Tule siivittämään luomu lentoon Kaakkois-Suomessa!

Kaakkois-Suomessa haetaan luomutuotannon ja -kulutuksen kasvua yhteistyön ja tulevaisuuteen tähtäävän kehittämissuunnitelman avulla.

Luomutuotteita kulutetaan Suomessa yhä enemmän. Vuonna 2018 luomutuotteiden myynti kasvoi 9 %.

Kaakkois-Suomessa luomutuotanto on kasvussa. Vuoden 2018 tietojen perusteella luomuviljellyn pellon osuus koko peltoalasta on 14,2 %. Kasvua pinta-alassa on jopa 19 %, eniten ELY-keskusten valtakunnallisessa vertailussa.

 

Lisää luomua markkinoille

Luomutuotannon kasvu tarjoaa luomua jalostaville yrityksille, vähittäiskaupalle ja ammattikeittiöille hyvät mahdollisuudet volyymien kasvattamiseen. Kaakkois-Suomen vahvan luomuviljaosaamisen myötä kasvumahdollisuuksia on myös luomusiementuotannon kehittämisessä.

Luomu lentoon Kaakkois-Suomessa -hankkeessa selvitetään kevään ja kesän 2019 aikana luomun käytön nykytilaa, kiinnostusta luomun kehittämiseen ja tarvittavia toimenpiteitä. Keskeisessä osassa selvitystä ovat luomualan toimijoiden ja sidosryhmien teemahaastattelut.

Syksyllä 2019 julkistetaan selvityksen tulokset ja mahdolliset kehittämispolut luomualan vahvistamiseksi Kaakkois-Suomessa. Lisäksi käynnistetään työskentely luomusiementuotannon kehittämiseksi. Yhteistyössä kehittämiseen sitoutuvien tahojen kanssa työstetään polkuja toteuttamiskelpoisiksi suunnitelmiksi.

Mikäli sinulla on ajatuksia ja näkemyksiä luomualan kehittämiseksi Kaakkois-Suomessa, ota yhteyttä. Jutellaan puhelimessa tai tulemme käymään.

 

Lisätietoja:

  • projektipäällikkö Anne Hytönen, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk, anne.hytonen@xamk.fi, 040 527 8307
  • toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila, Pro Luomu, marja-riitta.kottila@proluomu.fi, 040 581 9252
  • tutkimuspäällikkö Teija Rautiainen, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk, teija.rautiainen@xamk.fi, 0400 872 759

 

Kuva: Teija Rautiainen ja Anne Hytönen Xamkista sekä Marja-Riitta Kottila Pro Luomusta haluavat siivittää luomun lentoon Kaakkois-Suomessa. Kuvaaja: Saija Räty / KaakonKantri

 

Luomu lentoon Kaakkois-Suomessa -hanke on saanut rahoitusta Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta, ja sitä rahoittaa Kaakkois-Suomen ELY-keskus. Hanketta toteuttavat Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk ja Pro Luomu ry.