Avoimista taidetapahtumistamme viimeinen järjestettiin 30.9. Luumäellä Taavetin päiväkodissa. Tässä tapahtumassa taiteenlajina oli kuvataide ja aiheena tintamareskien maalaus. Tintamareskit ovat maalauksia, joissa hahmon kasvojen kohdalla on aukko, josta voi kurkistaa. Näin omat kasvot saa osaksi taideteosta ja siitä tämä taidetapahtuma saikin nimensä: ”Sinä olet taideteos!”

Taidetapahtuman maalipiste ja esimerkkityö. Kuva: Tanja Mäkelä.

Tapahtuma järjestettiin päiväkodin ruokalassa, jonne järjestimme perheille omat työpisteet turvavälit huomioiden. Tilaisuudessa huolehdittiin myös maski- ja käsihygieniasuosituksista. Päädyimme pyytämään tapahtumaan ennakkoilmoittautumisia, jotta voisimme suunnitella mahdollisimman turvallisen tapahtuman koronaohjeistuksia noudattaen. Iltapäivän aikana tintamareskeja kävi taiteilemassa seitsemän perhettä.

Taidetyöskentelyn ohjauksesta vastasi tällä kertaa oma tiimimme. Tilaisuuden alussa kerroin parin esimerkkityön avulla työvaiheista, esittelin maalit ja muut tarvikkeet ja opastin niiden käytössä. Lisäksi jokainen perhe sai kirjallisen ohjeen. Näiden vinkkien avulla perheet pääsivät hyvin työn touhuun. Taidetapahtumakonseptiimme kuului tässäkin tilaisuudessa taidetoiminnan lisäksi tarjoilua sekä muuta oheisohjelmaa. Tällä kertaa oheisohjelmasta vastasi varhaiskasvatuksen erikoistumisopinnoissa ollut Hanna, joka oli koonnut tilaan vinkkiseinän lapsiperheille suunnatuista harrastusmahdollisuuksista. Perheet saivat myös kirjata seinälle omia vinkkilappuja mielekkäästä tekemisestä.

Perheiden vinkkejä yhteisestä tekemisestä. Kuva: Tanja Mäkelä.

Tintamareskeja taiteilimme reilu vuosi sitten Bulgariassa hankkeemme kumppanikunnassa, Sungurlaren päiväkodissa. Tuolloin työskentelyyn osallistuivat lapset. Nyt toteutimme tapahtuman niin, että lapsi ja vanhempi tekivät yhdessä teoksen tai parikin. Työskentely oli hyvin keskittynyttä ja vaikutti siltä, että maalaaminen kiinnostaa ja houkuttelee myös aikuisia.

 

Työn touhussa. Kuva: Tanja Mäkelä.

Jäi tunne, että tämä oli toimiva aihe ja työskentelyn muoto perheiden yhteiseen tekemiseen. Tintamareskeja voi käyttää myös jatkossa kotona esimerkiksi leikeissä ja näytelmissä. Jos vastaavaa järjestäisimme nyt, varaisimme hieman enemmän aikaa työskentelylle ja erityisesti töiden kuivumiselle. 😉 Keräsimme palautetta hymynaamaposteriin, jonka mukaan lähes kaikki osallistujat olivat tyytyväisiä tapahtumaan. Eräs lapsi kiitteli lähtiessään oikein mukavasta taidetapahtumasta.

 

 

 

Haluatko taiteilla tintamareskeja? Nappaa tästä ohjeemme! Työskentelyyn suosittelemme isoa, paksumpaa kartonkia (tapahtumassa käytimme maitokartonkia) ja nopeasti kuivuvia akryyli- tai askarteluvärejä. Taustavärin maalaamiseen sopii hyvin leveät maalauspensselit, joilla saa nopeasti väritettyä isonkin pinnan.

Ohjeet tintamareskimaalauksen tekoon. Ohjeet ja kuvat: Tiina Ikkonen.

Kirjoitti,

Tiina | Muotoilija AMK, TKI-asiantuntija