OiOi Collective Oy tekee vuorovaikutteisia ja elämyksellisiä hyvinvointia edistäviä installaatioita rakennettuun ympäristöön – uusinta digitaalista teknologiaa hyödyntäen.

Vuonna 2013 perustetun yrityksen kädenjälki on viime vuosina näkynyt useiden museoiden, elämyspuistojen ja kauppakeskusten seinillä – ja esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentokentällä yrityksen ratkaisuja on laajasti käytössä.

OiOi:n perustaja, toimitusjohtaja Sami Kämppi kertoo, että yritys on mukana Xamkin Puusta hyvinvointi-innovaatioita -hankkeessa, koska puu on yrityksen näkökulmasta äärimmäisen kiinnostava pinta, johon heijastaa visuaalista sisältöä.

”Haluamme tutkia perusteellisemmin puun hyödyntämistä älyseinämateriaalina”, Kämppi vahvistaa.

Puussa on oma taikansa

Hänen mukaansa puulla on lukuisia ominaisuuksia, jotka tekevät siitä vetovoimaisen yrityksen silmissä. Puun tuoksu, sen kosketus, akustiikka…kaikki nämä luovat omanlaistaan tunnelmaa, Kämppi listaa. Puupinnoissa on myös mahdollista säilyttää puun syyt ja sen luonne.

”Puun antibakteeriset ominaisuudet ovat kiinnostavia ja samoin puun läpikuultavuus”, toteaa Kämppi ja lisää, että hänellekin on tullut yllätyksenä se, miten ohuita ja keveitä rakenteita puusta voi tehdä.

”Jos ajatellaan vaikkapa koivuviilua, niin sen lujuusominaisuudet ovat erinomaiset, vaikka se olisi kuinka ohut.”

Testit hyvässä vauhdissa

Mikkelissä ja Helsingissä toimivan yhtiön yhteistyö Xamkin kanssa alkoi pari vuotta sitten. Kämpin kuultua uudesta hankkeesta päätös mukaantulosta kypsyi nopeasti:

”Puussa ja sen hyödyntämisestä on paljon kehitysmahdollisuuksia ja halusimme mukaan.”

Helmikuussa 2022 haastateltu Kämppi kertoo, että yritys on jo suorittanut useita onnistuneita kokeiluja puulla. ”Olemme saavuttaneet pieniä läpimurtoja testeissä ja lähdemme luottavaisin mielin jatkamaan kehittelyä.”

Suoritetuissa kokeissa Kämppi on voinut luottaa Xamkin henkilökunnan apuun joka tilanteessa:
”Xamkin porukan ammattitaito on ollut erinomaista alusta loppuun, mikä on auttanut testien läpiviemisessä huomattavasti.”


Artikkeli on tuotettu osana Puusta hyvinvointi-innovaatioita -hanketta.