Pääsiäinen on kristinuskon kirkkovuoden vanhin juhla. Pääsiäisen ruokatarjontaan kuuluvat perinteisesti mm. lammas ja mämmi sekä värikkääksi koristellut kananmunat. Lisäksi erilaiset rahkaruoat ja leivonnaiset kuuluvat pääsäiseen. Rahkapiirakka on perinteisesti ollut oman lapsuuskodin pääsiäisajan leivonnainen. Pullataikinaan tehty piirakka oli kuohkea ja mehevän sitruunainen.

No, lapsuusajoista on vierähtänyt vuosikymmen, jos toinenkin ja sen myötä yhteiskunta on muuttunut. Eläinperäisten tuotteiden käyttöä suositellaan rajoitettavan ilmastollisista syistä ja vegaaniruokailijoillekin halutaan tarjota vastaavia tuotteita, kun sekasyöjille.

Pääsiäisherkkuja hyvällä omallatunnolla

Sesonkituotteiden käyttöä suositellaan niiden hyvän saatavuuden ja sitä kautta halvemman hinnan sekä myös ekologisuuden vuoksi. Suomi on pohjoisen sijaintinsa vuoksi haastava kasvupaikka varsinkin hedelmille, joten joudumme olemaan paljoltikin tuontihedelmien varassa. Kevät on sitruunan aikaa, vaikka periaatteessa sen satokausi on läpi vuoden. Sitruunan kirpeä maku ryydittää pääsiäisajan herkkuja ja sen kirkkaan keltainen väri tuo mieleen kevään ja auringon.

Eläinperäiset tuotteet pystytään nykypäivänä helpostikin korvaamaan kasvikunnan tuotteilla ja valmisteilla. Tulisiko siis tuntea syyllisyyttä ilmaston puolesta, jos käytämme ulkomailta tuotuja hedelmiä ja kasviksia. Tässäkin on hyvä pitää mielessä tuotteiden sesongit, sillä auringon alla kypsyneet tuotteet ja isojen määrien kuljettaminen aiheuttavat päästöjä vähemmän.

Vegaanipiirakkaa pääsiäiseksi

Pääsiäisen kunniaksi, jaankin nyt rahkapiirakan kaltaisen piirakan ohjeen, jossa pohjana on pullataikina ilman eläinkunnan tuotteita. Perinteinen rahka on korvattu soijavalmisteella ja kerma kaurapohjaisella vaniljakastikkeella. Piirakka käy siis vegaaneille, maidottomille sekä kananmuna allergisille. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun restonomiopiskelija Tomi Tuovila on osaltaan ollut tekemässä tuotekokeiluja tähän liittyen. Nyt jakamani ohjeet on jatkojalostettu näiden kokeilujen pohjalta.

Peruspullataikinan ohje:

  • 1 l vesi
  • 0,044 kg kuivahiiva
  • 0,246 kg sokeri, hieno
  • 0,022 kg suola
  • 0,012 kg kardemumma
  • 1,508 kg vehnäjauho
  • 0,250 margariini, kasvisrasvalevite 70 % (vege)

Yhteensä 3,082 kg

  1. Lämmitä vesi 42 °C.
  2. Laita vesi yleiskoneen kulhoon ja lisää suola, sokeri ja kardemumma. Laita kulho ja taikinakoukku paikoilleen ja sekoita.
  3. Sekoita osaan jauhoista kuivahiiva ja lisää seos nesteeseen, sekoita hyvin. Lisää jauhoja ja pehmeä rasva. Lisää loput jauhot. Anna taikinan vaivautua 5 min, kunnes irtoaa kulhon reunoista. Taikina saa olla pehmeä.
  4. Kohota taikina leivinliinan alla.

Piirakka 1/1 GN-65 pellillinen

0,920 kg peruspullataikinaa

Kauli pullataikina pellinkokoseksi levyksi ja laita pelille, leivinpaperin päälle.

Täyte:

  • 0,162 kg vaahtoutuva vaniljakastike kauravalmiste
  • 0,389 kg soijavalmiste (Go ON)
  • 0,019 kg perunajauho
  • 0,123 kg sokeri hieno
  • 0,032 kg sitruunan mehu
  • 0,003 kg sitruunan kuori.
  • (Rusinoita, jos haluaa)

Pese sitruuna, raasta kuori ja purista mehu. Vaahdota vaniljakastike yleiskoneessa pallovatkaimella, lisää muut aineet ja sekoita hyvin. Tarkista maku. Kaada seos piirakkapohjan päälle.

Piirakka toimii näinkin, mutta lisää makua ja näköä saa, kun päälle laittaa muruseoksen.

Muruseos:

  • 0,1 kg margariini, kasvisrasvalevite 70 % (vege)
  • 0,178 kg vehnäjauho
  • 0,09 kg sokeri hieno
  • 0,003 leivinjauhe

Mittaa kuivat aineet kulhoon, sulata margariini ja sekoita ainekset keskenään. Ripottele seos tasaisesti piirakan päälle.Paista piirakka yhdistelmäuunissa kuivapaisto-ohjelmalla 175 asteessa 15 min.

Kypsää valmista piirakkaa saadaan 1,797 kg. Raaka-ainekustannusten kilohinnaksi saatiin 2,32 €.

Jos haluaa tehdä pieniä piirakoita, saadaan 0,5 litran peruspullataikinaohjeesta 18 kpl 110 g piirakoita (raakapaino). Kypsäpaino 90 g.Piirakkaa kohden tulee täytettä 20 g.

Pyöritä taikinasta pullia ja anna kohota. Painele lasin pohjan avulla pulla keskeltä piirakaksi.

Mitä kapeampi reuna piirakassa on, sitä paremmin kestää piirakan muodossa.

Voitele reunat sokeri/vesi seoksella (1 osa vettä + 1 osa sokeria)

Lisää ”rahkatäyte”. Paista yhdistelmäuunissa kuivapaisto-ohjelmalla 175 asteessa 10-11 min.

Halutessasi ripottele jäähtyneiden piirakoiden päälle tomusokerihuntu.

Hyvää ja maukasta pääsiäistä!

 

TKI-asiantuntija

Merja Ylönen