Jokainen meistä tarvitsee sähköä, lähes kaikkialla. Yrittäjän liiketoiminta voi olla täysin riippuvainen sähkön saannista ja sen hinnasta. Ja jos bisnes ei täysin roiku sähkön varassa, niin jokaisen elämään energiakriisi joka tapauksessa vaikuttaa. Halusipa tai ei. 

Siksipä nykyinen maailmantilanne on saanut monet pohtimaan, mitä teen, jos sähkön hinta karkaa aivan pilviin. Mistä saadaan lisätuloja sähkölaskun maksamiseen? Tai mitä tapahtuisi, jos valot eivät syttyisi? Jos kahvinkeitin ei toimisi, tiskikone ei pyörisi, laskutusjärjestelmä ei aukeaisi, pankkikortit jumittaisivat, lämmitys lakkaisi, tietokoneet sammuisivat tai polttoainetta ei saisi huoltoasemalta ostettua? Niin, mitä jos? 

 

Ennustamisesta ennakointiin 

On hyvin inhimillinen piirre, että halutaan tietää, mitä tulevaisuudessa tapahtuu. Siksi on ennustuksia. Sähkön hintaa pystytään ennustamaan ja Future Proof Kymenlaakson koulutukseen osallistuville yrityksille näytettiinkin sähkön futuurihintoja tulevalle talvelle ja keväälle. Niiden pohjalta voi siis arvella, paljonko rahaa täytyisi varata sähkölaskuihin.  

Kyse on kuitenkin ennusteista, ei ennakoinnista. Ennakoinnin avulla tutkaillaan myös ennusteeseen vaikuttavat ilmiöt sen ympäriltä ja katsotaan kauemmas tulevaan. Ennakointi kun ei ole vain lopputuloksen arvaamista ja veikkailua, vaan erilaisiin tulevaisuuksiin johtavien polkujen kartoittamista.   

Sähkön hintaan vaikuttaa pelkkien futuurikauppojen lisäksi moni muukin asia: esimerkiksi sota, ilmastonmuutos tai vaikkapa vallitsevan politiikan ilmapiiri. Siihen vaikuttaa jopa autokauppojen kehityssuunta kuin myös auringon paisteen määrä taivaalla. 

 

Ilmiöitä sähkön hinnan takana 

Future Proof Kymenlaakson ennakointikoulutuksessa Kouvolan kampuksen Future Experience Labissa  (FUEL) katsastettiin näitä sähkön hintaan vaikuttavia tekijöitä yhdessä yrittäjien kanssa. Samalla muisteltiin viimeisen 20 vuoden ajalta tapahtumia, jotka ovat vaikuttaneet Kymenlaaksoon, ja kirjattiin ylös, millaisia havaintoja muutoksista on kohdattu arkielämässä viimeisen kahden viikon aikana.  

Ilmiöitä kertyi runsaasti. Niitä arvioimalla jokainen voi ennakoida aivan itse, miten sekä suuret, maailmanlaajuiset megatrendit että aivan pienet, omassa arjessa havaitut heikot signaalit vaikuttavat sähkön hinnan kehitykseen. 

Ennakointitiedon avulla yrittäjät voivat suunnitella riskivarautumista, mutta myös pohtia, mitä mahdollisuuksia energiamurros voi avata liiketoiminnalle. Voiko se synnyttää tarvetta jollekin uudelle? Kyllä voi. Tulevaisuus kun ei ole ennalta määrätty: ennakoiva yrittäjä paitsi reagoi muuttuviin tilanteisiin, myös valmistautuu muutoksiin ja toimii itse saadakseen aikaan muutosta. Ennakoiva yrittäjä muokkaa omaa tulevaisuuttaan. 

 

Kirjoittaja

Tiiu Räty