Korona sai siirtämään suunnittelemamme lyhytelokuvakurssin verkkoon. Kokeilemme ensimmäistä Kaupunkilyhäri Workshop -toteutusta pienellä porukalla, jotta voidaan antaa hallitusti myös henkilökohtaista opastusta lyhytelokuvan tekoon.

MIKÄ KAUPUNKILYHÄRI?

Kaupunkilyhärimme on inspiroitunut Kaupunkisinfoniasta, joka on 1920-luvulla syntynyt elokuvan laji. Kaupunkisinfonioiden tarkoituksena oli esittää kaupunkien elämää ja tunnelmaa, runollisesti ja rytmiä vaihtamalla. Ne saattoivat olla kokeellisia eikä juontakaan välttämättä tarvittu.

Lähde: https://www.elokuvaviikko.fi/wp-content/uploads/2017/02/Kaupunkisinfonia_web_080217.pdf

Kokeilemme verkkototeutuksena, miten pienryhmässä voitaisiin työstää omia lyhytelokuvia. Kaupunkilyhäri on vahvasti toiminnallinen projekti, jonka myötä käsitellään osallisuutta, omaa arkea ja ympäristöä, vaikuttamismahdollisuuksia kotikaupungissa sekä opitaan uusia taitoja. Videon myötä tehdään itselle tärkeitä asioita ja kokemuksia näkyväksi ja saadaan konkreettinen kokemus asian valmiiksi saattamisesta.

Käsikirjoittaminen on yksi työvaihe oman lyhärin suunnittelussa. (Kuva: Pixabay)

Kaupunkilyhärin ideana on pohtia omia lempipaikkoja ja itselle mielekästä tekemistä kotikaupungissa. Paikoista ja tekemisestä kuvataan ja editoidaan lyhytelokuva.

KENELLE SE ON?

Koska kehitämme 16-29-vuotiaille suunnattua palvelua Kymenlaaksossa, toivomme, että Kaupunkilyhäriin osallistuisi porukkaa juurikin tästä ikähaitarista. Osallistujan tulee myös asua Kymenlaaksossa. Ensimmäinen toteutuksemme järjestetään kouvolalaisille nuorille. Pyrimme toimimaan projektissa nuorten kanssa, jotka etsivät työtä tai opiskelu- tai harjoittelupaikkaa.

MITEN PROJEKTI TOTEUTETAAN?

On ajateltu, että Kaupunkilyhäri sisältää viisi tapaamiskertaa verkossa. Verkkotapaamisissa käydään läpi ja opitaan muun muassa käsikirjoittamista, kuvaussuunnittelua, editointia ja musiikin lisäämistä. Verkkotapaamiset sisältävät koko ryhmälle yhteisiä osioita ja tehtäviä, kuten luentoja ja vinkkejä kuvaamiseen. Lisäksi kurssilla on tarkoitus työstää jokaisen osallistujan lyhäriä henkilökohtaisissa verkkotapaamisissa ohjaajan kanssa, mikäli osallistuja niin haluaa.

Verkkotapaamisiin osallistuu mahdollisesti myös mentoreita, jotka voivat olla media-alan ammattilaisia tai muita loistotyyppejä mentoriverkostostamme.

Kaupunkilyhäri kuvataan omalla älypuhelimella. (Kuva: Pixabay)

Osallistuja tarvitsee kuvaamiseen älypuhelimen, tietokoneen ja nettiyhteyden. Editointiin käytetään ilmaisia ohjelmia, jotka toimivat verkkoselaimen kautta. Aiempaa kokemusta videoiden tekemisestä ei edellytetä. Kaikkeen työskentelyyn ohjataan sekä ryhmässä että tarvittaessa myös henkilökohtaisesti.

Aikataulu ja workshopin runko:

12.5. klo 12:30-15 | Tutustuminen ja lisätietoa projektista. Käsikirjoittaminen ja videon suunnittelu alkaa.

13.5. klo 12:30-15 | Käsikirjoittaminen ja kuvaussuunnittelu.

15.5. klo 12:30-15 | Ohjeistusta ja vinkkejä kuvaamiseen.

18.5. klo 12:30-15 | Editointi, musiikin lisääminen.

22.5. klo 12:30-15 | Ensi-ilta! Eli videoiden katselmukset ja workshopin päätös.

MILLAINEN ON SINUN KAUPUNKISI – JA TARINASI?

Miltä näyttää sinun kaupunkisi? Mistä sinä pidät täällä? Millaisen tarinan sinä kertoisit? Tule mukaan työstämään omaa kaupunkilyhäriäsi. Samalla pääset tutkimusmatkalle omaan kaupunkiisi ja ehkä löytämään jotain uutta 😉

ilmoittaudu mukaan!

Voit ilmoittautua mukaan suoraan tästä linkistä: https://webropol.com/s/kaupunkilyhari

Ilmoittautumisaikaa on jatkettu, ilmoittaudu siis 8.5. mennessä!

Mikäli kaipaat lisätietoja tai sinulla herää Kaupunkilyhäri Workshopiin liittyen kysymyksiä, ota yhteyttä Tiinaan: tiina.ikkonen@xamk.fi tai 044 702 8960