Ruuti-hankkeen viimeinen tiimikokous pidettiin aikuiskoulutus Taitajan viihtyisissä tiloissa. Tutustuimme Taitajan koulutuksiin ja keskustelimme nais- ja miesvaltaisten alojen opiskelijoiden ohjautumisesta koulutuksiin. Koulutusvalikoiman laaja-alaisuus ja niiden mahdollisuudet sukupuolisensitiivisestä näkökulmasta ovat erinomaiset. Pääsimme samalla jututtamaan myös muutamaa opiskelijaa heidän alavalinnoistaan sekä koulutusten opettajia.

Sukupuolelleen epätyypilliselle alalle hakeutuneen valintojen juuret johtavat esimerkiksi autoalan naisopiskelijan kohdalla siihen, että aiempi naisvaltainen ala ei kiinnostanut työyhteisönä, haluaa hyödyntää taiteellisuutta autojen koristemaalauksessa ja autoharrastuneisuus on ollut läsnä lähisuvussa. Nämä tekijät yhdessä ovat saaneet opiskelijan hakeutumaan autoalalle.

Autoala sopii myös naisille

Päivän aikana ideoimme myös aikuiskoulutuksen ja korkeakoulun välistä yhteistyötä rakennuspuolen, autoalan ja liiketoiminnan koulutusten välille. Sukupuolelleen ei tyypillisille ammattialoille tutustuminen voidaan toteuttaa mm. Ruuti-valmennuksen, harjoittelujen tai yhteisten kurssien avulla.  Tehtäväksi ensi vuodelle jäi mm. opiskelijoiden perinteisten ajattelumallien ja uskomusten rikkominen viestinnän, uravalmennuksen ja harjoittelujen avulla.  Toinen tärkeä tehtävä ensi vuodelle on tarttua työnantajien toiveiseen: työnantajilla on kiinnostusta ja tarvetta monipuolistaa henkilöstörakennettaan segregoituneilla aloilla tai työtehtävissä. Tätä tehtävää edistämme muun muassa 19.3.2020 tasa-arvon päivänä koulutuksen ja työpajan avulla. Laita päivä muistiin ja seuraa tiedottamista.

 

Mukavaa loppuvuotta ja hyvää joulun aikaa

t. Ruutilaiset

Kuva Pixabay