Mitä voi odottaa, kun pyytää vastauksia savolaisuutta ja Etelä-Savon maakunnan mahdollisuuksia kartoittavaan kyselyyn? Saimaa, Oopperajuhlat, Mannerheim ja muikut, niin vastaavat ehkä hieman varttuneemmat.

Mutta nuoremmat katselevat asiaa omasta kulmastaan, eikä turha vaatimattomuus näytä vaivaavan ainakaan kaikkia vastaajia. Savolaiset nyt ovat vaan yksinkertaisesti ”parhaita”. Ehkä olisi syytä suunnitella jopa oman valtion perustamista. Oma kieli kun jo löytyy.

 

Huumorintajuisia, sopivasti kieroja ja lupsakoita: siinä on kolmen kärki, kun kuvaillaan savolaisia ihmisiä. Erityisesti maakuntaan muualta muuttaneet pitivät savolaisia myös aitoina ja helposti lähestyttävinä.

Eroja Pohjois- ja Etelä-Savon asukkien välillä oli myös huomattu: etelässä ei olla ihan yhtä kieroja kuin pohjoisessa. Kaiken kaikkiaan savolaiset ovat sopeutuvaista sakkia, kun ovat omalaatuisista piirteistään huolimatta sopeutuneet asumaan muiden suomalaisten rinnalla.

 

Vapaa-ajalla retkeillään ja liikutaan

 

Parhaita tapoja viettää vapaa-aikaa Etelä-Savossa ovat luonnossa retkeily sekä urheilu- ja liikunta Järvikylpylä, frisbeegolf ja norppasafarit ovat puolestaan niitä kiinnostavia asioita, joista muille tulisi viestiä aiempaa enemmän.

Avoimissa vastauksissa Etelä-Savon mahdolliset puutteet osattiin nähdä myös mahdollisuuksien kautta: ”Paljon tyhjää ”kangasta”, jolle kehittää kulttuuria, matkailua ja liiketoimintaa.” Aina kaikkea ei siis tarvitsekaan olla heti tarjolla.

Vaikkei maakunta tarjoa kaikkea, niin paljon mahdollisuuksia kuitenkin on. Aivan koko valikoimaa ei kyselyä rakennettaessa edes huomattu laittaa vaihtoehdoiksi. Perinteisemmän mökkeilyn ohella suosituiksi harrastuksiksi mainittiin avoimissa vastauksissa myös huoltoasemalla notkuminen ja ”naiset”. Eikä paikallista salaisuutta tietenkään suostuttu kertomaan kyselyssä: sehän on salaista.

Mitä muuta voisikaan odottaa – olihan vastaajina pääosin aitoja, sopivasti kieroja ja huumorintajuisia savolaisia!

 

Kirjoittaja:

Kati Viljakainen

TKI-asiantuntija, Koulutusportti-hanke

 

Koulutusportti- hankkeen kyselyyn vastasi marraskuussa 2021 yhteensä 66 opiskelijaa tai opiskelijaksi haluavaa. Savolaisuutta ja alueen kiinnostavia ilmiöitä tullaan nostamaan esiin maakunnan koulutukset yhdistävällä Savostamo-verkkosivustolla. Savostamo lanseerataan 15.2.2022. Ilmoittautumiset savostamo.fi.