Hyönteiset vyöryvät lautasille vauhdilla. Hyönteisten hyväksyttävyys elintarvikkeeksi puhuttaa. Kuluttajia saatavilla olevat hyönteistuotteet hämmästyttävät? Innokkaimmat ovat jo maistaneet ja kokeilleet, kasvattavat jopa itsekin. Uusia hyönteiskasvattamoja perustetaan. Televisio ja sosiaalinen media nostavat hyönteisruokaa, hyönteiskeittokirjoja on kaupan. Ihmetellään, miten tehdään ruokaa  pakastetuista tai kuivatuista sirkoista?  Ovatko hyönteiset turvallisia allergikolle? Ovatko hyönteiset lautasella kouluruokailussa tai henkilöstöravintolassa lähitulevaisuudessa? Miltä ne maistuvat? Miten hyönteisiä kasvatetaan eettisesti ja ekologisesti? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin Sirkkaa sopassa- hankkeessa etsitään vastauksia ja asiaa pohditaan eri näkökulmista tässä blogissa.

Syksyllä hyväksytty elintavikelainsäädännön  muutos mahdollistaa hyönteisten elintarvikekäytön. Niinpä elintarviketeollisuus on nopeasti tuonut markkinoille hyönteisleipää,- makkaroita, – kasvispihvejä, patukoita, suklaata ja myslejä ja uusia tuotteita ilmestyy koko ajan.  Muutamat ravintolat ovat jo ottaneet tai ottamassa hyönteisruokaa listoilleen, kynnys maistaa madaltuu, kun pääsee maistamaan ammattilaisten valmistamaa hyönteisruokaa.

Lisätietoa hyönteisten elintarvikekäytöstä saa Eviran julkaisusta Hyönteiset elintarvikkeena.

Kotimaisten sirkkojen kasvatus elintarvikkeeksi on käynnistynyt vauhdilla, joten lähiaikoina on odotettavissa kotimaisten tuotteiden saatavuuden paranemista. Elintarviketeollisuus käyttää vielä osin tuontihyönteisiä, mutta kotomaista sirkkaa sisältäviä tuotteita on jo myynnissä.

Sitra rahoittaa kiertotalouteen liittyviä koulutuksen kehittämishankkeita. Tavoitteena on, että kiertotaloutta opetetaan kaikilla kouluasteilla esiopetuksessa ja peruskoulusta yliopisto-opintoihin. Sirkkaa sopassa -hanke kuuluu tähän kokonaisuuteen. Hanketta hallinnoi Kouvolan Aikuiskoulutuskeskus, jonka kokkiopiskelijat kehittävät reseptiikkaa ja uusia ammattikeittiöihin sopivia hyönteistuotteita ja maistattavat niitä asiakkailla. Kaakkois- Suomen ammattikorkeakoulu (XAMK)  vastaa hankkeen aikana tehtävistä kuluttajakyselyistä ja ravitsemisalan ammattilaisille ( ravintolat ja ammattikeittiöt) tehtävästä tutkimuksesta hyönteisten käytöstä ruokapalveluissa. Restonomiopiskelijat oppivat itsekin lisää ajankohtaisista aiheista tekemällä kyselyitä, maistattamalla hyönteisiä ja tutkivat asiaa tekemällä opinnäytetöitä yrityksille hyönteisten käytöstä. Hankkeessa tuotetaan ja testataan hyönteisten käyttöön liittyvää koulutusmateriaalia ja järjestetään koulutustapahtumia, joissa hyönteisten elintarvikekäytöstä saa lisätietoa ja voi helposti tutustua hyönteistuotteiden käyttöön ammattikeittiöissä ja ruuanvalmistuksessa.

http://www.kvlakk.fi/fi/projektitoiminta/projektit/sirkkaasopassa#.Wn1drEkUmFQ

 

Blogissa on kerrotaan ajankohtaisistä hyönteisten elintarvikekäyttöön liittyviä asioita. Pian lisää.

Eeva Koljonen: eeva.koljonen@xamk.fi

+358 50 3124989

Kirjoita kommentti

*