Savostamo-verkkosivun beta-versio on julkaistu! Takana on reilun vuoden verran aherrusta: ensin nykytilan ja tarpeiden määrittelyä, sitten tavoitteiden asettelua ja ideointia, viimeksi konkreettista verkkosivun työstämistä. Kaikki tämä Etelä-Savon oppilaitosten ja koulutuksen sidosryhmien kanssa yhdessä.

Yhdessä ensimmäistä virstanpylvästä on myös juhlistettu. Savostamon testiversion kunniaksi järjestettiin Savostamo – Ready. Study, Go -verkkotapahtuma tiistaina 15.2.2022. Tapahtuman aikana vierailtiin Etelä-Savon oppilaitoksissa ja tavattiin mielenkiintoisia vieraita.

Monipuolisuus nousi jo Koulutusportin ensimmäisissä työpajoissa avainsanaksi eteläsavolaista koulutusta kuvailtaessa. Samaa henkeä haluttiin viestiä myös Savostamo – Ready, Study, Go -verkkotapahtumassa. Tutuksi tulivat eri koulutusalat Savostamon teemojen mukaisesti. Lisäksi jokainen maakunnan seutukeskuksista esittäytyi oppilaitosten kautta.

Kuva 1: Live-tilaisuuden kulisseissa Xamkin Marianne Heikkinen ja MikkeliKaragen Veera Ullah tarkastavat viime hetken suunnitelmia ja Xamkin Jouni Korhonen vahtii kelloaan (Jani Kiviranta)

Savostamon Työllisty heti- maailmassa pyritään nostamaan esiin maakunnallisia osaajapula-aloja sekä erilaisia tapoja kouluttautua näille aloille. Yksi tässä maailmassa esiteltävistä teemoista on matkailu- ja ravitsemusala. Livelähetyksessä tutustuttiin alan moniosaajatarpeeseen Samiedun Sini Laukkasen ja Laura Tynkkysen johdolla Savonlinnassa.

Etelä-Savossa osaajat etsinnässä: Savostamon Työllisty heti -maailma auttaa

 

Pieksämäeltä puolestaan linjoille saatiin STEP-koulutuksen Jaana Väisänen, joka esitteli terveyden ja hyvinvoinnin stimulaatio-oppimista videon välityksellä. Pieksämäki pääsi myös toistamiseen ääneen, kun Spesian Jaana Myyryläinen kertoi erityisestä tuesta sekä huipputyyppi-Antti valotti käytännön kokemuksia opiskelustaan.

 

Kuva 2: Oman opiskelijatarinansa kertoi Mikkelin Aalto-yliopiston kandiohjelmassa opiskeleva Elisa Pöyry (Jani kiviranta)

 

Savostamo on estradi myös työnantajien äänelle. Live-tilaisuudessa pääsimme kuulemaan oppimissoluista ratkaisuna tekniikan ja teollisuuden osaajatarpeeseen. Esedun Jarno Pöntinen ja Veiston henkilöstöjohtaja Tommi Hämäläinen kertoivat kokemuksia aiheesta.

Kehitä itseäsi -maailma: osaaminen kehittyy, mieli virkistyy ja nälkä kasvaa oppiessa

 

Kehitä itseäsi -maailma kutsuu esimerkiksi päivittämään ammatillista osaamista tai oppimaan työelämässä muuten tarvittavia taitoja. Kesäyliopistojen ja avoimien korkeakouluopintojen mahdollisuuksiin tutustuttiin Mikkelin kesäyliopiston Tiina Roikosen avustuksella.

Itsensä kehittämisessä kyse voi olla kevyemmästäkin opiskelusta ja harrastamisesta. Yhtä kaikki, mieli virkistyy ja nälkä kasvaa oppiessa.

Kuva 3: Verkkotilaisuutta siivitti juontajien iloisen vauhdikas meininki (Jani Kiviranta)

 

Live-tilaisuudessa mieltä virkistettiin pilke silmäkulmassa, kun juontajana toiminut Jouni haastoi yleisön mukaan hirven kuvaukseen. Jos et vielä ole testannut tätä liikuntapainotteista aivopähkinää, niin katso ohjeet livelähetyksen tallenteelta.

Ketu Kettu ponnisti tulevaisuuden osaajaksi Savostamon avulla

 

Ehkä merkillisin tarina kuultiin aivan Savostamo – Ready, Study, Go – tapahtuman lopussa, kun Tutkaile tulevaa – maailmaa esiteltäessä langoille saapui vieras tulevaisuudesta. Ketu Kettu muisteli menneitä ja kertoi opintaipaleestaan, joka – yllätys, yllätys – oli saanut alkunsa vuonna 2022 Savostamo-verkkosivun innoittamana!

 

Kuva 4: Savostamo – Ready Study, Go verkkotilaisuus päättyy ja työ yhteisen koulutusviestinnän parissa jatkuu (Jani Kiviranta)

 

Savostamo-sumppien keittäminen ja yhdessä nauttiminen toi ansaitusti pienen hengähdyshetken keskelle Koulutusportti-hankkeen arkea. Samaan hengenvetoon on kuitenkin todettava, että tästä se taipale kohti Savostamon viitoittamaa eteläsavolaista koulutusviestintää vasta alkaa.

Paljon on vielä edessä niin teknisen toteutuksen kuin sisältöjenkin osalta. Yhdessä tekeminen ja hetki hetkeltä konkretisoituva kokonaisuus kuitenkin paitsi palkitsee tekijöitä myös vastaa koko ajan vahvemmin käyttäjien tarpeisiin!

 

Katso tilaisuuden tallenne tästä. 

 

 

Kati Viljakainen

Kirjoittaja työskentelee Koulutusportti-hankkeessa TKI-asiantuntijana