Toteutimme Outdoors ESA -hankkeen reittitestauksen Pieksämäellä Partaharjun toimintakeskuksessa 23.2.2017.

Lähtö Pieksämäen Partaharjulle tapahtui klo 8 Xamk:lta. Ajosää oli melko huono, sillä näkyvyys oli heikko sankan räntäsateen vuoksi. Perillä olimme noin klo 9.05. Saavuttuamme Partaharjuun päärakennuksessa meille oli tarjolla kahvia, teetä ja rieskarullia. Kahvituksen aikana myyntisihteeri Henna Heikkinen kertoi meille Partaharjusta, sen toiminnasta ja historiasta. Partaharjun leirikeskus on perustettu vuonna 1945 ja alun perin se toimi sodassa orvoiksi jääneiden poikien leirikeskuksena. Vuonna 1960 Partaharjun opisto aloitti toimintansa. Vuonna 2013 opisto lopetti toimintansa. Nykypäivänä Partaharju toimii leiri-, kokous- ja juhlakeskuksena. Majoitusta on hotellihuoneissa, mökeissä ja huviloissa.

Kahvituksen jälkeen siirryimme kokoustilaan kuuntelemaan Pieksämäen liikuntapalvelupäällikkö Antti Nousiaisen luentoa Vedenjakaja –reitistöstä. Partaharju ja sen ympäristö tulee olemaan osa uutta luontomatkailureitistöä. Kesäreittien osalta suunnitelmat olivat melko valmiit, mutta talvireittien osalta suunnittelu on vielä alkutekijöissään. Alueelle on tarkoitus tulla yhteensä 40 kilometriä pyöräilyreittejä ja 35 kilometriä vaellusreittejä. Opasteet reiteille tulevat suomeksi, englanniksi ja saksaksi. Opasteissa tulee olemaan tekstiä sekä erilaisia symboleja. Eri lähtöpisteille on tarkoitus pystyttää isot opastaulut, jossa näkyy koko reitistö.

Vanhat opasteet.
Uusi opastejärjestelmä avautuu
…kuulijoille.

Suomalaisten matkailijoiden lisäksi alueelle odotetaan etenkin saksalaisia sekä venäläisiä turisteja. Saksalaisia matkailijoita kiinnostaa etenkin pyöräilyreitit, vaellus, luonto sekä kalastus. Alueen vetovoimatekijöinä pidetään digitaalisuuden kehittämistä, tarinallistamista, elävää luontoa ja alueen historiaa. Reittien varrelle olisi tarkoitus sijoittaa digipisteitä, joista voi älypuhelimen avulla saada tietoa. Reiteiltä löytyy myös lähiliikuntapaikkoja. Yhteen niistä on suunnitteilla sähköä tuottavat kuntoilulaitteet, joiden avulla voi ladata vaikkapa puhelinta. Reitistöt tulevat näkyviin kansainväliseen Outdooractive –sovellukseen. Hankkeen tiimoilta toivottaisiin myös alueen muiden yksityisten toimijoiden panosta ja yhteistyötä. Alue olisi loistava esimerkiksi isojen massatapahtumien kuten trailrunin, triathlonin tai suunnistuskilpailujen järjestämiseen, sillä näin se saisi lisää näkyvyyttä. Finn-Raj Oy:n kautta olisi tarkoitus saada käyttöön laskurit, jotta nähdään, paljonko reiteillä on kävijöitä.Mielestämme hanke vaikuttaa mielenkiintoiselta ja se tulee sisältämään hyviä uudistuksia, jotka toivottavasti tulevat lisäämään luontomatkailua alueella – opastejärjestelmä on merkittävä investointi.

Rantasaunalla viihtyi sekä ennen että jälkeen retken.

Reiteille pääsimme lähtemään noin klo 11.30. Sari ja Helena lähtivät lumikengillä jään halki kohti kotaa ja hiihtoryhmä Mikko, Sami ja Jenna kohti hiihtoreittejä. Ville-Veikko suuntasi pilkille. Lumikenkiä oli tarkoitus olla kolmet, mutta saimme käyttöömme vain kahdet. Niiden kunto olisi voinut olla parempi, mikä olisi tehnyt kokemuksesta mieluisamman. Huonon näkyvyyden takia hiihtoryhmän reittivalinta meni hieman pieleen. Latu olisi mennyt jään vierestä, mutta ryhmä löysi itsensä lopulta retkiluistelubaanalta. Hiihtäminen peilikirkkaalla jäällä oli hieman haastavaa, onneksi jäälle oli tuiskuttanut edes hieman lunta. Opasteet ladulle olisivat voineet olla selkeämmät. Lopulta hiihtäjät pääsivät pois jäältä ja löysivät latupohjat, jotka tosin olivat lumisateen vuoksi ummessa.Latujen kunnosta huolimatta hiihtoryhmä suuntasi 5 kilometrin lenkille. Sillä välin Sari ja Helena jäivät kodalle tekemään tulet ja paistamaan hiihtäjille makkaraa. Kota oli siistissä kunnossa ja viihtyisä, joskin kostea sää vaikeutti tulentekoa. Hiihtokilometrejä kertyi yhteensä päivän aikana kahdeksan. Hiihtoryhmä oli melko uupunut retken päätteeksi, sillä he aurasivat itselleen latua. Opasteet latujen varrella olisivat voineet olla paremmat. Ville-Veikon pilkkireissulla oli myös haastavat olosuhteet kovan tuulen ja räntäsateen vuoksi, eikä siltä reissulta jäänyt käteen muuta kuin kokemusta. Lopulta Ville-Veikkokin saapui kylmissään kodalle. Onneksi Sari oli varannut meille makkaraa, eväsleipiä, mehua ja suklaata.

 

Umpihankeen… yksi ja kaksi.

Mielestämme Partaharju vaikuttaa todella upealta kesäkohteelta. Talvimatkailun osalta on vielä paljon kehitettävää. Latujen kunnossapitoon voisi panostaa hiukan enemmän. Jäälle olisi hyvä saada retkiluistelureitin lisäksi ladut sekä perinteisen että vapaan tyylin hiihtoon.

Aikamoinen

Kokonaisuudessaan päivästä jäi kuitenkin positiivinen fiilis. Meidät otettiin lämpimästi vastaan ja koimme olleemme tervetulleita.

… päivä!

 

Kuvat ja teksti: Jenna Karjalainen, Helena Salonen, Mikko Koivisto, Sami Parkkonen, Ville-Veikko Ottelin ja Sari Snellman.