Kroatialaiset taiteilivat Nadija Mustapić ja Toni Meštrović ovat kuvanneet kuvanneet työtä telakalla Suomen Turussa sekä kahdessa kroatialaisessa satamakaupungissa, Splitissä ja Rijekassa. Projektista uutisoi Yle sivullaan: http://yle.fi/uutiset/3-9214390

Kroatialaiset taiteilijat eivät ole kuvanneet työtä pelkästään estetiikan vuoksi. Viime vuosikymmenten yhteiskunnalliset muutokset ovat vaikuttaneet voimalla raskaan teollisuuden toimintaan Kroatiassa. Telakoita on sekä suljettu että yksityistetty ja niiden toimintaa on saneerattu. Työpaikat ovat vähentyneet. Mikrotason vaikutukset näkyvät telekkatyöläisten henkilökohtaisissa kohtaloissa.

Työ on ollut taiteen keskeistä kuvastoa myös suomalaisen taiteen kansallisromanttisella kultakaudella. Kansan raskasta raadantaa kuvasivat niin Eero Järnefelt kuin Akseli Gallen-Kallelakin.

Me Tiinan kanssa olemme kuvanneet kameroin ammattikeittiöhenkilöstöä Mikkelin koulujen keittiössä ja Pieksämäen keskuskeittiöillä. Estetiikanko vuoksi? Ehkä enemmänkin työn ja työhyvinvoinnin kehittämisen vuoksi.

blogi-kuva-21102016

Työn kuvaaminen ja videointi keittiöhankkeen kontekstissa tulee nähdä ensisijaisesti työn kehittämisen välineenä. Kuvat ovat kuin peili, jota työntekijät voivat itse tarkastella ja todeta miltä työympäristö näyttää. Ja miten työympäristössä olisi turvallista liikkua, miten työssä voisi työskennellä kaiken kokokoiset ja kaikenikäiset työntekijät. Ja miltä näyttävätkään työvälineet, ovatko ne juuri sellaisia mitä tässä työssä tarvitaan ja ovatko ne sellaisia että kaikki työntekijät niitä hallitsevat.

Meille työn tutkijoille kuvat ovat erinomainen väline oppia tuntemaan keittiössä tehtävää työtä ja palata siihen aina jälkeenpäin. Kuvista voi myös tehdä arvioita työhön liittyvästä tunnesuhteesta, voivatko työntekijät hyvin työssään, palkitseeko työ tekijäänsä ja syntyykö erinomaisia tuloksia? Keittiötyön tulokset ovat myös hyvin konkreettisia – miltä ruoka näyttää, tekeekö mieli maistaa?

Kuvat ovat tärkeitä ja työntekijät niissä tärkeintä. Olemme Tiinan kanssa erityisasemassa saadessamme tehdä tätä työtä keittiöhenkilökunnan kanssa Mikkelissä ja Pieksämäellä.

Teksti ja kuvat:
Marja-Liisa Laitinen
TKI-asiantuntija