Maailma muuttuu, sitä ei käy kieltäminen. Tulevaisuuden ilmiöt eivät kuitenkaan jakaudu tasaisesti. Tämä on hyvin ymmärrettävää globaalissa mittakaavassa: maat ja yhteiskunnat ovat eri kehitysasteilla, ihmisten arki erilaista.  

Mutta kyllä tulevaisuus jakautuu eri tavalla myös lähellä meitä. Uusia ja tuntemattomia asioita on vain vaikea havaita. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, ettei näitä pieniä signaaleja tulevasta olisi jatkuvasti ympärillämme.  Jotkut signaaleista kehittyvät suuremmiksi muutosilmiöiksi ja koskettavat lopulta myös valtavirtaa. 

Heikoksi signaaliksi kutsutaan ilmiötä, joka ihmetyttää – jopa arveluttaa. Yhden heikko signaali voi kuitenkin olla jo toiselle arkea.

 

Uteliaasti tulevaisuutta tekemään 

Kymenlaakson tulevaisuusverstas 2023 haastaa osallistujat kohtaamaan uteliaasti merkkejä muutoksesta. Tapahtuman pääpuhuja tutkija Mertzi Bergman kysyy, olisiko uteliaisuus itse asiassa tulevaisuuden supervoima?  

Uusien asioiden kohtaamiseen ja ymmärtämiseen tarvitaan avointa mieltä. Tulevaisuusverstas on mitä mainion tilaisuus ihmetellä asioita yhdessä.  

 

Energia, luonto ja tekoäly – tulevaisuus on jo täällä

Uusia teemoja esittelemään on kutsuttu asiantuntijoita eri aloilta. Energia, luonto ja tekoäly ovat muutosilmiöiden ytimessä myös Kymenlaaksossa. Mutta ehkä on vielä matkaa siihen, että suuri yleisökin ymmärtää ja kokee muutokset omassa arjessaan? 

Antti Kirssi, Head of Project Execution, Ren-Gas-yrityksestä herättelee huomaamaan, että energiamurros on käsillämme. P2X-expertti havainnollistaa, mitä energiasiirtymä ja erityisesti Suomi sähköpolttoaineiden tuottajana tarkoittaa tulevaisuudellemme. 

Biomimiikan asiantuntija Niina Kuusanniemi-Abbottsin mukaan tulevaisuus löytyy jo luonnosta. Miten luontoa tulisi katsella, jotta tämän huomaaminen olisi mahdollista? Miten luonnon malleja voisi hyödyntää entistä paremmin? 

Anna-Mari Rusanen Helsingin yliopistosta puolestaan valottaa Chat-GPT:n olemusta. Viime aikoina tekoälyn ympärillä on käyty paljon keskustelua, mutta onko kyseessä työkalu, papukaija vai totuuden torvi? Mihin tekoäly meidät vie? 

 

Puheista tekoihin 

Monista muista tapahtumista poiketen tulevaisuusverstaassa aktiivisesti myös tartutaan käsillä oleviin haasteisiin. Puheenvuorot antavat eväitä ja inspiraatiota tehtävien työstämiseen.  

Ryhmissä jokainen pääsee nostamaan esille omakohtaiset huomionsa muutoksesta. Tämän jälkeen kukin ryhmä tuottaa yhteisen näkökulmansa toimenpiteistä, joita maakunnassa tarvitaan, jotta toivottu tulevaisuus on mahdollista.  

 

 

Ilmoittautuminen tulevaisuusverstaaseen on auki 18.4. asti. 

Tervetuloa mukaan! Ymmärretään ja tehdään tulevaisuutta yhdessä! Ilmoittaudu tästä. 

 

Kati Viljakainen

projektipäällikkö Xamk

Future Proof Kymenlaakso -hanke