Mikkeliläinen toimittaja, kulttuurin monitoiminainen Seija Lipsanen perusti eläkkeelle jäädessään toiminimen ja avasi Otavan koulutilan entiseen päärakennukseen tilauskahvilan. Korona-aika sulki kahvilan, mutta Time4Help-naisporukasta löytyi energiaa jatkaa.

Mikkelin Otavassa asuessaan Seija Lipsanen oli ihaillut koulutilan puistoalueella sijaitsevaa liki 120-vuotiasta jugend-rakennusta, jossa asui aikanaan Otavan koulutilan johtajia. Lopulta hän rohkaistui vuokraamaan rakennuksen alakerrasta isot vanhat salit ja muutti perheineen yläkertaan asumaan. Valkeassa talossa hän alkoi järjestää erilaisia kulttuuritapahtumia ja vuokrata saleja yhdistyksille sekä yksityisille juhla-, kokous- ja koulutuskäyttöön.

Time4Help-valmennukseen hän lähti, sillä häntä kiinnosti pohtia yksinyrittäjien jaksamista. Ryhmä ehti päästä vauhtiin jo ennen kuin koronavirus kriisiytti tapahtuma- ja kulttuurialan.

Oli tärkeää käsitellä yksinyrittäjän jaksamista.

Seija Lipsanen sai vuosia elantonsa toimittajan työstä ja lehtien taittamisesta, joten hän pystyi hyödyntämään osaamistaan markkinoidessaan Valkean talon palveluja. Lipsanen otti sosiaalisen median kanavista kaiken irti, kun erillistä markkinointibudjettia ei ollut.

Viime vuodeksi yrittäjällä oli ideoituna paljon erilaisia tapahtumia, ja asiakkaat olivat alkaneet löytää uuden palvelun. Korona kuitenkin yllätti täysin ja yleisötilaisuudet oli peruttava loppuvuodelta. Samalla se pisti yrittäjä miettimään, onko toiminnan jatkamiseen edellytyksiä. Time4Help-valmennuksesta löytyi silloin tukea.

Porukka antoi voimia jaksaa korona-aikana.

Korona-aika sai Lipsasen vaihtamaan kahvilan aukiolon tilauspohjalle. Uudeksi asiakasryhmäksi löytyivät pienten perhejuhlien järjestäjät. Esimerkiksi rippijuhlien ja muistotilaisuuksien pitäminen lisääntyi.

Lisäksi Valkeassa talossa on järjestetty koronaohjeita noudattaen pienryhmille ohjattuja harrastekursseja, joissa pääosassa ovat olleet vaikkapa kädentaidot tai tanssi. Time4Help avasi lopulta Lipsasen silmiä näkemään, miten uusia palveluja voisi kehittää ja samalla löytää uusia kohderyhmiä.

Tämä paikka sopisi tyky-päivien järjestämiseen.

Time4Help-pienryhmäläiset ovat myös toteuttaneet yhteisiä projekteja. Esimerkiksi taiteilija Anne Mäkeläinen järjesti näyttelyn Kallioniemessä ja oli Astuvansalmen Amatsoni -ryhmän kanssa esiintymässä kalliomaalauksilla kelluvalla lautalla järjestetyssä illallistapahtumassa. Seija Lipsanen uskoo, että lisää yhteistyötä muhii ja toteutuu aikanaan.

Ryhmässä olisi monenlaisia mahdollisuuksia.

Hän arvostaa Time4Help-valmennuksissa myös sitä, että ryhmäläiset pääsivät vierailemaan toistensa yrityksiin paikan päälle päiväksi, mikä antoi mahdollisuuden tutustua toisen yrittäjän arkeen ja haasteisiin syvällisemmin.

Nähtiin paikan päällä, miten siellä toimitaan.

Time4Help-pienryhmä voisi Seija Lipsasen mukaan olla hyvä apu jaksamiseen myös käsityöyrittäjille, jotka työskentelevät yksin.

He kaipaavat apua monessa asiassa.

 

Teksti, kuvat ja videoklipit: Päivi Kapiainen-Heiskanen