Kannattaa tunnistaa kuka on, missä on ja tiedostaa minne on menossa.

Onni ei tule etsien, se tulee eläen.

Mikä tekee sinut onnelliseksi? Mitkä pienet asiat arjessa tuovat sinulle iloa? Mistä kaikesta hyvinvointi koostuu? Mitä on itsensä johtaminen?

Muun muassa näitä ajatuksia, tuttuja sananparsia ja hyvin filosofisiakin kysymyksiä pohdittiin Yrittäjän työhyvinvointi- ja tuottavuusvalmennuksessa Savonlinnassa helmikuun aikana. Jatkuvasti mediassakin pinnalla oleva teema on yleisesti tiedossa, mutta silti valitettavan usein moni muu asia menee oman hyvinvoinnin ja jaksamisen edelle.

Ajanpuute on kiireisen yrittäjän jatkuva seuralainen ja lienee myös syy siihen, että valmennuksen osallistujamäärä jäi pienehköksi. Aikaa ylimääräiseen ei ole, vaikka juuri silloin olisi tärkeä irrottaa aika oman arjen ja ajankäytön pohtimiseen. Ne osallistujat, ketkä pääsivät mukaan valmennukseen saivat sijoittamalleen ajalle vastinetta innostavalta valmentajalta ja aktiivisesta ryhmästä, jonka kesken syntyi hyviä keskusteluja ja tärkeitä oivalluksia.

Parasta valmennuksessa oli ehdottomasti mukavan pieni ja saman henkinen porukka, jonka kanssa pystyttiin käymään todella avointa keskustelua ja jakamaan kokemuksia

 

, toteaa valmennuksessa Juvalta asti käynyt Paula Rasi. Hänen mielestään työhyvinvoinnista ei puhuta tarpeeksi. Maailma muuttuu vauhdilla, tahtia kiristetään ja odotetaan kovempaa tulosta, mutta ei ymmärretä minkä kustannuksella se tehdään. Ihmiset voivat huonosti ja lopulta yritysten tuottavuus kärsii.

– Ihmisiä pitäisi kannustaa enemmän pitämään huolta itsestään ja hyvinvoinnistaan. Hyvinvoiva työntekijä on myös tuottava työntekijä ja sama pätee yrittäjiin. Jos yrittäjä ei pidä huolta omista rajoistaan ja jaksamisestaan, miten yritys voi menestyä ja luoda vakaan liiketoiminnan? Rasi kysyy.

Myös Sulkavalta valmennuksessa mukana olleen Tuula Makkosen mielestä aiheesta pitäisi puhua enemmän.

Näistä asioista on hyvä muistuttaa, koska hektinen elämä saattaa helposti viedä mukanaan. Vaikka asiat tietää, niin aina ei toimi niin. Valmennuksessa tuli paljon hyviä muistutuksia siitä miten ei pidä elää ja toimia

 

, summaa Makkonen, joka sai hyvää muistutusta siitä, että työ ei ole elämän tärkein asia. Hänelle tarttui valmennuksesta matkaan useita vinkkejä miten rakentaa omaa arkea paremmaksi.

 

Janne Järvenpää (vas.), Sari Ahokainen, Tuula Makkonen, Raija Kallioinen, Sari Mujunen ja Paula Rasi.

 

Kouluttaja Raija Kallioinen toteaa, että harvoin hän puhuu asioista, joista osallistujat olisivat täysin tietämättömiä. Kuitenkin, itsestään selviltäkin tuntuvat asiat unohtuvat arjen kiireessä. On tärkeää, että ihmiset pääsevät jakamaan kokemuksiaan ja saavat huomata miten yleistä tasapainottelu jaksamisen kanssa on.

Valmennuksessa käytiin hyvin syvällisiäkin keskusteluja ja niille annettiin tilaa. Kuten aina, valmennuksissa mennään osallistujien ehdoilla

 

, Kallioinen summaa valmennuksen kulkua. Kouluttajan erinomainen asiantuntemus ja osallistava ote tekivät osallistujiin vaikutuksen. Kolmeiltaisen kokonaisuuden valmentajalla on kokemusta yrittäjänä toimimisesta ja työhyvinvointivalmentajana yli 20 vuotta. Hän antoi vinkkejä ja konkreettisia työkaluja mm. stressin hallintaan, lepoon ja omien rajojen vetämiseen.

 

SOMEPAASTO heti käyttöön

Työelämä on hektistä ja usein tuntuu, että kaikkea pitäisi tehdä, mutta aika ei vain riitä. Digitaaliset työkalut ja viestimet ja niiden mahdollistama nopeus eivät tuo pelkästään helpotusta ja tehokuutta, vaan lisäävät usein työn kuormittavuutta. Jatkuvasta tieto- ja viestivirrasta on vaikea sulkea itseään ulkopuolelle ja laitteeseen saapuva viesti on katsottava saman tien. Monen päivä alkaa ja loppuu jotain sosiaalisen median kanavaa selaamalla. Vaikka sisältö olisikin viihdyttävää, kuormittaa jatkuva älylaitteen selailu aivojamme.

Omista rajoista huolehtiminen ja jaksaminen korostui Rasille valmennuksessa käytyjen keskustelujen myötä. Hänellekin on tuttua jatkuvasti tavoitettavissa olemisen kuormittavuus. Rasi kertoo ottaneensa heti käyttöön oivalluksen siitä, että aikaa levolle pitää rajata itse.

Maailma ei kaadu, vaikka olisin välillä puhelimen tavoittamattomissa. Ymmärsin, että kukaan muu ei rajoistani huolehdi ja itse on uskallettava priorisoida oma hyvinvointi kärkeen

 

, kertoo Rasi, jonka kännykkä oli kiinni edellisen viikonlopun ajan. Mieli oli heti kevyempi ja virkeämpi parin päivän somepaaston jälkeen. Jos ei voi hyvin niin ei voi olla mitään annettavaa toisillekaan.

 

Valmennuksen aikana käydyt merkitykselliset keskustelut saanevat jatkoa, kun osallistujat miettivät jatkavansa aiheen pohtimista hyvin hitsautuneella porukalla myös valmennuksen jälkeen. Kaikkien yhteystiedot jaettiin ryhmäläisten kesken ja toivottiin yhteisesti yhteydenpitoa ja kuulumisten päivittämistä aika ajoin.

Ollaan tultu niin hyvin juttuun, että toivottavasti tavataan tällä porukalla vielä!

 

Rasi toivoo. Vertaistuki on tärkeää erityisesti yksinyrittäjälle ja hyvästä porukasta kannattaa pitää kiinni, kun yhteishenkeä on syntynyt.

Hienoa, jos keskustelut saavat jatkoa. Hyvinvointi on aina ajankohtainen aihe ja siitä ei voi olla liikaa puhetta.

 

Valmennukseen osallistujia ja valmentaja Raija Kallioinen.

 

Yrittäjän työhyvinvointi- ja tuottavuusvalmennus oli Roihu-hankkeen viimeisenä toteutettu valmennus. Savonlinnassa on toteutettu hankkeen aikana yhteensä 11 valmennusta, joissa oli mukana yhteensä 212 osallistujaa.

 

Elina Pöllänen

Kirjoittaja on Roihu-hankkeen koordinaattori Savonlinnassa