Kävimme kartoittamassa Mäntyharju-Repovesi reitistöä Outdoors ESA -hankkeen puitteissa. Jakauduimme kahteen ryhmään, joista toinen kävi testaamassa maastopyöräreitin kokonaisuudessaan ja toinen patikoi osan reitistä.

Maastopyöräreitti

Aloitimme retkemme Mäntyharjulta Kisalan liikuntahallin parkkipaikalta ja päätimme sen Saarijärven parkkipaikalle Repoveden kansallispuiston tuntumaan. Ajoimme alueen pääreitin Mäntyharju-Repovesi, jonka pituudeksi meille oli ilmoitettu 33 kilometriä, mutta joka tosiasiassa oli yli 40 kilometrin pituinen. Kaiken kaikkiaan retkemme kilometrisaldoksi kertyi noin 49 kilometriä, josta 4-6 kilometriä ajoimme harhaan.

Mäntyharjun puolella reitti oli merkitty selkeästi ja alkumatka sujui helposti ja nopeasti. Puissa ja kivissä oli sinisiä täpliä merkitsemässä reittiä sekä polun varrella kylttejä opastamassa meidät oikeaan suuntaan. Maasto oli suurelta osin helppokulkuista, eikä siinä ollut mainittavia esteitä, joiden takia olisimme joutuneet nousemaan pyörän päältä pois. Reitillä oli kuitenkin hieman haastavampia osuuksia, joilla maastopyörä oli tavalliseen pyörään verrattuna todella tarpeellinen. Toisaalta osuudet eivät olleet niin haastavia, etteikö myös sinnikäs aloittelija olisi niistä suoriutunut.

Kun pääsimme Kouvolan puolelle, siniset täplät olivat ajoittain harvemmassa. Myös opasteet vähenivät ja olivat välillä hankalasti havaittavissa paikoissa. Sen takia ajoimme muutaman kerran ohi poluista, joille meidän olisi pitänyt kääntyä, ja tämä kasvatti ajamamme reitin kilometrimäärää. Maasto oli suurelta osin hyvää, mutta polut olivat välillä huomattavasti kapeampia, kivisempiä ja jyrkempiä kuin reitin alkupuolella. Reitillä oli myös ojia ylittäviä pitkospuita, joita emme niiden kapeuden vuoksi uskaltaneet ajaa. Pitkospuiden kapeuden takia pyörää oli myös mahdoton taluttaa vieressä.

Jälkeenpäin todettuna reitti oli kokonaisuudessaan hyvin monipuolinen, sillä se sisälsi sekä polkuja, että hiekkateitä, ja lähtisimme mielellämme sinne uudelleen. Olisi kuitenkin hyvä, että opasteita parannettaisiin ja pitkospuita levennettäisiin reitin loppuosuudella. Meillä itsellämme oli jonkin verran kokemusta maastopyöräilystä, mikä oli hyvä, sillä ajoittain ajaminen vaati hyvää pyörän hallintaa. Suosittelemme myös, että ajajalla olisi hyvä peruskunto, jonkinlainen maastopyörä ja riittävästi aikaa reitistä nauttimiseen.

 

TJK_blogikuva_OutdoorsESA_AnniinaNousiainen
Lounastauko Matkoslammen laavulla, jossa oli myös pikkuruinen sauna.

Hyödyllisiä linkkejä:

http://www.mantyharju-repovesi.com/images/pdf/Mantyharju-Repovesi_yleisesite_A3_NETTI.pdf
http://www.mantyharju-repovesi.com/fi/aktiviteetit/maastopyoeraeily/mantyharju-repovesi-4-5-h

Patikointireitti

Patikoimme Pitkäjärven laavulta Linkkumyllylle noin seitsemän kilometrin matkan. Matka oli melko helppokulkuista. Matkan varrella oli pieniä nousuja ja laskuja sekä jonkin verran kivikkoa, mutta ei mitään hankalampia kohtia. Polku oli melko pieni, mutta todella hyvin merkitty. Tiesimme koko ajan mihin suuntaan olemme menossa ja reitin varrella oli tasaisin välimatkoin karttoja ja opasteita. Kulkemamme reitti kulki järven rantaa pitkin ja maisemat olivat todella kauniit näin ruska-aikana. Kokonaisuudessaan Mäntyharju-Repovesi-reitti olisi 33 km ja reitti on luokiteltu keskivaikeaksi. Reitin pystynee kulkemaan päivässä tai sitten sen varrella voi yöpyä yön.

TJK_blogikuva_OutdoorsESA_KitiMustonen
Patikoimassa.

 

Patikointireitillä oli erinomaiset opasteet.
Patikointireitillä oli erinomaiset opasteet.

Linkkumylly

Vierailimme Mäntyharju-Repovesi-reitin varrella sijaitsevassa majoitus- ja kokouspalveluita tarjoavassa Linkkumyllyssä. Yrityksen omistaja Leila Jaskanen kertoi meille paikan menneisyydestä, nykytilasta sekä tulevaisuuden näkymistä. Linkkumyllyn ilmapiiri oli lämmin ja siellä tunsi itsensä tervetulleeksi. Päärakennus on samalla myös omistajapariskunnan koti. Linkkumylly on ainoa palveluntarjoaja aivan Mäntyharju-Repovesi-reitin varrella ja se tarjoaa majoitus- ja ravitsemispalveluita retkeilijöille, kokouspalveluita sekä kesäisin erilaisia näyttelyitä ja kesäkahvilan. Linkkumyllylle pääsee niin pyöräillen, patikoiden kuin meloenkin.

Linkkumyllyn päärakennus
Linkkumyllyn päärakennus

WHD Gård

Päivän lopuksi vierailimme koko porukalla WHD Gårdissa, joka sijaitsee Nurmaalla. WHD Gård on täydenpalvelun hevosurheilukeskus, jonka kanssa samassa pihapiirissä toimii majoitus-, kokous-, elämys- ja hyvinvointipalveluita tarjoava Woikoski Feeling. Alueella sijaitsevat myös Woikosken automuseo ja tehdasmuseo sekä useita tilausravintoloita. Lisäksi yrityksellä on juhlapaikkana toimiva Kirjokiven kartano.

Artikkelikuva: © Laura Survonen
Kuva Matkoslammen laavulta: © Anniina Nousiainen
Kolme alinta kuvaa: © Kiti Mustonen

Kirjoittajat: Helen Habte, Kiti Mustonen, Anniina Nousiainen, Laura Survonen, Alexis Vauterin