Moni nuori elää nyt jännittävää aikaa. Oppilaitosten yhteishaku alkaa 23.2. Oppivelvollisuuden laajentuminen astuu voimaan elokuussa ja jokaiselle peruskoulun päättävälle on löydyttävä jatko-opiskelupaikka.

Valinnat opiskelupaikoista tehdään nyt poikkeuksellisessa tilanteessa. Oppilaitokset eivät ole pystyneet järjestämään peruskouluissa esittelykiertueita entiseen malliin. Niissä olisi ollut tarjolla mm. tutor-opiskelijoiden rehellisiä kertomuksia opiskeluarjesta. Ysiluokkalaiset eivät ole vastaavasti päässeet tutustumaan oppilaitosten fyysiseen toimintaympäristöön. Mielikuvat unelma-ammateista luodaan rajatummin perustein, opinto-ohjaajan tuella ja verkkoesittelyjen välityksellä.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Yhessä eteenpäin -hankkeessa tavoitteena on kehittää nivelvaiheen tukea perusopetuksesta toiselle asteelle. ESR-rahoitteisessa hankkeessa on kartoitettu syksyllä 2020 reilun sadan eteläsavolaisen 15—16-vuotiaan nuoren kokemuksia nivelvaiheesta. Ohjaustyön ammattilaisten rooli on tärkeä ja sitä on kehitettävä, kuten Länsi-Savo jutussaan Lisää tukea opiskelijoille 14.2.2021 nostaa esiin. Nuorten näkökulmasta merkittävintä on ollut kuitenkin perheiden ja vanhempien tuki. Kun kysyimme tärkeintä henkilöä nivelvaiheen tukemisessa, mainittiin useimmiten äiti ja isä.

Hyppy peruskoulusta toiselle asteelle on aiheuttanut iloa peruskoulun päättymisestä, epävarmuutta mieleisen opiskelupaikan saamisesta ja jännitystä uusien kavereiden löytämisestä. Tukea kaivataan erityisesti kesäkuun alkuviikoilla, kun nuoret odottavat tuloksia valinnoista. Moni jakaa tunteitaan kavereiden kanssa, mutta kaikkein yleisimmin tukea halutaan ja saadaan omilta läheisiltä, äideiltä ja isiltä.

Kohdistamme viestimme erityisesti teille huoltajille ja läheisille, joiden nuori on ysiluokalla. Nuori, joka pian tekee tärkeän valinnan. Joka odottaa päätöstä ja ottaa sen kesäkuussa vastaan. Joka lähtee elämään kohti syksyä ja uutta oppilaitosta.

Keskusteluyhteys perheissä ei ole koskaan mutkaton. Ollaan silti huoltajina läsnä, kuunnellaan ja tuetaan kukin omalla tavallamme. Osallistutaan vanhempainiltoihin, ollaan kiinnostuneita ja valmiita jakamaan epävarmuus. Nuoremme kaipaavat läheisten tukea enemmän kuin ehkä osaamme aavistaakaan!

 

Kirjoita kommentti

*