Mikä ihmeen QWL?

Tämä mystinen kirjainyhdistelmä on hypähdellyt vastaan niin sähköpostikirjeenvaihdossa, kuin tiiminsisäisessä keskustelussakin viime viikkoina. Joka kerta olen ehtinyt pohtia, että pitäisikö sen kertoa minulle jotain. Jokin kysely siihen liittyy, ja siksi siitä on puhuttu tiimissämme. Jotenkin se liittyy myös meneillään olevaan TUTU-hankkeeseen, jonka vuoksi se vilisee jatkuvasti sähköpostissani. Tämän viikkoisen tapaamisen kutsua silmäillessäni huomasin, että selityksiä aiheelle olisi luvassa Saimaa Stadiumilla, jossa ohjelmassa oli toki paljon muutakin mukavaa. Mokoma kirjainyhdistelmä oli hukkua Active Life Labiin liittyvän innostuneisuuden alle, kun toimitusjohtajamme Askon kanssa pakkasimme itsemme autoon kohti Mikkeliä. Luvassa olisi tietysti hanke-, mutta ennen kaikkea pelipäivä.

Active Life Labin Cyper Cycle valmiina kokeiluja varten.

Saavuttuamme paikalle käytimme ensimmäiset minuutit silmäillen ympärillemme, sillä osalle meistä paikka oli vielä täysin tuntematon. Itse olin toisen hankkeen puitteissa paikalla jo käynyt, mutta seurasin huvittuneena toimarimme ihmettelyä ja mitä tärkeintä: join kahvia. Kun kofeiinitasot oli saatu kohdilleen, oli aika tutustua teoriaan tämän kirjainmysteerin takana. Ensinnäkin kirjaimet olivat lyhennelmä termistä quality of working life, joka sekin oli minulle hetkeä aiemmin vielä epäselvä. Mitä itse teoriaan tulee, se aukesi ainakin meikäläiselle erittäin hyvin seuraavan videon perusteella: https://www.youtube.com/watch?v=LvDsnXhxSws&vl=fi

Mikäli intosi ei riitä tutustua kyseiseen videoon, voisin tiivistää sen näin: työelämän laadun mittaamiseen on monia eri menetelmiä, joiden vaikutukset työssä suoriutumiseen ovat keskenään erilaisia. Tämän vuoksi on kehitetty laskukaava, jolla onnistutaan mittaamaan työelämän laatua luotettavasti ja saadaan siitä vertailukelpoinen ja helppolukuinen lukema. Nerokasta sanoisin, näin kaavojen ja numeroiden rakastajana.

 

Mitä tällä sitten käytännössä tehdään?

Tutustuimme kaaviossa esitettyihin mittauksen kohteisiin ryhmätyöskentelyn muodossa miettien, millaiset asiat mihinkin kategoriaan kuuluu. Osa ehti pohtia myös sitä, kuinka kyseiset muuttujat näyttäytyvät omassa työyhteisössä. Omassa ryhmässämme tuumailun kohteeksi joutuivat useatkin asiat, jotka tuntuivat risteävän eri kategorioiden välillä, mikä herätti entisestään kiinnostuksen aiheeseen tarkempaan tutustumiseen. Ryhmätöitä purkaessa heräsi paljon hyvää keskustelua jo mukavan tutuksi tulleen porukan kesken, jossa ideat tuntuvat lentävän ajoittain turhankin lennokkaasti – ainakin jos aikatauluissa halutaan pysyä. Hyviä ajatuksia oli jälleen pää täynnä, kun pääsimme etenemään seuraaviin ohjelmanumeroihin.

Tämän kerran pohdinnan lisäksi QWL tulee näkymään yrityksessämme tulevana työhyvinvointikyselynä, joka tullaan toteuttamaan ja analysoimaan tämän teorian mukaisesti. Osassa yrityksiä kysely oli jo käynnissä, kun taas meillä asiasta on ehditty vasta sopia yhteisesti ja valmistautua tulevaan datan keräämiseen. Mittauksen tekeminen kuulostaa nyt aiheeseen perehtymisen jälkeen vielä entistäkin kiinnostavammalta, enkä itse malta odottaa sen tuloksia. Nyt tietäisin jo hieman, mitä mokomista tuloksista voisi olla pääteltävissä.

Toimitusjohtaja Asko Koskeli Pullervon seikkailut -pelin pauloissa.
Päivän tärkein anti – peli ja leikkihetki

Yksi päivän tärkeimmistä anneista oli innolla odotettu tutustumiskäynti Saimaa Stadiumin Active life labissa, jossa pääsimme kokeilemaan erilaisia älykuntosalilaitteita ja niihin liitettyjä pelillisiä ominaisuuksia. Iltapäivän aikaan pääsimme kävelemään juoksumatolla keräten pizza-aineksia ja pelaamaan Xamkin opiskelijoiden kehittämää pullervopeliä. Myös toimitusjohtajamme Asko pääsi pujottelemaan norppana miinoja väistellen.

 

Blogitekstin kirjoittaja Mari Salminen toimii fysioterapeuttina FysioSatama Oy:ssä Savonlinnassa https://www.fysiosatama.fi. Yritys on yksi Tukea tuottavuuteen – sote-alan yritykset uudelle aikakaudelle (TUTU) –hankkeessa mukana olevista yrityksistä, joka on toiminut kuntoutuksen parissa yli 20 vuoden ajan, keräten kokemusta ihmiskehon ammattimaisesta hoidosta. Yritys tarjoaa perinteisen fysioterapian, OMT Fysioterapian, jalkaterapian ja hieronnan lisäksi myös allasterapiaa ja erityisliikunnan ohjauspalveluita, sekä hyvinvointipalveluita ryhmille.

TUTU-hanketta rahoittaa Etelä-Savon ELY-keskus Euroopan sosiaalirahastosta. Hankkeen kesto on 1.1.2019-31.12.2020