Kävimme Outdoors ESA –esiselvityshankkeen toimeksiannosta tutustumassa ratsastus- ja vaellustalli Aurinkolaukkaan. Tehtävänä oli matkailun tuotepaketointiin liittyvä tarinallistaminen.

Meitä oli kuusi restonomiopiskelijaa ja kaikilla meillä on aiempaa kokemusta hevosista ja ratsastuksesta. Edelliskerroista alkoi osalla olla jo useampi vuosi takana, joten olimme hyvin innostuneita nousemaan takaisin ratsaille – ja vieläpä islanninhevosilla!

Päivä alkoi klo 9.30 kun starttasimme yhden XAMKin uusimmista tila-autoista ja lähdimme kohti Aurinkolaukkaa. Päämääränämme oli Punkaharju, joten pitkän ajomatkan takia koukkasimme lounastamaan Mamkin Savonlinnan kampukselle. Saavuimme määränpäähämme puolenpäivän maissa. Vaikka sää oli syksyinen ja hieman kolea, vastaanotto kohteessa oli lämmin ja ystävällinen.

Saapuminen. Tallilla tunnelma oli hyvin kotoisa. Kuva: Viivi Kosonen
Saapuminen. Tallilla tunnelma oli hyvin kotoisa. Kuva: Viivi Kosonen
Kuva: Linda Lamppu
Tämä ja seuraava kuva: Linda Lamppu

Saavuttuamme tallille kävimme päivän kulun läpi yhdessä henkilökunnan kanssa. Saimme myös lainata puuttuvia varusteita tallilta. Sovimme ratsastuksen tapahtuvan kahdessa eri ryhmässä, jotta pääsisimme tutustumaan tallin palveluihin myös niiden näkökulmasta, jotka halusivat nauttia metsäympäristöstä jalkaisin. Toisen ryhmän ratsastaessa jäljelle jääneet siis kävelivät kahvipaikkaamme.

Ratsuinamme toimivat Soley frá Meðalfelli (vas.), Hrollur frá Hellu, Huginn frá Reykjavik, Feykir frá Beitistoðum. Kuvasta puuttuu vielä Vitnir frá Saloranta ja Òðinn frá Ægissiðu II.
Ratsuinamme toimivat Soley frá Meðalfelli (vas.), Hrollur frá Hellu, Huginn frá Reykjavik, Feykir frá Beitistoðum. Kuvasta puuttuu vielä Vitnir frá Saloranta ja Òðinn frá Ægissiðu II.

Hevoselämyksemme alkoi hakemalla issikat tarhasta, minkä jälkeen pääsimme tutustumaan ja satuloimaan omat ratsumme. Henkilökunta avusti satuloimisessa, koska huippuvuosistamme hevosten parissa oli jo aikaa. Pian ensimmäinen ryhmä olikin jo ratsailla ja hevoset odottivat malttamattomana lähtöä – niin kuin ratsastajatkin!

Ensimmäinen ryhmä nautti ratsastuksesta kauniissa luonnossa ravaten, töltäten ja laukaten. Jännitys karisi viimeistään siinä vaiheessa, kun tallin omistaja Soile Lötjönen kertoi mukavia tarinoita hevosista ja vaelluksista. Noin 45 minuutin vaelluksen jälkeen saavuimme taukopaikkaamme, jossa nautimme kahvi- ja kakkutarjoilusta. Kahvitaukomme aikana hevoset saivat laiduntaa vapaina pihamaalla.

TJK_blogikuva_OutdoorsESA_lindalamppu

Poikkesimme myös metsäteiltä vapaaseen luontoon. Tämä ja edellinen kuva: Linda Lamppu
Poikkesimme myös metsäteiltä vapaaseen luontoon. Tämä ja edellinen kuva: Linda Lamppu

Kahvitauon jälkeen oli toisen ryhmän aika hypätä ratsaille. Hekin pääsivät nauttimaan pienestä vauhdin huumasta paluumatkan aikana. Menomatkan ratsastajat saivat kävelymatkallaan nauttia kauniista suomalaisesta maalaismaisemasta lehmineen ja peltoineen.

Saapuminen taukopaikalle. Kuva: Nanne Linberg
Saapuminen taukopaikalle. Kuva: Nanne Lindberg

Tallille saavuttuamme innokkaat vaellusleiriläiset odottelivatkin jo malttamattomina hevosia, sillä heidän leirinsä oli alkamassa heti retkemme jälkeen. Hyvästelimme hevoset haikein mielin, mutta kaikki se, mitä olimme kokeneet päivän aikana lämmittäisi mieltämme pitkän aikaa.

Päivä oli kaikkien mielestä hyvin onnistunut. Vanhojen huippu(puska)ratsastajien kipinä hevosharrastukseen oli jälleen kerran syttynyt ja paluumatkalla kampukselle suunnittelimme innoissamme jo paluuta Aurinkolaukkaan.

Iloinen ryhmärämä ratsastuksen jälkeen. #pakollinenheppaselfie Kuva: Jade Hirvonen.
Iloinen ryhmärämä ratsastuksen jälkeen. #pakollinenheppaselfie

Teksti: Jade Hirvonen, Viivi Kosonen, Emilia Lampinen, Linda Lamppu, Nanne Lindberg ja Riina Tikka. Artikkelikuva: Jade Hirvonen.

Linkki videoon restonomiopiskelijoiden päivästä Aurinkolaukassa lisätty 14.12.2016