Hedelmätarha-hyvinvointipajat ovat osa Etänä ja Livenä – Luovat menetelmät työhyvinvointia edistämässä -hanketta. Puolen päivän mittaisissa pajoissa hyödynnetään luovia menetelmiä palautumisen edistämisessä ja työhyvinvoinnin tukemisessa.

Ensimmäisessä Hedelmätarha-pajassa teemana oli psykososiaalinen kuormitus ja voimavarat. Hedelmätarha-työpajasarjan sisällöistä vastaava Marika Taskinen johdatteli osallistujat lähestymään psykologista kuormittavuutta lempeän tutkivasti, hyvää tunnistaen ja vahvistaen, nauttien luovuudesta vailla suorituspaineita hetkeen pysähtyen.

Kuvien avulla pohdittiin omia vahvuuksia töissä, mitä vahvuuksia liittyy työyhteisöihin ja asiakkaisiin sekä itseen vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Kuumailmapalloilevat sudet, pegasos, papukaija, suomenhevonen, leijona, valas ja pyöräilevät sudet saivat pienryhmäkeskusteluissa paljon uusia merkityksiä. Työyhteisöissä tarvitaan erilaisia ihmisiä ja erilaisia vahvuuksia, jotta pystytään palvelemaan asiakasta parhaiten.

 

Kuva: Miikka-Petteri Lesonen & Midjourney AI

Silmät kiinni maalauksessa kuunneltiiin luonnon ääniä ja maalattiin / piirrettiin niitä paperille. ”Tätä pitäisi tehdä paljon enemmän – silmät kiinni maalaaminen rentouttaa ja vapauttaa, vaikka olikin ensin vaikea päästää irti”, totesi eräs osanottaja. Lyhytkin maalaushetki lisäsi läsnäoloa ja antoi energiaa. Moni tarttui Marikan heittämään ideaan kokeilla päiväkirjamaalausta, jossa piirretään tai maalataan päivän fiilikset päiväkirjaan. Kokeile sinäkin!

Mitä lempeää viet täältä arkeesi? Pysähtyminen arjessa, pienet palauttavat läsnäolon hetket, maadoittumista, keskittymistä yhteen asiaan kerrallaan – näitä asioita osallistujat veivät mukanaan. ”Aina ei tarvitse suorittaa, vaan on ihan oikein pysähtyä ja antaa aikaa itselleen.”

 

Oivallus – päiväkirjamaalaus

Hanki itsellesi muistikirja tai luonnostelulehtiö ja piirrä tai maalaa päivän fiilikset päiväkirjaan. Toistuva piirustushetki antaa sinulle palauttavan läsnäolon hetken, energisoi ja lisää luovuuttasi.

 

Kuva: Miikka-Petteri Lesonen & Midjourney AI

Tarja Kyllönen, työyhteisövalmentaja, 3K Savo
tarja@3ksavo.fi, puh- 050 569 4777
www.luovanoste.fi
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/tarjakyllonen/
Kirjoittaja fasilitoi työpajaa