Nuorten tupakkatuotteiden käytön aloitus, tupakkatuotteisiin liittyvät vertaisuskomukset ja visuaalisuus ovat asioita, joita VERSUS-hankkeessa (2017-2019)tarkastellaan ja kehitetään. Käynnistelimme hanketta kevään 2017 aikana ja jalkauduimme kokeilujemme kanssa nuorten pariin muun muassa Kouvolan keskustaan, nuorisotilalle ja Hirvelän koululle yhdeksäs-luokkalaisten pariin. Lähdimme testaamaan  kokeilukulttuuriasenteella ja erilaisilla kuvilla nuorten ajatuksia ja uskomuksia tupakkatuotteiden käyttämisen taustalla oleviin asioihin. Tehtävä ei ole yksiselitteinen eikä helppo, mutta oletamme, että ihmisen visuaalisella ajattelulla on yhteys tupakkatuotteiden käytön aloitukseen.

Otamme nuoret mukaan kehittämiseen ja haastamme heidät kriittiseen ajatteluun ja pelillisen tarinan tekemiseen.  Ensimmäisen toimintavuoden aikana etsimme visuaalista tietoa kyselyjen avulla ja kehittelemme  peliversiota Kymenlaaksossa Kouvolassa ja Kotkassa siirtyen pikkuhiljaa myös muualle. Toimimme yläkouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa. Hanketta rahoittaa THL ja on Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun hallinnoima monialainen hanke.

Hankeen löytää myös Facebookista, Instagramista ja Twitteristä  tunnisteella @VersusXamk

Käy myös kurkkaamassa maskottiamme VERSUS-robottia Youtubessa https://youtu.be/ohtFT2Ucu58

Olemme alkusyksyn aikana mukana Ksaon ja Ekamin aloittavien opiskelijoiden päivillä keräämässä kyselyaineistoa ja testaamassa ensimäistä peliversiota. Lisää VERSUS-hankkeen kuulumista ja pelitestauksista lähiaikoina.

 

Kirsi Purhonen, projektipäällikkö