Joskus, itse asiassa melko usein, äkkiseltään yksinkertaiselta vaikuttavat toimenpiteet osoittautuvat paitsi kaikkein tehokkaimmiksi, myös kaikkein palkitsevimmiksi. Tähän periaatteeseen nojaa myös Yhessä!-hankkeen siipien suojassa tänä syksynä Mikkelissä alkanut Pojat lukevat pojille -toiminta.

Pojat lukevat pojille -toiminta tuo yhteen ammattiopistossa opiskelevat nuoret miehet ja alakoulun ykkösluokkalaiset. Mikkelissä mukana on 11 kappaletta Etelä-Savon ammattiopiston toisen vuoden merkonomiopiskelijoita ja 16 Kalevankankaan alakoulun oppilasta. Toiminnan nimen mukaisesti kaiken keskiössä ovat lukuvierailut eli tilaisuuden, joissa ammattiopiston pojat käyvät lukemassa ääneen kirjoja alakoulun pojille. Tyttöjäkään ei ole unohdettu, vaan heille järjestetään kirjavinkkausta Kalevankanakaan alakoulun yhteydessä sijaitsevassa lähikirjastossa.

Yhessä!-hankkeen kautta toteutetaan syksyn 2019 aikana yhteensä kolme lukuvierailua. Niistä ensimmäinen järjestettiin torstaina syyskuun 19. päivä ja kaksi muuta kahtena seuraavana torstaina. Jo ensimmäisen kerran jälkeen näyttää selvältä, että toiminta lunastaa kaikki siihen ladatut odotukset – ja vielä enemmän. Pääasiallisena pyrkimyksenä on luonnollisesti innostaa sekä isoja että pieniä poikia lukemiseen, tarjota pienille pojille turvallisia ja mielekkäitä ääneenlukukokemuksia ja toisaalta tarjota isoille pojille muistijälki siitä, kuinka merkityksellistä lapselle lukeminen on. Näin he ehkä intoutuvat tarttumaan kirjaan myös silloin, jos he joskus saavat omia lapsia.

Edellisten lisäksi vähintään yhtä tärkeitä ovat isojen ja pienten poikien kohtaamiset. Lukuvierailulla mukana olleen Yhessä!-hankkeen jeesarin silmin riemastuttavinta oli nähdä, kuinka isot pojat ottivat vastuuta pienemmistään. Suojamuurit murenivat ryminällä puolin ja toisin, eikä isoille pojille takuulla jäänyt epäselväksi, kuinka tervetulleita vieraita he olivat. Itse asiassa Kalevankankaan ykkösluokan pojilla taitaa olla Mörkö-Markon, Teemu Pukin ja muiden jääkiekko- ja jalkapallotähtien lisäksi nyt myös 11 Etelä-Savon ammattiopistossa opiskelevaa idolia.

Kirjoita kommentti

*