Hankkeen kivinen, mutta tuottoisa tie 

Race4Scale – teollisuuden ja moottoriurheilun ekosysteemi -hanke aloitti toimintansa toukokuussa 2020, eli aikana, jolloin koronapandemia ravisutti maailmaa. Kaksi vuotta myöhemmin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.  Näistä syistä suomalaiset ja venäläiset kumppanit eivät koskaan tavanneet fyysisesti toisiaan ja koko hanke jouduttiin toteuttamaan etähankkeena. Kaikesta tästä huolimatta Race4Scale-hanke sai toimintansa kunniallisesti päätökseensä ja tuotti mielenkiintoisia tutkimustuloksia, joita käydään läpi hankkeen loppuseminaarissa 24. marraskuuta. 

Race4Scale-hanke teki yhteistyötä venäläisten hankekumppaneidensa kanssa (Pietarilainen teknillinen LETI-yliopisto, autoteollisuutta edustava Union ”Autoprom North-West” ja teknologiakeskus Kudrovo). Suomesta Xamkin hallinnoimassa hankkeessa kumppaneina olivat Kouvolasta Taitaja ja Ksao, jotka vuoden 2022 alussa yhdistyivät Edukoksi.  

 

Työpajat ja tapahtumat tutkimusmenetelminä 

Hankkeessa järjestettiin erilaisia työpajoja ja tapahtumia, joiden aiheina oli autoteollisuusalan sekä alan oppilaitosten mahdollisuuksien ja eri näkökulmien tutkiminen ja kehittäminen. 

Yksi näistä tapahtumista on Teacher’s Week, joka luotiin Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkin ja Kouvolan ammattiopisto Edukon yhteistyön tuloksena. Tapahtuman teemana oli hyviksi todetut käytännöt opetuksessa. Teacher’s Week järjestettiin kaksi kertaa, joissa molemmissa oli mielenkiintoisia puheenaiheita mm. modernin teknologian hyödyntämisestä opetuksessa ja jatkuvasta oppimisesta. 

Hankkeen aikana kehitettiin myös kaksi kertaa järjestetty Futures Workshop-työpaja, jonka fokuksena oli hyödyntää virtuaalisen sekä vaihtoehtoisen todellisuuden teknologiaa ja löytää uusia mahdollisuuksia niiden kautta. Työpajan keskiössä oli myös yhteistyö Pietarilaisen LETI-yliopiston kanssa ja jonka pohjalta pilotoitiin yhteistä opinto-ohjelma. 

Futures Lab Logistics puolestaan oli työpajojen sarja, jonka teemana oli havainnoida tulevaisuudessa tapahtuvia muutoksia autoalan ekosysteemeissä sekä logistiikan näkökulmasta ja arvioida mahdollisia vaikutuksia. 

Innocamp – Automotive Innovation Camp (AIC) oli 4-päiväinen tapahtuma, jossa suomalaiset ja venäläiset partnerioppilaitokset oppilaineen ja opettajineen innovoivat uusia ratkaisuja autoteollisuus- ja autourheilualan tarpeisiin rajojen välisestä näkökulmasta. KymiRingin asiakas- ja palveluntarjontaprofilointia hyödynnetiin tapahtuman aikana. 

 

Puhetta tulevaisuuden logistiikasta ja autoteollisuuden käyttäjäkokemuksista 

Loppuseminaarissa käsitellään tapahtumia laajemmin. Seminaarin keynote-puhujina ovat Heikki Liimatainen ja Erika Kallionpää Tampereen yliopistosta ja Nikhil Phadnis LUT-yliopistosta. Heikki Liimatainen on yksi johtavista asiantuntijoista kestävän liikenteen alalla ja on palkittu tutkimuksistaan useaan otteeseen. Erika Kallionpäällä on paljon kokemusta useista tutkimuksista logistiikkaan sekä toimitusketjun hallintaan liittyen ja hän keskittyy tutkimuksissaan erityisesti ympäristön vaikutuksiin ja käyttäjäystävällisyyteen.  Nikhil Phadnis toimii konsulttina Fortune 1000-yhtiöille erikoistuen TRIZ-menetelmän käyttöön. 

Keynote-puhujien aiheet keskittyvät samojen aiheiden ympärille, mutta esillä on myösi uusia mielenkiintoisia näkökulmia: esimerkiksi se, miten kuluttajien ääni ja tuotteen ääni korreloivat keskenään autoteollisuusalalla. 

 

Race4Scale-loppuseminaari järjestetään 24. Marraskuuta klo 10.15 alkaen Kotkassa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkin kampuksella, 3. kerroksessa huoneessa 4005B (Pääskysentie 1, 48220 Kotka). Seminaari järjestetään hybriditapahtumana, eli seminaariin voi tulla joko paikan päälle tai osallistua etänä Zoom-sovelluksen kautta. Ennakkoilmoittautumista ei tarvita. Zoomiin pääset tästä. 

Seminaarin tarkemman ohjelman voit tsekata täältä.

 

Lämpimästi tervetuloa! 

 

Lisätietoja: 

Race4Scale Final Project Seminar – Xamk 

Jarmo Kujanpää, projektipäällikkö | jarmo.kujanpaa@xamk.fi