Käsi ylös, jos olet joskus palkannut lennosta ensimmäisen vähänkään sopivan kandidaatin työtehtävään, koska on ollut pakko löytää edes joku. Käsillä on ollut akuutti tarve, jolla varmistetaan perustoimintojen sujuminen edes jollakin tasolla. Reserviä ei juurikaan ole, eihän sellaiseen ole varaa. Ei ole valmista työnhakijapoolia, josta ammentaa.

Minä nostan nöyrästi käteni. Ehkä nostan jopa molemmat kädet, sillä olen saattanut kyseistä reaktiivista toimintaa harrastaa useammankin kerran.

Tilanteet vaihtelevat ja usein myös eskaloituvat sykleissä: Työntekijä hakusessa, aloitus mielellään heti!

 

Minun kokemukseni ovat jo muutaman vuoden takaa, eli ajalta, jolloin kuitenkin hakijoita tehtäviin oli saatavilla – jos ei montaa, niin usein edes se yksi. Edustamani toimiala oli myös siinä mielessä ”turvallinen”, ettei kenenkään henki ole kyseessä, jos uutukainen työntekijä ei täydellisesti tehtävistään suoriutuisikaan. Mutta matkaa noviisista osaajaksi on jokaisella alalla. Liiketoiminta sekä työyhteisö kärsivät ”heikoista lenkeistä”. Jatkuva rekrytointi ja perehdyttäminen kuormittavat.

Mitä pienempi työyhteisö, sitä enemmän yksittäisen työntekijän puute ravisuttaa arkea. Jokainen käsipari lasketaan, ja käsiparien riittävyys on varmistettava – taktisia vetoja hektisessä arjessa.

Osaamisesta puhuttaessa kuitenkin pelkät käsiparit eivät riitä. Ja juuri osaamista tarvitaan, jotta liiketoiminta jatkossa on kannattavaa ja kasvua on mahdollista tavoitella. Osaajia ei kuitenkaan nykyhetkessä ilmaannu paikalle välttämättä heti rekryilmoituksen myötä.

Osaamisen ennakointi pidemmällä tähtäimellä tarkoittaa liiketoimintaympäristön muutosten ”haistelua”. Se tarkoittaa sesonkivaihtelun yli katsomista. Se tarkoittaa sitä, että ymmärretään oman yrityksen paikka ja askeleet osana isompaa kuvaa. Se on ”entä-jos” -ajattelua, skenaariointia kohti vaihtoehtoisia tulevaisuuksia. Se on aktiivisia tekoja tässä hetkessä, jotta toivotut tulevaisuudet ovat mahdollisia saavuttaa. Se on vaikuttamista ja vaikuttumista.

Lisää osaamista osaamisen ennakointiin?

 

Future Proof Kymenlaakso -hanke auttaa yrityksiä löytämään ja tulkitsemaan muutoksesta kertovia merkkejä. Ennakointikoulutuksen avulla vahvistetaan hektisen arjen ja taktisen liiketoiminnan varmistamisen oheen toista toimintatapaa, joka tukee kasvua ja menestystä pidemmällä tähtäimellä. Yksi osa koulutuksesta liittyy nimenomaan osaamisen ennakointiin.

Future Proof Kymenlaakso -ennakointikoulutuksiin haku on nyt auki. Koulutuksiin voivat hakea kymenlaaksolaiset mikro- ja pk-yritykset veloituksettomasti (de minimis-tuki).

Yhteydenotot ja tiedustelut Kati Viljakainen kati.viljakainen@xamk.fi

 

Projekti on rahoitettu osana Euroopan Unionin Covid-19 -pandemista johtuvia toimia.