Kuva: Janika Seppänen
 
Kuva: Janika Seppänen
 

Saavuimme Rantasalmen Järvisydämeen vähän jälkeen yhdeksän lokakuisen aamun kirpeän kosteassa säässä. Vastaanotossa tapasimme oppaamme Tomin Oravista. Tomi neuvoi pelastusliivien pukemisessa ja melojen valinnassa. Kävelimme jättikanoottimme luokse ja kuulimme perusasioita melonnasta. Sitten asettauduimme paikoillemme kanoottiin ja matka alkoi!

Melominen jättikanootilla sujui vauhdikkaasti ja maisemat olivat henkeä salpaavia. Matkaa oli noin kolme kilometriä suuntaansa. Sää oli valitettavasti todella viileä, joten sormiamme palelsi. Ensi kerralla pitää ottaa paremmat varusteet mukaan!

Odotimme, että näkisimme edes vilauksen kuuluisasta saimaannorpasta, mutta mitään ei näkynyt. Retkioppaamme mainitsi melontaretken alussa, että norppaa bongattaessa kannattaa etsiä veden pinnalta ”mustaa jalkapalloa”. Tomi-opas kertoi myös, että alueella on nähty yhdeksän pesivää kalasääskipariskuntaa.

Saimaan vesistössä asustelee saimaannorppa (Pusa hispida saimensis)

Laji löytyy vain Suomesta ja se on yksi maailman uhanalaisimmista hylkeistä. Norppa jäi eristyksiin noin 8000 vuotta sitten jääkauden maankohoamisen takia. Sen jälkeen laji on sopeutunut elämään makeassa vedessä ja on ainoa Suomen kotoperäinen nisäkäs. Saimaannorpan pituus on keskimäärin 135-145 cm ja painoa sillä on vuodenajasta riippuen 50-90 kg, väriltään norppa on tummanharmaa ja elinikää sillä on noin 20 vuotta. Saimaannorppa on sopeutunut hyvin vesielämään ja käy harvoin maalla. Norpat ovat paikkauskollisia ja pesivät samoilla alueilla, pesimäaikojen ulkopuolella norpat voivat uida kymmenienkin kilometrien matkoja. Ravinnoksi saimaannorppa syö parvissa liikkuvia pikkukaloja.

Kuva: Elina Kainlauri
 

Kaarnetsaaren luontopolku ja Vankikallio

Rantauduimme Kaarnetsaareen, jonka 1,2 kilometrin mittaisen luontopolun kävelemiseen meillä meni noin tunti, mikä jo itsestään kertoo kohteen kauniista luonnosta ja henkeäsalpaavista näkymistä. Kuvia oltiin räpsimässä jokaisen puskan, avaran maiseman ja kallion kohdalla. Luontopolkuvaelluksen kohokohdaksi paljastuivat näkymät Kaarnetsaaren vieressä sijaitsevalle pienelle kalliosaarelle, josta oppaamme kertoi kylmiä väreitä aiheuttavan tarinan. Saari toimi 1700-luvun lopussa vankilasaarena Parkumäen taistelussa vangiksi otetuille venäläisille sotilaille. Osa heistä tuotiin Vankikalliolle kirkkoveneillä vangiksi. Myös kertomukset uimalla pakoon yrittäneistä ja hukkuneista sotavangeista tekivät Vankikallion ohi melomisesta melko jännittävän kokemuksen.

Kuva: Caris Kamar
 

Opaspalvelut, aktiviteetit ja Hotel & Spa Resort Järvisydän

Ilman loistavaa opastamme, Tomia, olisi retkestä jäänyt paljon kokematta. Hänellä oli paljon tietoa sekä alueesta että melonnasta. Se loi meille turvallisen tunteen, vaikka osa meistä oli ensimmäistä kertaa ryhmäkanootilla melomassa. Kohteessamme Kaarnetsaaressa vietimme lyhyehköstä luontopolusta huolimatta tunnin. Tämä oli Tomin ansiota, sillä hän kertoi meille paljon alueen luonnosta ja sen monipuolisuudesta. Melontaretken aikana tuli monta laivoihin ja mereen liittyvää melodiaa mieleen, mutta tätä melontaretkeä kuvaavat parhaiten Juha Vainion laulun ”Vanhoja poikia viiksekkäitä” sanat:

Saimaan saaressa pikkuinen torppa,

Istuu portailla Nestori Miikkulainen.

Huuliharppuaan soittaa, ja norppa

Nousee pinnalle pärskähtäen.

TJK_blogikuva_OutdoorsESA_EmmaSalminen
 

Mitä muuta Järvisydämessä on mahdollista tehdä?

Aktiviteettia löytyy ympäri vuoden: keväällä on mahdollista bongailla saimaannorppia muun muassa meloen, suppaillen ja veneillen. Keväällä 2017 Järvisydämeen valmistuu myös Järvikylpylä, jossa voi nauttia lämpimistä altaista ja vaikka kauneushoidoista. Kesällä näiden aktiviteettien lisäksi on mahdollista lähteä kalareissulle tai purjehdusretkelle. Syksyllä voi lähteä retkelle Kaarnetsaareen, joka sisältää nostalgisilla puuveneillä risteilyn lisäksi makkaran- ja letunpaistoa sekä nokipannukahvit. Talvella on mahdollista harrastaa retkiluistelua, lumikenkäilyä, moottorikelkkailua ja tutustua Porokylän poroihin.

Kuva: Emma Salminen
 

Linnansaaren kansallispuiston tuntumassa sijaitseva Järvisydän olisi ollut elämys jo ilman aktiviteettejakin. Hotellin kaunis miljöö lumosi meidät heti saavuttuamme. Heti vastaanotossa meitä oli vastassa laivan keula. Rakennus on tehty suuren laivan ympärille, jonka keula tervehtii asiakkaita ensimmäisenä sisälle tultaessa.

”Aina ei tarvitse olla kiiltovalkoinen ja moderni”

Järvisydämen visio on selkeä: keskiaika, puu ja kivi näkyvät joka puolella. Olemmekin sitä mieltä, että aina ei tarvitse olla kiiltovalkoinen ja moderni, vaan varsinkin Järvisydämessä keskiaikateema toimii erittäin hyvin.

Teksti: Restonomiopiskelijat, toim. Outdoors ESA -esiselvityshanke

Kuvat: Caris Kamar

Melontaretken videolinkki, lisätty 1.3.2017