. Nähtävästi lopussa kiitos seisoo, ajattelin.”

Ryhmän viestiksi alkoi muodostumaan johtopäätöksenä, että jos puolustajia on tarpeeksi, kiusaaja jää vähemmistöön ja saattaa liittyä myös puolustajiin. Kiusaajien ”ego” ei kasva kiusaamisella eivätkä he uskalla kiusata, jos puolustajia on tarpeeksi. Mutta miten saadaan kiusaaja puolustajien puolelle? Ryhmä laati keskustelun jatkeeksi elokuvan käsikirjoituksen kiusaamisen puolustajista otsikolla: Liity puolustajiin ja lopeta kiusaaminen.

Elokuvan käsikirjoituksen ensimmäinen tapahtuma käsitteli kiusaamista: kukaan ei yksin ole turvassa kiusaamiselta. Toisessa tapahtumassa nostetaan esiin puolustajat: jokainen voi olla kiusatun puolustaja, joka estää kiusaamisen. Kolmannessa tapahtumassa tarkastellaan puolustamista: puolustajien tehtävänä on seisoa kiusatun rinnalla kiusaamista vastaan. Neljännessä tapahtumassa pohditaan muutosta: kun puolustajia on tarpeeksi, kiusaaminen jää alakynteen ja puolustajien joukko kasvaa entisestään. Viimeisessä, viidennessä tapahtumassa kehotetaan liittymään puolustajiin kysymällä, oletko sinäkin yksi sadasta puolustajasta?

 

Palvelupäällikkö Jari Peltola (Kakspy) ja KMT-ryhmän nuoret