Jos KILKAS-projektin toimipisteet vilkkuisivat Suomen kartalla, zoomaisimme nyt Turkuun, Lemminkäisenkadun kampukselle – ja aavaan luokkahuoneeseen.

Lasken pahvikahvin opettajanpöydälle. Tyhjän luokkahuoneen katto on korkealla, ja tuoleja on 30 kappaletta liikaa: Business Finnish communication -kurssille on valittu vain kymmenen opiskelijaa.

Opiskelijoiden synnyinmaat ovat pitkin poikin maapalloa, mutta nyt heidät tuo yhteen motivaatio. Jokainen heistä haluaa työpaikan Suomesta.

Business Finnish communication on sekä suomen kielen että työnhakutaitojen kurssi. Kurssi on vain pieni pala KILKAS-projektia, mutta tavoite on sama kuin kautta maan: edistää ulkomaalaisten AMK-opiskelijoiden työllistymistä Suomessa.

Vielä tänään emme luo CV:tä tai LinkedIn-profiilia. Tänään rikotaan jää.

”Hei. En pääsekään tänään tunnille. Olen paholainen”, viestittää pahoillaan oleva opiskelija. Muut yhdeksän onneksi saapuvat, ja rentoudun välittömästi. Tässä ryhmässä on hyvää fiilistä ensiminuutista lähtien, ja juttua lentää niin englanniksi kuin suomeksi. Intiimillä kurssilla on tärkeää, että jokaisella opiskelijalla on hyvä olla.

Kerron, että keskiviikkoisin treenataan suullisia taitoja. Lupaan, että kymmenen viikon kuluttua jokainen selviää naarmuitta työhaastattelusta. Suomeksi.

Ryhmän suomen kielen taidot vaihtelevat tosin rajusti. Yksi elää perheineen Suomessa viidettä vuotta, toinen muutti Iso-Britanniasta Piikkiöön viime kesänä. Asenne tässä kuitenkin ratkaisee.

He ovat valmiita harjoittelemaan mitä vain keskustelutaidoista itsensä pitchaamiseen. Yksi opiskelijoista huikkaa, että hän voi tuoda joku kerta mukanaan videokameran.

Kerron myös, että ”Fridays are for writing!”, perjantaisin kirjoitetaan. Haluan auttaa jokaista löytämään oman suomenkielisen tyylinsä: Työhakemuksessa saa ja pitää kuulua oma ääni, vaikka asiateksti onkin.
Ensimmäisen tunnin jälkeen päätän, että teen kaikkeni, että kymmenikkö alkaa luottaa omiin suomen taitoihinsa. Täydellinen ei tarvitse koskaan olla. Heissä on valtavasti potentiaalia Suomen työmarkkinoille.

Heitä ei saa päästää käsistä.

Riikka Sandberg
Business Finnish communication -kurssin vetäjä
Suomen kielen ja viestinnän opettaja, Turun AMK