Viime kertaisessa blogikirjoituksessa kehotimme seuraamaan meidän Parasta Etelä-Savoon–Facebook sivujamme.
Sinne olemme päivittäneet ja tulemme päivittämään erilaisia vinkkejä ja linkkejä, kuinka erilaisista taide –kulttuuri –ja luontoaiheisista asioista pääset nautiskelemaan kotioloissa nyt tänä poikkeuksellisena aikana. Tässä myös pieni koonti mitä kaikkia hyödynnettäviä mahdollisuuksia sinulla onkaan!

VALOKUVIEN VOIMAA

Valokuvat ja kuvaaminen toimivat siltana menneisyyteen, tiedostamattomaan sekä nykyhetkeen.” Elina Jaakkola, Hidasta Elämää – ihana pieni koti; kuvien ja värien merkitys toipumisessa.

Selaile vanhoja valokuvia ja palaa niiden kuvaamiin, koettuihin hyviin hetkiin uudelleen. Voit myös järjestää puhelimessasi kuvat järjestykseen teemoittain ja palata kuvien tunnelmiin sillä tavoin – samalla tulee vapautettua puhelimen muistista tilaa, kun poistaa kenties ylimääräiset otokset.

Tuulevi Aschanin kotialbumi
Tuulevi Aschanin kotialbumi

 

KULTTUURITARJONTAA INTERNETIN VÄLITYKSELLÄ

Tässä pari esimerkkiä, minkälaista tarjontaa on löydettävissä:

Salaperäisen valokuvaajan Vivian Maierin töitä on ollut esillä Suomen Valokuvataiteen museon näyttelyssä tänä keväänä, joka tosin on nyt myös suljettuna.
Katso tämä Yle Areenan dokumentti Vivian Maierista ja selvitä, mikä Vivian Maierin tapauksesta tekee niin salaperäisen: Vivian Maierin salaisuus – dokkari  .

YLE Areenasta löydät varmasti paljon katseltavaa ja kuunneltavaa, asiaa ja hieman asian vierestäkin – ihan mikä sen hetkinen fiilis onkaan.

Oopperaa ja balettia on myös mahdollista nauttia kotona!
Stage24 tarjoaa mahdollisuuden katsoa ja kuunnella mm. esitystallenteita, trailereita ja tekijöiden haastatteluja.

Lisäksi museot ovat luoneet mahdollisuuksia kokea näyttelyitä, vaikka museoiden ovet ovatkin suljettuina.
Ei muuta kuin maksuttomalle, virtuaalliselle museokierrokselle!

PODCASTIT JA ÄÄNIKIRJAT

Erilaisia podcasteja sekä äänikirjoja on helppo kuunnella samaan aikaan, kun tekee arkisia askareita kotona – tai silloinkin, kun ei tee mitään. Täältä löydät Yle Areenan radio-ohjelmia ja täältä puolestaan Suplan julkaisemaa sisältöä.

KIRJEEN KIRJOITTAMINEN

Koska olet viimeksi kirjoittanut muuten muulla, kuin tietokoneen näppiksellä tai älypuhelimen kosketusnäyttöä käyttäen? Kirjoita kirje ystävälle, isovanhemmille, kirjoita kirje tulevaisuuteen itsellesi, kirjoita kirje yksinäiselle ja mikä tärkeintä: kirjoita se käsin. Kirjeen kirjoittaminen saa sisällön lisäksi aivan uuden merkityksen.

 

MUSIIKIN KUUNTELU

Kokoa soittolistoja, jotka myötäilevät eri vaiheita päivässäsi tai eri tunnetiloja.
Tosin, esimerkiksi Spotify-musiikkipalvelussa on jo valmiiksi hyvin teemoiteltuja soittolistakokonaisuuksia mistä valita. Sieltä löytyy esimerkiksi soittolistoja luonnon äänistä.
Tällä hetkellä luontoäänet kuuluvat toki ihan ikkunan avaamalla tai siirtymällä terassille/parvekkeelle kuuntelemaan. Ihanaa – linnut viimeistään ovat tuoneet kevään mukanaan!

KÄSITYÖT

Nythän onkin oiva hetki muistella kuinka virkkuukoukku tai puikot pysyvät kätösissä vai olisiko kenties aika kaivaa ompelukone komeron perukoilta? Raili Halminen on käyttänyt ajan parhaalla mahdollisella tavalla. Hän jäi maaliskuun alussa eläkkeelle. Kun kevätaskareita ei vielä oikein ole voinut tehdä eikä mökillekkään ole päässyt, oli keksittävä jotain ajanvietettä.
Raili on hankkinut väriä elämään tähän harmaaseen aikaan kyseisiä koruja tekemällä ja siinä samalla on omiat käsityötaidot karttunut sekä aika kulunut jouhevasti. Suvussa on paljon naisia, joten koruilla on ollut kysyntää omasta takaa.

Kuva: Raili Halminen

LEIVO

Kulttuuriperinteisiä eväitä; Etelä-Savo

Alueelle tyypillistä on aina ollut runsas rukiin käyttö. Ruisleipä ja erilaiset rieskat ovat kuuluneet pitopöytien tarjoiluihin yhtä hyvin kuin arkiruuan lisäkkeiksi.
Itäsuomalainen ruisleipä on paksu ja happamampi kuin Länsi-Suomessa valmistettu leipä.
Muita rukiisia herkkuja ovat rättänä eli mustikkakukko sekä ruispuolukkapuuro.

Jotain uutta, jotain vanhaa

Etelä-Savossa liha-alan yritykset ovat yleensä pieniä perheyrityksiä.
Lihanjalostus ei ole keskittynyt yksinomaan nautaan, sikaan ja lampaaseen vaan alueella on tuotettu ja jalostettu erikoisuuksia, kuten hanhia, emuja, strutseja ja biisoneita.

Etelä-Savossa kehitellään uusia tuotteita perinteitä kunnioittaen.
Uunijuusto on saanut uuden muodon ruuduiksi leikattuna hillon kera.
Muikiaisessa eli mujepiirakassa on ruiskuori ja täytteenä perunasosetta ja sen päällä 1-2 pientä muikkua. Näin yhdistyvät leipä, peruna ja kala.”

Lähde: ruokakulttuurien tietopankki, Ruokatieto

P.S Rentouttavaa kevättä kaikille!
Toivottavasti olette pysyneet terveenä ja myös pysytte terveenä.

Kirjoittaja työskentelee Parasta Etelä-Savoon -hankkeessa.

Enni Jaatinen
Parasta Etelä-Savoon –hanke (ESR)
Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu XAMK

Parasta Etelä-Savoon – taide-, kulttuuri- ja luonto-osaamista sote- ja nuorisoalojen toimijoille -hanketta toteuttavat 1.1.2019–31.12.2020 Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Diakonia-ammattikorkeakoulu, Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä ESSOTE ja Savonlinnan Seudun Kolomonen ry. Toteutusta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto Etelä-Savon ELY-keskuksen kautta.